Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Διάλεξη του καθηγητή Sevket Pamuk

Διάλεξη του καθηγητή οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Sevket Pamuk, θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα ”Οι Τραπεζίτες του Γαλατά, άνοδος και παρακμή”, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2005.

ΕΤΕ: Διάλεξη του καθηγητή Sevket Pamuk
Διάλεξη του καθηγητή οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Sevket Pamuk, θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα ”Οι Τραπεζίτες του Γαλατά, άνοδος και παρακμή”, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 στις 7 το απόγευμα.

Στη διάλεξη θα εξετασθεί η άνοδος και η παρακμή των τραπεζιτών του Γαλατά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η εξέλιξη αυτών των ιδιωτών τοκιστών (σαράφηδων) του 18ου αιώνα και ο μετασχηματισμός τους σε μεγάλους και υψηλού κύρους τραπεζίτες κατά τα μέσα του 19ου αιώνα σχετίζεται άμεσα με τις οικονομικές δυσκολίες του Οθωμανικού Κράτους. Οι Τραπεζίτες του Γαλατά, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ελληνικής καταγωγής, παρείχαν με επιτυχία δάνεια στο Οθωμανικό Κράτος σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας του.

Ο Şevket Pamuk γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950. Έχει διδάξει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών και οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Bogaziçi). Ασχολήθηκε κυρίως με την οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχει συγγράψει πλήθος μελετών και μονογραφιών για το Οθωμανικό Κράτος, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση τους με την Ευρώπη.



Στην εκδήλωση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v