Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Η στρατηγική και οι στόχοι της διοίκησης

Το πενταετές business plan των ΕΛΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στην αγορά διύλισης, αλλά και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Π. Καβουλάκος, στον ΣΜΕΧΑ.

ΕΛΠΕ: Η στρατηγική και οι στόχοι της διοίκησης
Το πενταετές business plan των ΕΛΠΕ το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά διύλισης, αλλά και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους με στόχο την είσοδό τους σε νέες αγορές, παρουσίασε χθες στον ΣΜΕΧΑ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Π. Καβουλάκος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, στόχος των ΕΛΠΕ είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού –σε διεθνές επίπεδο– ενεργειακού ομίλου, με ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη, μέσω ενός χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με αξία σημαντικά υψηλότερη από τη σημερινή.

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο 2005-2009 αναμένεται να φτάσουν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ειδικότερα για το 2005 εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να ενισχύσουν το μερίδιό τους στην πώληση μέσω του δικτύου των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και ο ορθολογισμός του δικτύου.

Όσον αφορά στις ξένες αγορές, η διοίκηση του ομίλου προσανατολίζεται στη βελτιστοποίηση των επενδύσεων, αλλά και στην ενδυνάμωση της παρουσίας των ΕΛΠΕ σε υποσχόμενες αγορές (όπως η Σερβία και η Βουλγαρία).

Ο κ. Καβουλάκος τόνισε επίσης πως τα ΕΛΠΕ στοχεύουν μέχρι το 2009 σε διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα 500 – 600 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση των αποσχολούμενων κεφαλαίων σε επίπεδα άνω του 10%.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή μονάδας υδρογονοπυρόλησης, ο κ. Καβουλάκος σημείωσε πως θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 30.000 βαρελιών ημερησίως, συμπληρώνοντας πως αναμένεται να συνεισφέρει 120 εκατ. ευρώ στα EBITDA, από το 2009 και μετά.

Εξάλλου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των ΕΛΠΕ αναμένεται να είναι ”ισχυρά”, καθώς τα περιθώρια διύλισης έφτασαν στα 5,7 δολάρια ανά βαρέλι, από 4,3 δολάρια ανά βαρέλι του πρώτου περυσινού τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v