Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Στα ”κατεπείγοντα” η πώληση της Αττικής

Εως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 17% που κατέχει η Εμπορική στην Τράπεζα Αττικής, επισπεύδοντας σε συνεργασία με τους συμβούλους (J. P. Morgan και Τρ. Επενδύσεων) τις σχετικές διαδικασίες. Ποιά είναι τα σχέδια του ΤΣΜΕΔΕ και του Τ. Ταμιευτηρίου.

Εμπορική: Στα ”κατεπείγοντα” η πώληση της Αττικής
Τέλη καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το project της πώλησης του 17% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εμπορική Τράπεζα.

Αυτό έκανε γνωστό στο ”euro2day.gr” κορυφαία πηγή του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έκαναν λόγο για την πώληση του ”πακέτου” προς τα τέλη του έτους.

Η ίδια πηγή, που για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, διευκρίνισε ότι ”ακόμη και αν σημειωθούν μικροκαθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου, αποκλείεται η ολοκλήρωσή του να πάει αργότερα από τις αρχές φθινοπώρου, αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδεικνύουν ότι το project θα προχωρήσει με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό”.

Ας σημειωθεί ότι οι δύο σύμβουλοι της Εμπορικής, και συγκεκριμένα η J. P. Morgan και η Τράπεζα Επενδύσεων του ομίλου, έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ανίχνευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Άλλωστε οι εντολές που έχουν δοθεί από τη διοίκηση της Εμπορικής είναι σαφείς: το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν όλα τα χρονοδιαγράμματα, καθώς, είναι χαρακτηριστικό, πως όλες οι στρατηγικές οι σχετικές με την απόκτηση του 17% της Αττικής, χαράσσονταν με την προοπτική επταμήνου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και η ίδια η διοίκηση της Αττικής εκτιμούσε μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ”το πιθανότερο είναι πως η ολοκλήρωση του project θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά για τα τέλη του χρόνου, μολονότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στον μέτοχο”.

Αποδεικνύεται όμως σήμερα ότι ο μέτοχος, δηλαδή η Εμπορική, είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη δουλειά πολύ γρήγορα, αιφνιδιάζοντας την αγορά και φέρνοντας τους υποψήφιους μνηστήρες ενώπιον των ”ευθυνών” τους.

Οι δύο πιθανότεροι υποψήφιοι->

Μολονότι επισήμως δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πουθενά, αυτή τη στιγμή οι δύο πιθανότεροι υποψήφιοι για την εξαγορά του 17% είναι το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το Ταμείο των Μηχανικών αναφέρεται πρώτο κατά σειρά όχι τυχαία, αφού σήμερα τουλάχιστον δεν θέτει καμία προϋπόθεση για την εξαγορά του ποσοστού που θα του επιτρέψει να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της Τράπεζας Αττικής. Η νέα διοίκησή του θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις της, αφού προηγουμένως βέβαια ενημερωθεί.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα μια βασική προϋπόθεση, προκειμένου να κινηθεί δυναμικά για τη διεκδίκηση του 17%. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση μιας option που θα εξασφαλίζει στον οργανισμό ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της Αττικής στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κάνει λόγο για συγχώνευσή του με την Τράπεζα Αττικής.

Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά: ότι το ΤΣΜΕΔΕ, αντί να αγοράσει το 17%, να αποφασίσει να πουλήσει ένα σημαντικό μέρος της σημερινής του συμμετοχής στην Αττικής.

Γι’ αυτό και τα μάτια της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τον τελευταίο καιρό είναι ”καρφωμένα” στο ΤΣΜΕΔΕ, περιμένοντας μετά την εκλογή της νέας διοίκησής του, να γνωστοποιηθούν οι τελικές του αποφάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις καλά ενημερωμένων πηγών σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις ως προς το συγκεκριμένο θέμα, επιμένουν ότι ”το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει τη συμμετοχή της Εμπορικής στην Αττικής”.

Όλα όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, αφού η πρόθεση της διοίκησης της Εμπορικής να επισπεύσει τις εξελίξεις, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v