Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Κέρδη 186 εκατ. στο τρίμηνο

Ισχυρά κέρδη εμφάνισε η Εθνική στο πρώτο τρίμηνο. Μείωση προβλέψεων λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Περιόρισε λειτουργικά κόστη και εξάρτηση από το ευρωσύστημα. Στα 155 εκατ. η συμβολή της Finansbank.

Εθνική: Κέρδη 186 εκατ. στο τρίμηνο
Κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 186 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο α΄τρίμηνο, έναντι ζημιών 265 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα κέρδη, εάν συμπεριληφθούν τα μη επαναλαμβανόμενα κόστη που συνδέονται με το εγχείρημα απόκτησης της Eurobank, περιορίζονται στα 27 εκατ. ευρώ.

Στο τρίμηνο συνεχίστηκε η σημαντική συμβολή της Finansbank στα αποτελέσματα, καθώς η τουρκική θυγατρική της ΕΤΕ εμφάνισε καθαρά κέρδη 155 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% ενώ θετική ήταν και η συμβολή των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη.

H Εθνική είδε τις καταθέσεις να αυξάνουν κατά 5%, ενώ μείωσε το δανεισμό από το ευρωσύστημα καθώς στην κορύφωση της κρίσης (Ιούνιος 2012) ήταν 34,7 δισ. ευρώ και πλέον έχει περιοριστεί σε 27,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης κατά 9,8 δισ. «ρεπάροντας» τα ομόλογα που θα εκδοθούν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αντιστοιχούν στο 19,8% του συνόλου για τον όμιλο και 24,3% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο δανείων.

Στο μέτωπο της κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αναφέρει η ΕΤΕ, ο pro?forma δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I βάσει της EBA) διαμορφώνεται σε 9,3%


Μείωση κόστους

Ο όμιλος συνέχισε να μειώνει τα λειτουργικά του κόστη, κατά 10% στην Ελλάδα και 3% στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Η σχέση δανείων προς καταθέσεις αντιστοιχεί πλέον σε 104%.

Η τράπεζα εμφάνισε περιστολή λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη κατά 10% και 3%, αντίστοιχα, σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2012. Η μείωση των δαπανών προσωπικού στην Ελλάδα ανήλθε στο 12% ενώ καταγράφεται περιορισμός γενικών εξόδων και αποσβέσεων κατά 5%, εάν δεν ληφθούν υπόψη οι έκτακτες δαπάνες για τη συγχώνευση της Eurobank. Σωρευτικά, από την αρχή της κρίσης (α' τρίμηνο 2010) η τράπεζα εμφανίζει μείωση του εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 24%.


Μείωση προβλέψεων

Η τράπεζα εμφανίζει μείωση, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, των προβλέψεων στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο του 2013 (€318 εκατ., έναντι €419 εκατ. το α’ τρίμηνο 2012), λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Διατηρεί ωστόσο υψηλό ποσοστό κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις, στο 54%.

Επίσης, στο τρίμηνο καταγράφεται αντιλογισμός προβλέψεων €276 εκατ. επί των απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω της βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Εθνική υπογραμμίζει ότι καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας
νέων επισφαλειών στην Ελλάδα,
με καταγραφή νέων καθυστερούμενων δανείων 90+ ύψους €456 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2013, έναντι €533 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και €938 εκατ. το Μάρτιο του 2012

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς:

"Η ορατή πια βελτίωση του οικονομικού κλίματος υποδηλώνει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα με την πρόοδο μιας σειράς μακροοικονομικών μεγεθών, στον τραπεζικό κλάδο παρατηρούμε τη σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή των καταθέσεων και τη σχετική βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Εν γένει, η οργανική κερδοφορία των τραπεζών δείχνει πλέον σαφή σημάδια ανάκαμψης.

H Εθνική συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της και του ισολογισμού της. Συγκεκριμένα, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην παραγωγικότητα μειώνοντας τα λειτουργικά της έξοδα κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης, και είναι σε θέση να εφαρμόσει πρωτοβουλίες για επιπλέον σημαντικές περικοπές.

Επίσης, η ΕΤΕ έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Εθνική διαθέτει σήμερα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τη ρευστότητα, καθώς ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 95% στην
Ελλάδα με καθοδική τάση.

Τέλος, ο υγιής ισολογισμός της Εθνικής αποτελεί το εχέγγυο για την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας από διατηρήσιμες και επαναλαμβανόμενες πηγές.

Τις επόμενες ημέρες η Εθνική θα φτάσει σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι· το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να επιτελεί τον κομβικό της ρόλο στην Ελληνική οικονομία, όπως αποδεδειγμένα τον έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής.

Η Τράπεζα συλλογικά, συνειδητά και υπεύθυνα σχεδιάζει το αύριο".


*Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Εθνικής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v