Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Νέα συνάντηση σήμερα για τη ΣΣΕ

Την τελική, κατά πάσα πιθανότητα, συνάντηση θα έχουν σήμερα το μεσημέρι η Διοίκηση του ΟΤΕ και η ΟΜΕ – ΟΤΕ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θέλουν να αποφύγουν την «οικειοθελή παροχή».

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Νέα συνάντηση σήμερα για τη ΣΣΕ
Την τελική, κατά πάσα πιθανότητα, συνάντηση θα έχουν σήμερα το μεσημέρι η Διοίκηση του ΟΤΕ και η ΟΜΕ – ΟΤΕ με αντικείμενο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα θεσμικά ζητήματα των παλαιών συμβάσεων που είναι στον «αέρα» μετά την λήξη της μετενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές της ΟΜΕ – ΟΤΕ από τις δύο πλευρές υπάρχει θετική διάθεση προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία καθώς, όπως επισήμαινε χθες συνδικαλιστής, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Πάντως η διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές μάλλον δεν είναι λεπτομέρεια καθώς Διοίκηση και ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν τα έχουν βρει στο ζήτημα του Επαγγελματικού Ταμείου, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από τη ΣΣΕ του 2003 αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι Διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί να το καταργήσει.

Η σύμβαση του 2003, που είχε υπογραφεί μετά την συγχώνευση του ΤΑΠ – ΟΤΕ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προέβλεπε ότι, μετά την μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη, θα συστήνονταν Επαγγελματικό Ταμείο για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του ΟΤΕ, όπως προβλέπει και σχετική κοινοτική οδηγία.


Θέλουν να αποφύγουν την «οικειοθελή παροχή»

Με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που συζητούν οι δύο πλευρές, θα προβλέπεται η συνέχεια της ισχύος θεσμικών ζητημάτων τα οποία ρυθμίζονταν με τις συλλογικές συμβάσεις πχ πρόνοια παιδικών σταθμών, ωράρια εργασίας κλπ.

Η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιθυμεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι θεσμικοί όροι των συμβάσεων και δεν καταργούνται με την λήξη της μετενέργειας.

Προς το παρόν η Διοίκηση του ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχει σκοπό να προχωρήσει σε διακοπή των παροχών αυτών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει υπογραφή συλλογικής σύμβασης, οι θεσμικοί όροι μπορεί να μετατραπούν από την Διοίκηση της εταιρείας σε «οικειοθελή παροχή» κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή η Διοίκηση θα μπορεί να σταματήσει την χορήγησή τους.


Εργασιακή ειρήνη

Στα θεσμικά ζητήματα που συζητούν οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται επίσης και οι αλλαγές στον πειθαρχικό κανονισμό καθώς και στον κανονισμό μεταθέσεων, που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν ακολουθώντας το μοντέλο των αντίστοιχων κανονισμών που εφαρμόζονται στην Cosmote.

Να σημειώσουμε ότι και από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΤΕ υπάρχει επιθυμία να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, καθώς εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη στην εταιρεία.

Εξάλλου πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο είχε αποδώσει ιδιαίτερη σημασία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ, το προηγούμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να τιμήσει και να εφαρμόσει εως τέλους την υφιστάμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Eτσι δεν υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων παρά τη λήξη της μετενέργειας των παλιών συμβάσεων.

Η τριετής ΣΣΕ που έχουν υπογράψει διοίκηση και εργαζόμενοι προβλέπει μείωση των μισθών του προσωπικού του ΟΤΕ αλλά και μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v