Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Χωρίς επιπτώσεις η μετάβαση σε ΔΛΠ

Περιορισμένη επίδραση στα οικονομικά μεγέθη και καμία επίπτωση στην επιχειρηματική στρατηγική, στη διαχείριση κινδύνων και στους χρηματοοικονομικούς στόχους για το 2005 και το 2006 εκτιμά η διοίκηση της Eurobank ότι θα έχει η μετάβαση στα ΔΛΠ.

Eurobank: Χωρίς επιπτώσεις η μετάβαση σε ΔΛΠ
Περιορισμένη επίδραση στα οικονομικά μεγέθη και καμία επίπτωση στην επιχειρηματική στρατηγική, στη διαχείριση κινδύνων και στους χρηματοοικονομικούς στόχους για το 2005 και το 2006 εκτιμά η διοίκηση της Eurobank ότι θα έχει η μετάβαση στα ΔΛΠ.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η επίδραση των νέων προτύπων στη περιουσιακή διάρθρωση, τη χρηµατοοικονοµική θέση και τα αποτελέσµατα του Οµίλου θα αντανακλάται πλήρως στις οικονοµικές καταστάσεις του α΄ τριµήνου 2005, οι οποίες θα δηµοσιοποιηθούν στις 19 Μαΐου 2005.

Εξάλλου, σημειώνεται πως η Eurobank προχώρησε στην αλλαγή των λογιστικών προτύπων, από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) στα ∆ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (∆.Π.Χ.Π.) την 1η Ιανουαρίου 2005.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως ακολουθώντας τη βέλτιστη διεθνή πρακτική, η Τράπεζα προχώρησε στην πλήρη εφαρµογή του προτύπου IAS 39 από 1/1/2004.

Η αναµόρφωση των ενοποιηµένων οικονοµικών µεγεθών του 2004 σύµφωνα µε τα ∆.Π.Χ.Π. συνοψίζεται ως ακολούθως:

Ίδια Κεφάλαια: Αύξηση κατά 162 εκατ. ευρώ στα 2,102 δισ. ευρώ.

Συνολικά Λειτουργικά Έσοδα: Οριακή αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ στα 1,489 δισ. ευρώ.

Καθαρά Κέρδη: Οριακή επίπτωση κατά 28 εκατ. ευρώ, στα 340 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω εφάπαξ αναπροσαρµογών.

Σύνολο Ενεργητικού: Συνολική αύξηση κατά 1,107 δισ. ευρώ στα 33,046 δισ. ευρώ.

Σύνολο Χορηγήσεων: Αναπροσαρµόστηκε κατά 733 εκατ. ευρώ στα 21,231 δισ. ευρώ και περιλαµβάνει τα τιτλοποιηθέντα δάνεια.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ίδια κεφάλαια σημειώνεται πως με βάση τα ∆.Π.Χ.Π., διαμορφώθηκαν στις 31/12/2004 σε 2,102 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξηµένα κατά 8,4% σε σύγκριση µε τα Ε.Λ.Π.

Η συνολικά θετική επίδραση προέρχεται κυρίως από την εφαρµογή του προτύπου IAS 10 για τα µερίσµατα (+ 132 εκατ. ευρώ) και του προτύπου IFRS 3 για την υπεραξία-goodwill (+51 εκατ. ευρώ), εξηγεί η ανακοίνωση.

Επιπλέον, αναφέρεται πως σύµφωνα µε τα ∆.Π.Χ.Π., τα µερίσµατα αφαιρούνται από τα Ίδια Κεφάλαια όταν εγκριθούν από την Τακτική Γενική Συνέλευση και όχι όταν προτείνονται.

Επίσης, σημειώνεται πως η υπεραξία-goodwill δεν επηρεάζει απευθείας την καθαρή θέση, αλλά κεφαλαιοποιείται. Με βάση τις επιλογές που εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (η τελική οδηγία αναµένεται), τα εποπτικά κεφάλαια θα κυµανθούν µεταξύ 2,244 δισ. ευρώ και 2,419 δισ. ευρώ (από 2,344 δισ. ευρώ σύµφωνα µε τα Ε.Λ.Π.) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα κυµανθεί µεταξύ 10% και 10,8% (από 10,6% σύµφωνα µε τα Ε.Λ.Π.).

Σχετικά με τα καθαρά κέρδη τα οποία διαμορφώνονται κατά 28 εκατ. ευρώ χαμηλότερα, στα 340 εκατ. ευρώ, σημειώνεται πως τα 16 εκατ. ευρώ σχετίζονται µε εφάπαξ αναπροσαρµογές (δηλαδή πραγµατοποιούνται µόνο στην πρώτη εφαρµογή των νέων λογιστικών προτύπων ή αφορούν σε έκτακτες διαφορές).

Τα 9 εκατ. ευρώ αφορούν σε αναγνώριση εσόδων / εξόδων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και 3 εκατ. ευρώ σε µόνιµες διαφορές λόγω αλλαγών των λογιστικών αρχών.

Σημειώνεται επίσης πως οι προσαρµογές προκύπτουν κυρίως από την αναγνώριση της διανοµής κερδών στο προσωπικό ως έξοδο (πρότυπο IAS 19), από την υιοθέτηση της µεθόδου του ”πραγµατικού επιτοκίου” (effective interest rate) στις χορηγήσεις (πρότυπο IAS 39) και από την εφαρµογή της παρούσας αξίας στα αποµειούµενα στοιχεία του ενεργητικού (πρότυπο IAS 39).

Τέλος, επισημαίνεται πως η μετάβαση στα ∆.Π.Χ.Π. δεν επιφέρει καµία αλλαγή στις προοπτικές κερδοφορίας, καθώς και στους χρηµατοοικονοµικούς στόχους της Eurobank, όπως ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v