Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: Από 9/5 η καταβολή του μερίσματος

Τον απολογισμό της τράπεζας για τη χρήση του 2004 και την διανομή μερίσματος 0,40 λεπτά ανά μετοχή, αυξημένου δηλαδή κατά 33,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αποφάσισε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τρ. Πειραιώς: Από 9/5 η καταβολή του μερίσματος
Τον απολογισμό της τράπεζας για τη χρήση του 2004 και την διανομή μερίσματος 0,40 λεπτά ανά μετοχή, αυξημένου δηλαδή κατά 33,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αποφάσισε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την κερδοφορία της τράπεζας, που αποτυπώθηκε άλλωστε και στην τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία το 2004 παρουσίασε άνοδο 33,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αύξηση 62,9% που είχε σημειώσει το 2003.

Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 9 Μαίου.

Από αύριο, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα μερίσματος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάπτυξη του ομίλου και την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2004, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται για το 2005. Ειδικότερα, για το 2004, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:

- Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 40,4%, φθάνοντας τα 142,5 εκατ. Ευρώ, που είναι και η υψηλότερη επίδοση κερδοφορίας στην ιστορία της τράπεζας. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη, ανήλθαν σε 217,0 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 31,5% σε σχέση με το 2003 που ήταν 165,0 εκατ. Ευρώ.

- Ο όμιλος προχώρησε σε μία σειρά στρατηγικών κινήσεων, όπως η διεύρυνση της παρουσίας του στις βαλκανικές αγορές, με την συμφωνία εξαγοράς δύο μικρών αλλά δυναμικών τραπεζών, της Eurobank στη Βουλγαρία και της Atlas Banka στην Σερβία. Επίσης η Marathon Bank στη Νέα Υόρκη απορρόφησε την Interbank Νέας Υόρκης και η Σίγμα Χρηματιστηριακή συγχωνεύθηκε με την Δεβλέτογλου Χρηματιστηριακή.

- Το 2004 ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς επέτυχε σημαντική ανάπτυξη σε όλα του τα βασικά μεγέθη. Το ενεργητικό του έφθασε τα 16.591 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,6%. Οι καταθέσεις από πελάτες χωρίς τα repos αυξήθηκαν κατά 16,5% και οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 12.685 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 18,8%.

- Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς να καλύπτει στο τέλος του έτους μερίδιο 11% της αγοράς των εμπορικών τραπεζών, έναντι 10,3% που ήταν το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά το 2003.

- Επίσης, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody s καί Standard and Poor s, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε Baa1 ο πρώτος και τις προοπτικές της τράπεζας σε ”θετικές” ο δεύτερος, αντανακλώντας την βελτίωση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά και την επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί.

- Τον χρόνο που πέρασε η τράπεζα αύξησε το δίκτυο των καταστημάτων της στην ελληνική αγορά κατά 28 (εκ των οποίων είκοσι στο νομό Αττικής) και κατά 24 επίσης καταστήματα στις αγορές των βαλκανικών χωρών.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί αύξησης των εργασιών της τράπεζας, όπως και τα κέρδη της, προβλέπεται να συνεχισθούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Για το τρέχον έτος δήλωσε ότι στόχος είναι τα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 170 εκατ. ευρώ, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Σε ότι αφορά την λιανική τραπεζική και τη στεγαστική πίστη, τομείς στους οποίους η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση την τελευταία περίοδο, εκτιμά πως τα μεγέθη θα κινηθούν με μεγαλύτερους ρυθμούς από τον προηγούμενο χρόνο.

Το δίκτυο στην εγχώρια αγορά, είπε, θα ενισχυθεί περαιτέρω με την δημιουργία 15 – 20 καταστημάτων, κυρίως πάλι στην Αττική, ενώ το δίκτυο στις βαλκανικές χώρες θα ενισχυθεί – ανεξάρτητα από πιθανές εξαγορές – με άλλα 20 καταστήματα το 2005. Στο χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής η Winbank θα συνεχίσει να επενδύει σε συστήματα λειτουργίας και ασφάλειας και να βελτιώνει συνεχώς το εύρος των προιόντων και των υπηρεσιών της, με στόχο να διατηρήσει την καινοτομία, την πρωτοπορία και την κορυφαία της θέση στην ελληνική αγορά.

Στον τομέα των συμμετοχών, υπογράμμισε ότι ο όμιλος προχωράει σταθερά στην μείωση των τοποθετήσεων του σε εταιρίες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Στόχος είναι η μείωση του κόστους, η ενίσχυση των κύριων δραστηριοτήτων και η βελτίωση της αποδοτικότητας των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Σήμερα, μάλιστα, θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΛΕΧΑ, προκειμένου να αποφασίσουν την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Επίσης, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι βασικό μέλημα του ομίλου αποτελεί η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας, με μείωση του δείκτη ”κόστους προς έσοδα” κάτω από το 53% και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων πάνω από το 20%. Κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών, τόνισε, είναι η ανάπτυξη του ομίλου και η δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της τράπεζας, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν το 2004.

---------- Αγορά ιδίων μετοχών

Παράλληλα η σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας αποφάσισε τη μέσω του Χ.Α. απόκτηση από την τράπεζα ιδίων μετοχών της, προς στήριξη της τιμής τους.

Το ανώτατο όριο του αριθμού των ιδίων μετοχών ανέρχεται στους 20.025.700 τίτλους, ήτοι 10% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ίδιες μετοχές τις οποίες έχει προηγουμένως αποκτήσει).

Το εύρος τιμών αγοράς θα κυμαίνεται 3 και 33 ευρώ και η αγορά θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Απριλίου 2006.

---- Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τρ. Πειραιώς

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς που εξελέγη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε την 7.4.2005.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

- Σάλλας Μιχάλης του Γεωργίου, Εκτελεστικό Μέλος

Αντιπρόεδροι & Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι

- Κολακίδης Μιχαήλ του Ηρακλή, Εκτελεστικό Μέλος

- Θεόδωρος Πανταλάκης του Νικολάου, Εκτελεστικό Μέλος

Αντιπρόεδροι

- Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη, Μη Εκτελεστικό Μέλος

- Βαρδινογιάννης Ιωάννης του Βαρδή, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Μέλη

- Αλεξανδρίδης Γεώργιος του Παράσχου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος (σύμφωνα με την από 07.04.05 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Μετόχων)

- Βασιλάκης Ευτύχιος του Θεοδώρου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

- Γεροσταθόπουλος Λουκάς του Αθανασίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

- Γεωργάνας Ιάκωβος του Γεωργίου, Εκτελεστικό Μέλος

- Γκιγκιλίνης Μιχάλης του Δημητρίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

- Γκολέμης Στυλιανός του Δημητρίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

- Ζωγράφος Νικόλαος του Ιωάννη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος (σύμφωνα με την από 07.04.05 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Μετόχων)

- Κοτσίρης Λάμπρος του Ευσταθίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

- Συμεωνίδης Δημήτριος - Θωμάς του Ιγνάτιου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος (σύμφωνα με την από 07.04.05 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Μετόχων)

- Φουρλής Βασίλειος του Στυλιανού, Μη Εκτελεστικό Μέλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v