Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Και επίσημο το ενδιαφέρον για Αίγυπτο

Την υποβολή πρότασης ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας στην Egyptian Commercial Bank Καΐρου, ανακοίνωσε επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της στρατηγικής της Τράπεζας για ανάπτυξη και γεωγραφική επέκταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Πειραιώς: Και επίσημο το ενδιαφέρον για Αίγυπτο
Την υποβολή πρότασης ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας στην Egyptian Commercial Bank Καΐρου, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της στρατηγικής της Τράπεζας για ανάπτυξη και γεωγραφική επέκταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από έλεγχο (due diligence) που διενήργησε στην Τράπεζα και διαπραγματεύσεις με το Δ.Σ. της E.C.B., έχει υποβάλει αιτήσεις στις αρμόδιες Ελληνικές και Αιγυπτιακές εποπτικές αρχές προκειμένου να της επιτραπεί η παραπάνω εξαγορά. Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έχει ήδη παράσχει την έγκριση της.

Η εξαγορά προβλέπει την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας από τους υφιστάμενους μετόχους και συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της E.C.B. που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Ιουνίου 2005.

Η E.C.B. είναι ιδιωτική τράπεζα και οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Καΐρου. Διαθέτει δίκτυο 18 καταστημάτων και στις 31/12/04 το ενεργητικό της ανερχόταν σε 410 εκ. ευρώ, οι καθαρές χορηγήσεις σε 184 εκ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 374 εκ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 23 εκ. ευρώ.

Αναφορικά, με τη προσφορά της Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της Egyptian Commercial Bank, προβλέπεται και συμμετοχή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 60 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην αύξηση κεφαλαίου τοποθετείται στα επίπεδα των 45-50 εκατ. δολαρίων, ενώ μετά την ολοκήρωση των σχετικών διαδικασιών προβλέπεται να ελέγχει έως το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Egyptian Commercial Bank.

Τραπεζικοί παράγοντες εξέφραζαν την εκτίμηση πως ”πρόκειται για στρατηγικής σημασίας κίνηση” της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του ανοίγματος στις διεθνείς αγορές, καθώς πλέον... αλλάζει ήπειρο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v