Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola: 1ος στόχος η συγκράτηση του κόστους

Συνέχιση της αύξηση της τιμής των πρώτων υλών βλέπει η διοίκηση της Coca Cola. Η εκτίμηση για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και οι στόχοι για τις πωλήσεις. Μέρισμα 0,34 ευρώ ανά μετοχή προτείνει η διοίκηση.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Coca Cola: 1ος στόχος η συγκράτηση του κόστους
Συνέχιση της αύξησης του κόστους πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση εξαιτίας των τιμών της ζάχαρης στην ΕΕ, της ρητίνης και του αλουμινίου αναμένει η Coca Cola HBC, η διοίκηση της οποίας κατά τη διάρκεια του Conference Call σημείωσε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει και θα γίνουν εστιάζονται στον να περιορίσουν αυτόν τον αντίκτυπο.

Ήδη όπως ανέφερε ο CFO της Coca Cola HBC κ. Μιχάλης Ήμελλος η εταιρεία έχει κάνει σημαντικό hedging στο αλουμίνιο εκμεταλλευόμενη κάποιες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν και για πολύ μελλοντικές της ανάγκες, παρότι, όπως είπε ο ίδιος αυτή δεν είναι η πολιτική της.

Σε ερώτηση που έγινε από στέλεχος της Bank of America γιατί η εταιρεία δεν αυξάνει τις τιμές της προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο από το κόστος των πρώτων υλών, ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC, σημείωσε: «είμαστε εδώ για το μέλλον και μακροπρόθεσμα θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας προκειμένου να διαθέτουμε το κατάλληλο σήμα, στην κατάλληλη συσκευασία, στην κατάλληλη τιμή, για το κατάλληλο κανάλι διανομής».

«Αυτή η πολιτική» συνέχισε ο κ. Λόης «θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη όπως φαίνεται ήδη. Ήταν συνειδητή η απόφαση μας να παραμείνουμε ελκυστικοί προς τους καταναλωτές μας και να μην περάσουμε τη μεγάλη επιβάρυνση από το κόστος πρώτων υλών σε αυτούς».

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της αυτό θα συνεχίσει και εφέτος ενώ αναμένεται να είναι πιο περιορισμένο τη διετία 2014-2015. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναμένει ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβε το 2012 και εκείνες που θα λάβει μέσα στο έτος θα αποφέρουν συνολικά οφέλη περίπου 65 εκατ. ευρώ για το 2013, ενώ τα κόστη από τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης εκτιμούνται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2013 και οφέλη 30 εκατ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση από το 2014 και μετά.

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της τριετίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να κυμανθούν στα €1,3 δισ. περίπου, ενώ οι καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο διάστημα αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 5,5% και 6,5% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του Conference Call ο κ. Λόης επανέλαβε: «δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων ή εξαγοράς».

Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική της εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola HBC αποφάσισε να προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή. Μέρισμα το οποίο θα είναι το μοναδικό που θα καταβληθεί εντός του 2013 όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στο Conference Call. Αναφέρθηκε επίσης ότι «στο πλαίσιο της νέας εταιρείας είμαστε σε φάση διαμόρφωσης της νέας μερισματικής πολιτικής την οποία και θα ανακοινώσουμε μόλις είμαστε έτοιμοι».

Ως προς τη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 550 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλίσει αποκλειστικά για τις ανάγκες της δημόσιας πρότασης, έχουν ζητήσει από τους δανειστές τους να ακυρώσουν τα 330 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, γιατί το κόστος από τη δημόσια πρόταση ήταν πολύ μικρότερο από ότι αναμενόταν λόγω της αυξημένης αποδοχής από τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα η εταιρεία εστιάζει την αύξηση του μεριδίου αγοράς τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αύξησε η διατήρησε τα μερίδια αγοράς σε όγκο στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών στις περισσότερες από τις αγορές της συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στη Ρωσία η διοίκηση της εταιρείας εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας εκεί όπου συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιο της έναντι του βασικού της ανταγωνιστή αλλά και από τα ενδεχόμενα οφέλη που θα προκύψουν από την απαγόρευση πώλησης μπίρας στα περίπτερα και στις υπαίθριες αγορές λιανικής της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v