Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Third Point: Μπαίνει στην Εnergean Oil

Mε 60 εκατ. "μπαίνει" η Third Point στην Εnergean Oil, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου. Στόχος ο διπλασιασμός της παραγωγής εντός του έτους και η ανάπτυξη νέων πεδίων. Ικανοποιημένος δηλώνει ο Loeb.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Third Point: Μπαίνει στην Εnergean Oil
H Εnergean, η οποία ελέγχει μετοχικά την Καβάλα Όιλ, είναι η ελληνική ενεργειακή εταιρεία στην οποία εισέρχεται το αμερικανικό fund Τhird Point του Dan Loeb (φωτ.). Ο τελευταίος ως γνωστόν έχει ποντάρει στη μη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκομίζοντας κέρδη περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την επιλογή του αυτή.

Η φημολογούμενη εδώ και καιρό είσοδος του fund στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας έγινε πραγματικότητα με τη συμμετοχή του με 60 εκατομμύρια στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος άνω των 100 εκατ., το οποίο έχει σχεδιάσει η ελληνική Energean Oil & Gas για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής στα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και «Ε». Στόχος των επενδύσεων είναι η αύξηση της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια την ημέρα, από περίπου 2.000 που είναι σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή μετά την ψήφιση από τη Βουλή της νέας τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Καβάλα Όιλ για τα πετρέλαια του Πρίνου. Βάσει αυτής, επεκτείνεται στα 25 χρόνια η διάρκεια ισχύος της σύμβασης, όσο δηλαδή προβλέπει ο Νόμος 4001 του 2011 για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων από την Καβάλα Όιλ (παραχωρησιούχος), ενώ αναγνωρίζεται ο ρόλος της Energean Oil & Gas ως κατόχου του 67% των μετοχών της Καβάλα Όιλ.

Η νέα σύμβαση επέτρεψε επιπλέον τον πλήρη έλεγχο του Δ.Σ. της Καβάλα Όιλ και της εν γένει διαχείρισης της εκμετάλλευσης από την Energean, καθώς μέχρι πρόσφατα τη διοίκηση ασκούσαν εκπρόσωποι του συνεταιρισμού των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στο 33% των μετοχών της Καβάλα Όιλ. Έτσι πλέον πρόεδρος της παραχωρησιούχου είναι ο Μαθιός Ρήγας και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Γόντικας, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τη γενική συνέλευση μετόχων που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από το Πάσχα.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, προβλέπεται η διενέργεια νέων γεωτρήσεων για την αύξηση της παραγωγής από τα ήδη σε εκμετάλλευση κοιτάσματα Πρίνος και Βόρειος Πρίνος. Κυρίως όμως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε», τα βεβαιωμένα απολήψιμα αποθέματα του οποίου ανέρχονται μεταξύ 8 και 13 εκατομμυρίων βαρελιών.

Για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού απαιτείται η κατασκευή νέας πλατφόρμας εκμετάλλευσης και η πραγματοποίηση νέων παραγωγικών γεωτρήσεων. Μικρές ποσότητες από το κοίτασμα «Ε» εξόρυξε η εταιρεία πριν από περίπου 2 χρόνια μέσω οριζόντιας γεώτρησης, η οποία ωστόσο εγκαταλείφθηκε, καθώς η μέθοδος αυτή δεν ήταν ενδεδειγμένη για την ποιότητα του συγκεκριμένου κοιτάσματος.


Ένεση ρευστότητας

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Third Point, αυτή θα γίνει με την εισφορά 60 εκατομμυρίων, χωρίς η Energean να ανακοινώνει το ποσοστό των μετοχών της που θα ελέγχει το αμερικανικό fund. Πάντως η ένεση ρευστότητας στην εταιρεία θα καταστήσει ανετότερη τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων, για τις οποίες θα απαιτηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.


Η ανακοίνωση της Energean Oil & Gas

Η Energean Oil & Gas ανακοινώνει ότι το νεοσύστατο Third Point Hellenic Recovery Fund εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της μοναδικής ελληνικής εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. δολαρίων.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος τεσσάρων γεωτρήσεων για την τρέχουσα χρονιά με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια/ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Έψιλον το 2014 - ένα κοίτασμα δορυφόρο του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατομμυρίων βαρελιών - μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της θυγατρικής της ΚΑΒΑΛΑ OIL.

Επιπλέον, η Energean Oil & Gas σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία του Open Door για τις τρεις ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά: "Το γεγονός ότι το Third Point Hellenic Recovery Fund εμπιστεύθηκε την εταιρεία μας προβαίνοντας σε αυτήν τη στρατηγική επένδυση όχι μόνο ενισχύει την οικονομική μας θέση και δυνατότητα αλλά μας προσφέρει και μοναδικές προσβάσεις στον διεθνή ενεργειακό χώρο και σε εν δυνάμει συνεργασίες, διευκολύνοντας την επίτευξη του επιχειρησιακού μας στόχου: την εξέλιξη δηλαδή της Energean Oil & Gas σε κορυφαία, ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης.

Επιπλέον, επιδιώκουμε να κεφαλαιοποιήσουμε το μοναδικό μας χαρτοφυλάκιο: την υφιστάμενη παραγωγή, τα υπό ανάπτυξη έργα, καθώς και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής, σε συνδυασμό με μια ομάδα με 30ετή εμπειρία σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή, ώστε να αποκτήσουμε ηγετική θέση εν όψει της ουσιαστικής επανεκκίνησης της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων".

Αντίστοιχα, ο κ. Daniel S. Loeb, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Third Point, σχολίασε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η έναρξη των επενδύσεων του Hellenic Recovery Fund πραγματοποιείται με μια εταιρεία υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών όπως η Energean. Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων θα ωφελήσει σημαντικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και ότι η Energean, ως η μοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγικών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στη χώρα, κατέχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας κάνει μέρος ενός μοναδικού ελληνικού success story".


Σχετικά με την Energean Oil & Gas: H Energean Oil & Gas είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με προσανατολισμό τις περιοχές της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, όπου διαθέτει αντίστοιχες άδειες σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η Energean αντιπροσωπεύει αυτήν τη στιγμή τη μοναδική εταιρεία με δραστηριότητα και επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, κατέχοντας το 100% των αδειών εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

Σημειώνεται ότι η Axia Ventures Group ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος για λογαριασμό της Energean στην εν λόγω συμφωνία.


Σχετικά με το Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P.: Το Third Point Hellenic Recovery Fund είναι ένα νεοσύστατο ταμείο με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ταμείο διοικείται από τη Third Point LLC, ένα σύμβουλο επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 1995 και εφαρμόζει μια πολιτική επενδύσεων «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v