Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κρίσιμη η λειτουργία της Πτολεμαϊδας

Αμήχανη εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία φαίνεται να αναμένει παρέμβαση από το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την ομαλή τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

ΔΕΗ: Κρίσιμη η λειτουργία της Πτολεμαϊδας
της Χρύσας Λιάγγου

Αμήχανη εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία του λιγνιτορυχείου στη θέση Δυτικό Πεδίο στην Πτολεμαΐδα.

Η διοίκηση, φαίνεται να αναμένει παρέμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφού το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την ομαλή τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Το θέμα απασχόλησε και το Γενικό Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

”Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ορυχείου”, δηλώνει ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων κ. Κ. Καβουρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Επιχείρηση η απόφαση και έως εκ τούτου δεν γνωρίζει το σκεπτικό της.

Το ορυχείο της Μαυροπηγής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και του Δήμου Πτολεμαϊδας, και τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας ισχύος 625 MW.

Η παύση της λειτουργίας του θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας αφού το σύστημα είναι οριακό και ο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας αποτελεί μονάδα βάσης.

Σε ανάλυσή της η Deutsche Bank επισημαίνει πως στο μέλλον η Επιχείρηση θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, η Deutsche Bank αναφέρει πως οι τρέχουσες προβλέψεις της για τα μεγέθη της ΔΕΗ, της περιόδου 2005-2007, συμπεριλαμβάνουν μέση αύξηση στα τιμολόγια της τάξης του 2%, αύξηση των εσόδων κατά 3%, με το προσωπικό να διαμορφώνεται στους 27.000 εργαζόμενους το 2007.

Παράλληλα, σημειώνει πως η ΔΕΗ ετοιμάζει ένα νέο business plan στο πλαίσιο της ανάληψης καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Δημήτρη Μανιατάκη.

Επισημαίνει δε πως η μετοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ”ελκυστική” μόνο εάν συνυπολογιστεί η μερισματική απόδοση της τάξης του 4% και λαμβάνοντας υπόψη πως η πιθανότητα πτώσης είναι περιορισμένη.

Εξάλλου, η τιμή-στόχος που έχει θέσει η Deutsche Bank για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι τα 23,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v