Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πρόστιμο στην ΕΥΔΑΠ από το Νομάρχη Πειραιά

Νέο πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ πρόκειται να επιβάλλει εντός των ημερών η Νομαρχία Πειραιά στην ΕΥΔΑΠ, μετά και τις σοβαρές παρεκκλίσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του έργου, που διαπιστώθηκαν σε αυτοψία στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Νέο πρόστιμο στην ΕΥΔΑΠ από το Νομάρχη Πειραιά
Νέο πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ πρόκειται να επιβάλλει εντός των ημερών η Νομαρχία Πειραιά στην ΕΥΔΑΠ, μετά και τις σοβαρές παρεκκλίσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του έργου, που διαπιστώθηκαν σε αυτοψία στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνέντευξης τύπου της Νομαρχίας Πειραιά με τους δήμους της περιοχής ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, αποκάλυψε ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου από συνεργεία των Διευθύνσεων Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος και Υγιεινής διαπιστώθηκε ότι η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να παρανομεί καθώς :

• Δεν έχει υποβάλλει κανένα σχετικό δικαιολογητικό για την έγκριση λειτουργίας της β’ φάσης.

• Αποθηκεύει τη λυματολάσπη η οποία πλέον είναι βιολογική.

• Παραβιάζει κατάφορα την ΚΥΑ του 2002 και του 2003.

• Δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης ομβρίων γύρω από το λιμενικό τμήμα του νησιού όπως προβλέπει η απόφαση περιβαλλοντικών όρων.

• Τα δυο χημικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ και του αναδόχου του έργου δεν έχουν ISO και δεν είναι πιστοποιημένα από κανένα φορέα με τον ανάλογο αντίκτυπο στα αποτελέσματα των αναλύσεών τους.

• Δεν έχει αναβαθμιστεί το έργο της εξάμμωσης.

• Δεν έχει κατασκευάσει απολυπαντή

Υπενθυμίζεται ότι η Νομαρχία Πειραιά είχε και κατά το παρελθόν επιβάλει πρόστιμο 60.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ για την μη τήρηση των όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο κύριος Μίχας επεσήμανε ότι από την Μ. Πέμπτη ο ΧΥΤΑ των Α. Λιοσίων έκλεισε για τη λάσπη της Ψυττάλειας με αποτέλεσμα ”σήμερα η λάσπη να αποθηκεύεται αποκλειστικά πάνω στο νησί φτάνοντας στους 130.000 τόνους” και συμπλήρωσε ”η σημερινή χωρητικότητα επιτρέπει την αποθήκευση της λάσπης μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Τον τελευταίο καιρό οι οσμές από την Ψυττάλεια έχουν ενταθεί λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, ενώ και ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για την απομάκρυνση της λάσπης βρίσκεται σε εξέλιξη με την προθεσμία που έχει ο προσωρινός μειοδότης για την έκδοση των σχετικών αδειών να λήγει στις 18 Ιουνίου 2005”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v