Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες στη Ν.Δ. - ακέφαλη η ΕΥΑΘ (update)

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Τσιαρτσώνης, με την ιδιότητα του εποπτεύοντος υπουργού, απέπεμψε τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ήτοι τον πρόεδρο Γ. Μπαλαφούτα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αθ. Τζακόπουλο. Ο τελευταίος σε επιστολή του μιλά για ”καλικάντζαρους”. Το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Κόντρες στη Ν.Δ. - ακέφαλη η ΕΥΑΘ (update)
της Αθήνας Καλαϊτζόγλου

Απέπεμψε σήμερα τη διοίκηση της ΕΥΑΘ ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Τσιαρτσώνης, με την ιδιότητα του εποπτεύοντος υπουργού.

Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο πρόεδρος της εταιρίας Γ. Μπαλαφούτας και ο διευθύνων σύμβουλος Αθ. Τζακόπουλος.

Ο κ. Τζακόπουλος έστειλε χθες προς τον κ. Τσιαρτσώνη επιστολή με την οποία έθετε ουσιαστικά την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού και στην οποία χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, όπως ”καλικάντζαροι” κ.λπ.

Το euro2day.gr επικοινώνησε με τον κ. Τζακόπουλο, ο οποίος απέφυγε επί του παρόντος να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα θίγει στην επιστολή του, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί διεξοδικά σε όλα τα ζητήματα.

Για τον χρόνο της συνέντευξης περιορίστηκε να δηλώσει ότι ”εξαρτάται από το πόσο θα χτυπήσουν οι καλικάντζαροι”.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ μαζί με το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν το πρωί επί 2,5 ώρες κατάληψη στα γραφεία της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα συνεργασίας που είχαν τον τελευταίο μήνα μεταξύ τους τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης κάλεσε τους κ.κ. Μπαλαφούτα και Τζακόπουλο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να συνεργαστούν. Ωστόσο κατά την συνάντηση -πάντα κατά την ανακοίνωση του ΥΜΑΘ - διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ τους είναι πλέον αδύνατη, γεγονός που είχε επισημανθεί εδώ κι ένα μήνα από τον κ. Τζακόπουλο.

Για τον λόγο αυτό ο ΥΜΑΘ ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ ”πριν η μεταξύ τους κακή σχέση επηρεάσει αρνητικά την απρόσκοπτη λειτουργία και την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας”.

Ωστόσο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Δημήτρης Βασιλειάδης, που μίλησε στο euro2day.gr εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Μπαλαφούτας είχε πρόβλημα συνεργασίας όχι με τον κ. Τζακόπουλο, αλλά με όλο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Κατά τον κ. Βασιλιάδη, αυτό ήταν το άλλοθι για να εξοστρακιστεί ο κ. Τζακόπουλος ”ο οποίος ήταν πολιτικά επικίνδυνος για ορισμένα κομματικά στελέχη της ΝΔ και βουλευτές της Θεσσαλονίκης, διότι ανέβαινε επικίνδυνα.”

Ο κ. Μπαλαφούτας δεν ήταν στέλεχος της ΝΔ σε αντίθεση με τον κ. Τζακόπουλο. Αντίθετα ο κ. Μπαλαφούτας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, ”έβλεπε το σήμα της ΝΔ και νόμιζε ότι ήταν σήμα ποδοσφαιρικής ομάδας.”

Για τον κ. Τζακόπουλο ο κ. Βασιλειάδης μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικούς χαρακτηρισμούς και υπενθύμισε ότι ήταν αυτός που έλεγε ”έξω τα λαμόγια από την ΕΥΑΘ.”

Στην επιστολή του ο κ. Τζακόπουλος αναφέρει τα εξής:

”Στις συναντήσεις μας της 4ης και 6ης Απριλίου 2005 στο υπουργείο, σας γνωστοποίησα τα προβλήματα που αντιμετωπίζω στην καθημερινή λειτουργία της ΕΥΑΘ και σας παρουσίασα λύσεις στα περισσότερα από αυτά, ώστε και η εταιρία να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, και τα προβλήματα στην ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης να εξαλειφθούν.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την 25η Απριλίου που επικοινωνήσατε τηλεφωνικά μαζί μου επιδείχτηκε αναποφασιστικότητα που επιβάρυνε τα καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία της ΕΥΑΘ.

Η φημολογία, τα πρωτοσέλιδα και οι παραπολιτικές ατάκες δημιούργησαν καταστάσεις που έπρεπε να επιταχύνουν σίγουρα τις όποιες αποφάσεις σας, για να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρία.

Άλλωστε, στις παραπάνω συζητήσεις μας αναφέρθηκε πολλές φορές από εσάς η ύπαρξη ”καλικαντζάρων” που υποσκάπτουν τον λάκκο, αλλά και εποφθαλμιούν τη λειτουργία πολλών στελεχών της κυβέρνησης.

Στην περίπτωσή μας ήταν φανερά και γνωστά τα θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα και μας οδήγησαν στην άσχημη σημερινή κατάσταση με το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί δεν είδαμε τους ”καλικάντζαρους” επειδή ήταν μπροστά μας και πολύ κοντά μας.

Πιστεύω ότι από τη μεριά μου έκανα ότι μου ζητήθηκε πριν από ένα χρόνο από την κυβέρνηση για τη λειτουργία της εταιρίας, άλλωστε τα αποτελέσματα της πορείας της το δείχνουν.

Πλήρης εκθέσεις για το μέλλον της ΕΥΑΘ ήδη έχουν σταλεί σε όλους τους αρμόδιους.

Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από την 25 Απριλίου που είχαμε την τελευταία επικοινωνία μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία διάθεση από τη μεριά σας για να δοθούν λύσεις, η εντύπωση που έχω είναι ότι όχι μόνο δεν υιοθετήσατε όσα σας πρότεινα, αλλά ενδεχομένως για εσάς η μόνη αποδεκτή λύση είναι η απομάκρυνσή μου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ορίστε λοιπόν σήμερα τον αντικαταστάτη μου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v