Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Σάλλας: ”Προβλέπω στρατηγικές κινήσεις”

Κύκλο στρατηγικών κινήσεων, που περιλαμβάνουν συνεργασία ελληνικών και ενδεχομένως ξένων τραπεζών επί ελληνικού εδάφους, διαβλέπει για την περίοδο 2005-2006 ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Πρόβλεψη για κέρδη υψηλότερα των 170 εκατ. ευρώ το 2005. Απόφαση για απορρόφηση της Ελληνικής Επενδυτικής. Μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Μ. Σάλλας: ”Προβλέπω στρατηγικές κινήσεις”
του Γιώργου Μαντέλα

Κύκλο στρατηγικών κινήσεων, που περιλαμβάνουν συνεργασία ελληνικών και ενδεχομένως ξένων τραπεζών επί ελληνικού εδάφους, διαβλέπει για την περίοδο 2005-2006 ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, πριν τη γενική συνέλευση της Τρ. Πειραιώς.

Η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα 0,40 ευρώ για τη χρήση του 2004, αυξημένο κατά 33% σε σχέση με το 2003. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 8 Απριλίου, ενώ η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 9 Μαίου.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι τα κέρδη της τράπεζας στο τρέχον έτος θα ξεπεράσουν τα 170 εκατ. ευρώ με βάση τα ΔΛΠ, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς στον κύκλο των εξαγορών είπε ότι ο τριετής σχεδιασμός ανάπτυξης είναι με στόχο την αυτοδύναμη κίνησή της.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως είπε, ”είναι αγορά και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει”.

Πάντως, σημείωσε ότι πέρυσι τέτοια εποχή απέκλειε στρατηγικές κινήσεις εντός ελληνικών ορίων, αλλά τώρα λόγω των θεσμικών μεταβολών που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΔΛΠ, Ασφαλιστικό κ.λπ.) δεν πρέπει να αποκλείονται ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Σάλλας, υπογράμμισε ακόμη ότι το 2005 εξελίσσεται επίσης σε μία καλή χρονιά για την ανάπτυξη των εργασιών και την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και ολόκληρου του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και επισήμανε τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, που δημιουργούν οι συνεχείς επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στις αγορές των βαλκανικών χωρών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Νοτιο - ανατολική Ευρώπη με νέες εξαγορές και με επέκταση του σημερινού υφιστάμενου δικτύου της, το οποίο αριθμεί πλέον 110 καταστήματα στις χώρες αυτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό ο κ. Σάλλας τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εννιαίας λύσης, γιατί κάτοιο τέτοιο, όπως είπε, θα αναβαθμίσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα διεθνώς και χαρακτήρισε την ευκαιρία που δίνεται σήμερα ως μοναδική.

Μονολότι όπως διευκρίνισε η Πειραιώς ως Τράπεζα δεν θα είχε πρόβλημα και με μία κατά μόνας επίλυση.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους θέματα της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας συνεδριάζει το δ.σ. της Τραπέζης προκειμένου να αποφασίσει την απορρόφηση της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής μείωσης των συμμετοχών που κληρονομήθηκαν από εξαγορές.

Αναφορικά με τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην αγορά με την απώλεια των δυο εισηγμένων επιχειρηματιών και τις επιπτώσεις στις ίδιες τις εταιρίες, ο κ. Σάλλας, αφού διευκρίνισε ότι γενικότερα ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει πού επενδύει, τόνισε ότι σε περιόδους ανακατανομών είναι επόμενο να εντοπίζονται προβλήματα.

Σημείωσε δε πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι τράπεζες πραγματοποιούν υψηλές προβλέψεις, αν και –όπως τόνισε- κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα παρουσιαστεί το ενδεχόμενο πρόβλημα.

Εξαιρετικά κρίσιμη ήταν η τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό δανεισμό. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ όταν δανείζονται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνουν χάριν μιας πρόσκαιρης επιθυμίας τους, γιατί έτσι υποσκάπτουν το μέλλον τους και δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τόνισε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά τη λειτουργία του ένα σημαντικό κομμάτι του μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Επιπλέον, ο κ. Σάλλας αποκάλυψε ότι ετοιμάζονται νέα σχέδια για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, ενώ υπολόγισε ότι από ρευστοποιήσεις ακινήτων που περιέχονται στην Τράπεζα θα εξασφαλιστούν φέτος περί τα 200-400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το δίκτυο της Τράπεζας θα επεκταθεί στο λεκανοπέδιο κατά 20 ακόμα καταστήματα και κατά 100 ΑΤΜ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες εξαγορές στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης.

Τέλος και όσον αφορά στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2005 ο κ. Σάλλας σημείωσε πως όταν ανακοινωθούν θα δικαιολογούν πλήρως την πρόβλεψή του για κέρδη πάνω από 170 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v