Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αράπογλου: ”Εμφαση στην ανεξάρτητη ανάπτυξη”

Ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ”ανοίγει” προοπτικές για την ανεξάρτητη ανάπτυξη του ομίλου είτε με οργανική είτε με άλλη μορφή επέκτασης, όπως προσεκτικές εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη, επισήμανε στην ομιλία του στη Γ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Τ. Αράπογλου. Μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Οι προβλέψεις για τρίμηνο. Τα σχέδια για θυγατρικές. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Τ. Αράπογλου: ”Εμφαση στην ανεξάρτητη ανάπτυξη”
του Γιώργου Μαντέλα

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για την ανάπτυξη του ομίλου της Εθνικής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάκης Αράπογλου, σε επιστολή του προς τους μετόχους, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή για το 2004, η αποκοπή του οποίου θα πραγματοποιηθεί πριν την αυριανή συνεδρίαση (18/05/05) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το μέρισμα είναι υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με τη χρήση του 2003.

Ως ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος χρήσης 2004 ορίστηκε η 30η Ιουνίου 2005.

Ο κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στα υψηλά κέρδη της Εθνικής, σε συνδυασμό με την έκδοση ιβρυδικών κεφαλαίων, ύψους 830 εκατ. ευρώ, οδήγησαν σε υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό με τη σειρά του, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου, ”ανοίγει προοπτικές για την ανεξάρτητη ανάπτυξη του ομίλου είτε με οργανική είτε με άλλη μορφή επέκτασης”.

Η άλλης μορφής επέκταση, όπως διευκρίνισε ο κ. Αράπογλου, αφορά σε προσεκτικές εξαγορές που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία και εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

”Η Τράπεζά μας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός Όμιλος στην Ελλάδα. Το όραμά μας δεν περιορίζεται μόνο στη διατήρηση ή και την αύξηση της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά. Η εγχώρια τραπεζική αγορά μπορεί να έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, όμως οι δυνατότητες αυτές είναι προκαθορισμένες από το μέγεθος της χώρας και του πληθυσμού της, που αριθμεί γύρω στα 11 εκατ. κατοίκους”, είπε ο κ. Αράπογλου.

Εάν θέλουμε, πρόσθεσε, η Εθνική Τράπεζα να παίξει το δικό της ρόλο σε μία ενοποιημένη Ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να διευρύνει σημαντικά και γρήγορα την παρουσία της σε αγορές εκτός Ελλάδος, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερες από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της Δυτικής Ευρώπης και ο συνολικός πληθυσμός είναι πάνω από 100 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισημαίνει ότι η τράπεζα προέβη στο κλείσιμο των καταστημάτων στο Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Φραγκφούρτη, περιορίζοντας ταυτοχρόνως τις δραστηριότητές της στο Λονδίνο, ενώ πραγματοποίησε τα πρώτα προσεκτικά βήματα για την πώληση της συμμετοχής της στην ΑΓΕΚ Ηρακλής και την ανεύρεση διαχειριστή εξειδικευμένου σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να αναλάβει την Αστήρ Παλάς.

Ο κ. Αράπογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο της πώλησης του Αστέρα, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι η παραχώρηση του management, αφού προηγουμένως εκπονηθεί το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο.

Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ήταν μία προσπάθεια απεμπλοκής από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

Τέλος, ο κ. Αράπογλου προαναγγέλλει ότι η τράπεζα θα εστιάσει την προσοχή της στην επίτευξη άμεσων οικονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε ριζικές τομές στον τρόπο εσωτερικής και εξωτερικής λειτουργίας προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2004 καταφέραμε πολλά, γεγονός που όπως είδατε αντανακλάται στην αύξηση της τιμής της μετοχής μας κατά 50% περίπου. Δηλαδή, αυξήθηκε η περιουσία των μετόχων πάνω από 2,6 δισεκατ. ευρώ, είπε ο κ. Αράπογλου.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε εδραιώσει πέραν κάθε αμφισβήτησης τη θέση μας ως η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε με χαμηλούς τόνους, και πολλή δουλειά που ίσως δεν έχει φανεί ”προς τα έξω”, κατέληξε.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Εθνικής, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό πρόβλημα τόνισε ότι για την Εθνική είναι το ίδιο αν βρεθεί συνολική ή μεμονωμένη λύση, τάχθηκε όμως υπέρ της συνολικής, γιατί, όπως είπε, έτσι θα βοηθηθεί το σύστημα.

Υπάρχει προσέγγιση με την άλλη πλευρά, τόνισε, αλλά χρειάζεται βοήθεια και από την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του 2005 αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη, άφησε όμως, να φανεί ότι προσβλέπει σε βελτιωμένα αποτελέσματα στο α’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τέλος, έκανε νέα αναφορά και στην ΑΓΕΤ, επισημαίνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, συζητάμε, όπως είπε για την καλύτερη λύση, αλλά αν δεν βρεθεί θα δούμε τι θα κάνουμε, κατέληξε.

---- Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η γενική συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα της Τράπεζας για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι 5% του συνολικού αριθμού των μετοχών της με κατώτατη τιμή αγοράς 4,5 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς 37 ευρώ ανά μετοχή για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου 2005 έως 15 Μαϊου 2006.

Επίσης, καθόρισε ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιπλέον των κ.κ. Ιωάννη Βαρθολομαίου και Πλούταρχου Σακελλάρη, επίσης και τους Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητο, Στέφανο Βαβαλίδη, Δημήτριο Δασκαλόπουλο, Νικόλαο Ευθυμίου, Γεώργιο Λαναρά, Στέφανο Παντζόπουλο, Κωνσταντίνο Πυλαρινό και Δρακούλη Φουντουκάκο – Κυριακάκο.



Η συζήτηση επί του 10ου θέματος της ημερήσιας διάταξης (περί έγκρισης προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών της Τράπεζας), αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και θα πραγματοποιηθεί σε επαναληπτική Γενική Συνέλευση που ορίστηκε κατά την επακολουθήσασα απόφαση του Δ. Σ. της Τράπεζας να πραγματοποιηθεί την 3/6/2005.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Τ. Αράπογλου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v