Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κωστόπουλος: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές

Αναγκαία χαρακτήρισε τη δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, ζητώντας, ταυτόχρονα, επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Το πρόγραμμα ανάπτυξης της Alpha Bank σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εξυπηρέτηση των δανείων. Ο διάλογος με τους μετόχους.

Γ. Κωστόπουλος: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές
του Γιώργου Μαντέλα

Αναγκαία χαρακτήρισε τη δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Κωστόπουλος ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να προβληθούν η εμπειρία, η τεχνογνωσία, αλλά και η υποδομή που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Κωστόπουλος προέβλεψε ότι φέτος ο τουρισμός θα κινηθεί καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και γενικότερα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ικανοποιητικά το 2005.

- Ο διάλογος του Γ. Κωστόπουλου με τους μετόχους

Ερωτηθείς ο κ. Κωστόπουλος για την πορεία της τράπεζας το 2005 και για το αν μπορεί να προβεί σε πρόβλεψη για τα αποτελέσματα, όπως έκανε άλλη μεγάλη τράπεζα πρόσφατα, απάντησε χαρακτηριστικά: ”Ελπίζω να πετύχουν στις προβλέψεις τους, γιατί είναι αυξητικές, και αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να πάμε όλοι καλά”.

”Ειλικρινά, όμως,” πρόσθεσε ο ίδιος, ”για το 2005, αλλά και για το α’ τρίμηνο ειδικότερα, δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη, γιατί είμαστε σε φάση μετάβασης στα ΔΛΠ”.

”Ελπίζω να πηγαίνουμε καλά. Το 2005 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, και όχι όπως τα τελευταία 8 χρόνια, που μπορεί να μην ήταν εύκολα, αλλά ήταν δυναμικά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωστόπουλος επανέλαβε πως πολλοί κλάδοι της αγοράς περνούν δύσκολες στιγμές και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη του δημοσίου ελλείμματος που δυσκολεύει τις εκταμιεύσεις και τις πληρωμές.

Για την Alpha Bank επανέλαβε ότι το χαρτοφυλάκιό της είναι πολύ καθαρό, αλλά τόνισε και πάλι ότι το 2005 θα είναι δύσκολη χρονιά με μερικές καθυστερήσεις παραπάνω.

”Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά περισσότερες προβλέψεις για επισφάλειες”, κατέληξε.

- Η ομιλία Γ. Κωστόπουλου προς τη γενική συνέλευση

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Alpha Bank, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι κατά το 2004 επιχειρήθηκε μια πιο ορθολογική δομή του ομίλου εντός των ελληνικών ορίων, ενώ, εκτός Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι σύντομα το δίκτυο σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Κύπρο, Σερβία και Αλβανία θα φτάσει στα 200 καταστήματα και το προσωπικό σε 3.000 άτομα, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.

Ήδη στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε, δημιουργούνται 30 νέα καταστήματα.

Τα κέρδη προ φόρων του διεθνούς δικτύου υπερδιπλασιάστηκαν το 2004 και η απόδοση των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε 28% έναντι 16% το 2003.

Το αποτέλεσμα αυτό, όπως πρόσθεσε, αντανακλά τη μεγάλη αύξηση των εργασιών και τη συγκράτηση του κόστους που οφείλεται στον συνεχιζόμενο ανασχεδιασμό των υποστηρικτικών εργασιών, προκειμένου να εναρμονισθούν με τα συστήματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Με τις χορηγήσεις να αυξάνονται με ρυθμό 20%, η υλοποίηση της στρατηγικής για ταχύτερη διείσδυση μέσω οργανικής αναπτύξεως ή και εξαγορών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το 2004 τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 412 εκατομμύρια ευρώ έναντι 284 εκατομμυρίων ευρώ το 2003, σημειώνοντας αύξηση κατά 45%, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχούς ενισχύσεως του καθαρού εσόδου τόκων.

Αυτό οφείλεται στην τροποποίηση της συνθέσεως του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς περισσότερο προσοδοφόρες χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στη συνεπή τήρηση του προγράμματος συγκρατήσεως του λειτουργικού κόστους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο εντός Ελλάδος, ο κ. Κωστόπουλος έκανε γνωστό στη γενική συνέλευση ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώνονται περίπου στο 3% επί του συνόλου των δανείων, ενώ οι επισφαλείς απαιτήσεις στο 2,4%, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει 100% κάλυψη.

Ο τομέας της διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει το private banking, τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τη διαχείριση κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών, κατέγραψε κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 5% έναντι του 2003. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στα έσοδα από προμήθειες των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Από τις επιμέρους κατηγορίες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των ομολογιακών κατά 75%, που παρείχε στην πελατεία τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς. Επιπλέον, το ενεργητικό των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων εσωτερικού αντιπροσωπεύει μερίδιο 25% και δίδει στην Alpha Bank την πρώτη θέση στην αγορά, ενώ τα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχειρίσεως διαθεσίμων, το 2004, είχαν αύξηση του ενεργητικού τους κατά 39%. Τα κεφάλαια των πελατών του private banking αυξήθηκαν, επίσης, κατά 34%.

Οι δραστηριότητες του Τομέως Επενδυτικής Τραπεζικής και Εργασιών Διαχειρίσεως Διαθεσίμων απέφεραν στην τράπεζα κέρδη προ φόρων μειωμένα κατά περίπου 6% σε σχέση με το 2003, λόγω της υποτονικότητας των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής επειδή δεν υπήρξαν σημαντικές εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, η διαχείριση των διαθεσίμων του ομίλου, με την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητος, στήριξε με αποδοτικό τρόπο την επέκταση του ενεργητικού και ενίσχυσε την παρουσία στη διεθνή αγορά ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v