Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Πρόστιμα ύψους 300.000 ευρώ από ΕΕΤΤ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 300.000 ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ για παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και των κανόνων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της παροχής συνδέσεων ADSL και ISDN-BRA.

OTE: Πρόστιμα ύψους 300.000 ευρώ από ΕΕΤΤ
Πρόστιμα συνολικού ύψους 300.000 ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ για παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και των κανόνων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της παροχής συνδέσεων ADSL και ISDN-BRA.



Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, το Σεπτέμβριο του 2003 είχε καλέσει αυτεπάγγελτα σε ακρόαση τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο η συμπεριφορά του Οργανισμού να παρέχει συνδέσεις ADSL και ISDN-BRA υποχρεώνοντας τους συνδρομητές να προμηθεύονται από τον ίδιο τον απαραίτητο τερματικό εξοπλισμό, ADSL-modem και Netmode αντίστοιχα, συνιστά παράβαση της κείμενης τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και των αρχών του ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση παροχής ADSL πρόσβασης ο ΟΤΕ αρνούνταν να προβεί σε ενεργοποίηση ADSL συνδέσεων στην περίπτωση που ο συνδρομητής επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τερματικό εξοπλισμό της επιλογής του, υποχρεώνοντάς τον να προμηθευτεί από τον ίδιο συγκεκριμένο τερματικό εξοπλισμό. Στην περίπτωση του εξοπλισμού Netmode ο ΟΤΕ δήλωνε ότι αυτός παρέχεται χωρίς χρέωση. Ωστόσο, από τον κοστολογικό έλεγχο του ΟΤΕ προέκυψε ότι το κόστος αυτό ενσωματωνόταν στην τιμή του μηνιαίου παγίου των συνδέσεων ISDN-BRA.

Κατόπιν των ανωτέρω η ΕΕΤΤ επέβαλε τα ακόλουθα πρόστιμα: 100.000 ευρώ για παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και 200.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η εν λόγω συμπεριφορά του ΟΤΕ αποτελεί κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στη σχετική αγορά.



Η ανωτέρω παράνομη πρακτική, η οποία εφαρμόζεται από τον ΟΤΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και παράλληλα αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη μιας ανταγωνιστικής αγοράς σε επίπεδο ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών (ιδίως ευρυζωνικών υπηρεσιών), διαθέσιμων επιλογών και τιμών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ.

----Η απάντηση του ΟΤΕ

Με ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, επισημαίνει ότι για μια ακόμη φορά, η Διοίκηση του Οργανισμού πληροφορήθηκε μέσω του τύπου, ότι η ΕΕΤΤ του επέβαλε πρόστιμο για την παροχή συνδέσεων ADSL και ISDN BRA.

Κατά τη συνήθη πρακτική της ΕΕΤΤ, συνεχίζει η ανακοίνωση, η απόφαση κοινοποιήθηκε στον ΟΤΕ μετά από την σχετική ανακοίνωση στον Τύπο.

Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση, ότι το σκεπτικό της απόφασης δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την αποδιδόμενη στον ΟΤΕ παράβαση αφού συνδέει ανόμοια πράγματα στην προσπάθεια της να αποδώσει για άλλη μια φορά στον ΟΤΕ ευθύνες για οποιαδήποτε πρόβλημα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται σήμερα- σχεδόν με δύο χρόνια καθυστέρηση- και αναφέρεται σε δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του ADSL (Σεπτέμβριος 2003), δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, καθώς πλέον σήμερα η αγορά ADSL είναι πλήρως ανταγωνιστική.

Ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v