Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη μεγεθών στο α’ τρίμηνο για τη Μυτιληναίος

Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για το πρώτο τρίμηνο του 2005 στις πρώτες πλήρεις οικονομικές καταστάσεις, εναρμονισμένες με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Εκτίναξη μεγεθών στο α’ τρίμηνο για τη Μυτιληναίος
Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για το πρώτο τρίμηνο του 2005 στις πρώτες πλήρεις οικονομικές καταστάσεις, εναρμονισμένες με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Τα κέρδη προ φόρων της Μυτιληναίος και της Μέτκα υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν συγκριτική πληροφόρηση και για τη προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, ενώ για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ συμπεριλαμβάνονται το Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης, και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ ”ΕΛΒΟ” με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίος ανήλθε στα 188,1 εκατ. ευρώ έναντι των 77 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 144,30%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ του α΄τριμήνου του 2004.

Στην μεγάλη αυτή αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση που παρουσίασε το περιθώριο του Μικτού Κέρδους από 17,5% σε 21,5%, προστίθεται και το ποσό των 127,2 εκατ. ευρώ το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά του Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε., ανεβάζοντας το συνολικό αποτέλεσμα του τριμήνου σε 162,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) τετραπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 34,7 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 36,5 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Περαιτέρω, η σημαντική αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε συνάρτηση με την συγκράτηση των δαπανών συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση του περιθωρίου κέρδους προ φόρων στο 18,5% από 6,78%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των κερδών προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 28,18 εκατ. ευρώ έναντι 4,18 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων που ανέρχονται σε 115,1 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου για το α’ τρίμηνο του 2005 ανέρχονται πλέον σε 142,1 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,132 δισ. ευρώ έναντι 564 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα Ιδια Κεφάλαια του Ομίλου μετά τη πλήρη ενοποίηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. ανέρχονται σε 656,3 εκατ. ευρώ έναντι 262,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

-----Τα μεγέθη της Μέτκα

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 52,72% και έφτασε τα 61,1 εκατ. ευρώ έναντι των 40 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ τα κέρδη προ φόρων προ δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 158,30% φθάνοντας τα 11,8 εκατ. ευρώ (από 4,9 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2004).

Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για το α΄ τρίμηνο του 2005 ανέρχονται σε 11.4 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 650 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 320 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ για την Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

---- Τα μεγέθη της Αλουμίνιον

Τέλος σημαντική άνοδο παρουσίασε και η λειτουργική κερδοφορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. η οποία ανήλθε σε 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 13,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,25% ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα λόγω της επίδρασης που είχε στα μεγέθη των πωλήσεων της εταιρίας η αρνητική συγκυρία της πτώσης της ισοτιμίας του Δολαρίου έναντι του Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του α’ τριμήνου ανέρχονται σε 127,5 εκατ. ευρώ.



----Οι προοπτικές του ομίλου για το 2005

Οι προοπτικές του Ομίλου Μυτιληναίου για το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε. και η ομαλή ένταξη της στον μεταλλουργικό κλάδο του Ομίλου έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωσή του ως του ισχυρότερου καθετοποιημένου παραγωγού βασικών μετάλλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τομέα της ενέργειας ο Όμιλος Μυτιληναίος αξιολογώντας την πλεονεκτική θέση που εξασφαλίζουν οι εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. στην Βοιωτία, τόσο χωροταξικά όσο και από απόψεως ηλεκτρικού φορτίου, προχώρησε ήδη στην υποβολή νέας πρότασης προς την ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ για την αδειοδότηση και ανάπτυξη ενός νέου ανεξάρτητου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση Φυσικού Αερίου ονομαστικής ισχύος 412 MW, για την οποία έχει ήδη λάβει την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την Άδεια Παραγωγής, με στόχο την εξασφάλιση συγκριτικών πλεονεκτημάτων τόσο για την παραγωγή του αλουμινίου όσο και για την αγορά της ενέργειας.

Σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει με την διαδικασία και τις εργασίες ανέγερσης του πρώτου Αιολικού Πάρκου της Εταιρίας στη θέση Κορυφή Σιδηροκάστρου ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ.

Τέλος στον τομέα της άμυνας ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει επεξεργαστεί και προωθεί τις διαδικασίες έγκρισης ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την διασφάλιση μιας μακρόχρονης κερδοφόρου λειτουργίας της θυγατρικής ΕΛΒΟ, αλλά και την ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών με άλλες εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίου.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αποτελούν, σύμφωνα τα μέχρι τώρα δεδομένα της αγοράς, σαφή ένδειξη και για τα αποτελέσματα ολόκληρου του 2005 για τα οποία (όπως και για την νέα διάθρωση του Ομίλου) πιο λεπτομερείς αναφορές θα γίνουν στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στις 23 Μαΐου 2005.

---- Οι γενικές συνελεύσεις - τα μερίσματα

Οι Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων και των τριών εισηγμένων εταιριών θα συνέλθουν την Δευτέρα 23 Μαίου 2005.

Σε ότι αφορά το μέρισμα χρήσης, το Δ.Σ. της Μυτιληναίος Α.Ε. θα προτείνει το ποσό των 0,20 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι), το Δ.Σ. της ΜΕΤΚΑ Α.Ε. το ποσό των 0,20 ευρώ ανά μετοχή (αύξηση 25% σε σχέση με πέρσι) και το Δ.Σ. της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. το ποσό του 1 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή αύξηση 230% σε σχέση με πέρυσι).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v