Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέλτα Συμμετοχών: Ξεκινά placement για το 17%

Στην πώληση 450.000 μετοχών, ήτοι 1,54%, της εταιρίας Δέλτα Συμμετοχών θα προβεί η 100% θυγατρική της Delta Food Participations & Investments, το χρονικό διάστημα από 11/04/2005 έως 18/04/2005.

Δέλτα Συμμετοχών: Ξεκινά placement για το 17%
Στην πώληση 450.000 μετοχών, ήτοι 1,54%, της εταιρίας Δέλτα Συμμετοχών θα προβεί η 100% θυγατρική της Delta Food Participations & Investments, το χρονικό διάστημα από 11/04/2005 έως 18/04/2005.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μέλος ΧΑΑ, μέσω του οποίου θα διενεργηθεί η συναλλαγή είναι η Π&Κ Χρηματιστηριακή.

Εξάλλου, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ”Μέτοχος” ο όμιλος Δέλτα σχεδιάζει άνοιγμα σε ξένους θεσμικούς με στόχο τη διενέργεια placement για το 16,9% που κατέχει η DELTA Food Participations and Investments στη ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών σχεδιάζει στις αρχές του καλοκαιριού ο όμιλος ΔΕΛΤΑ.

Το ύψος του placement θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τη ζήτηση και το ενδιαφέρον που θα εκφράσουν οι ξένοι θεσμικοί κατά τη διάρκεια των επαφών τους με τη διοίκηση, η οποία έχει προγραμματίσει στο επόμενο δίμηνο road show στο εξωτερικό.

Μετά την απελευθέρωση του ομίλου από τον ”γάμο” με την Danone και το ξεκαθάρισμα του μετοχικού τοπίου για τη Γενική Τροφίμων, ο όμιλος ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών έχει ήδη δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, κ. Παντελή Οικονόμου, έχουν στόχο την αύξηση της μετοχικής αξίας της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών και των καθαρών κερδών ανά μετοχή, την αύξηση του free float με την είσοδο ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς και της ρευστότητας.

Επίσης στους στόχους της διοίκησης του ομίλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ”Μετόχου” περιλαμβάνεται η ενίσχυση των ελεύθερων χρηματικών ροών, η αύξηση των καθαρών πωλήσεων και των κερδών, αλλά και η σημαντική μείωση του δανεισμού του ομίλου την επόμενη πενταετία.

Η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών προχωρά επίσης στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της σε κοινές ονομαστικές, συγκαλώντας για τον λόγο αυτό έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου, ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και για τις προνομιούχες μετοχές της Γενικής Τροφίμων. Η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς οι ξένοι θεσμικοί σε προηγούμενες επαφές με τη διοίκηση είχαν ζητήσει το ξεκαθάρισμα αυτό και την ύπαρξη μιας και μόνης μετοχής ανά εταιρεία, οδηγώντας στην απόφαση κατάργησης των προνομίων.

Έτσι η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών θα επιτύχει αφενός μεγαλύτερη διασπορά από 30% σε 40% (καθώς σήμερα οι προνομιούχες μετοχές αποτελούν το 25% των συνολικών μετοχών), ενώ σημαντική θέση θα αποκτήσουν ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (σημειώνεται ότι οι Έλληνες θεσμικοί κατέχουν σήμερα ποσοστό της τάξης του 10%-12%). Επόμενο θετικό σημείο είναι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή λόγω της μείωσης των μειοψηφιών.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετοχές που κατέχει η DELTA Investments με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα έχουν περάσει αρνητικά στα ίδια κεφάλαια και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεσή τους, εκτός από το ταμειακό όφελος, θα αυξήσει και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Όσον αφορά στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου, ήδη στελέχη του έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν εντός του επόμενου μήνα. Στόχος του ομίλου είναι η συγκέντρωση στη Συμμετοχών του συνόλου του δανεισμού και η αναχρηματοδότηση αυτού με συνδυασμό προϊόντος που θα απευθύνεται στη διεθνή αγορά ομολόγων αλλά και στην τραπεζική αγορά. Απώτερος στόχος είναι η μείωση του δανεισμού μέσα στην επόμενη πενταετία κατά 40%-50%.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με την αγορά των Βαλκανίων, ο όμιλος στοχεύει στην ενίσχυση των εκεί εργασιών του αρχικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου και τη διάθεση του παγωτού, αλλά και άλλων προϊόντων του.

Ωστόσο, όσον αφορά ειδικά στην αγορά της Ρουμανίας, η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ Παγωτού εξετάζει και την πιθανότητα εξαγοράς τοπικής εταιρείας, η οποία -αν τελικώς προκύψει- θα χρηματοδοτηθεί από τις ταμειακές ροές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης με βάση τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τα αποτελέσματα να είναι σαφώς βελτιωμένα κυρίως από τη μείωση των εξόδων διοίκησης. Επιπλέον εκτιμάται αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών από 40 εκατ. ευρώ που ήταν το 2005, καταλήγει το δημοσίευμα του ”Μετόχου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v