Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εμπλοκή για την Πτολεμαΐδα (update)

Εμπόδια εμφανίζονται στη λειτουργία του λιγνιτορυχείου της ΔΕΗ στη θέση Δυτικό Πεδίο στην Πτολεμαΐδα, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία απαγορεύει τη λειτουργία μονάδας για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες για περιβάλλον προβλέπουν Marfin και Deutsche Bank.

ΔΕΗ: Εμπλοκή για την Πτολεμαΐδα (update)
Εμπόδια εμφανίζονται στη λειτουργία του λιγνιτορυχείου της ΔΕΗ στη θέση Δυτικό Πεδίο στην Πτολεμαΐδα, μετά την απόφαση τους Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία απαγορεύει τη λειτουργία μονάδας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Δήμος Πτολεμαΐδας και κάτοικοι του χωριού Μαυροπηγή, ενω σημειώνεται πως η εξόρυξη του λιγνίτη θα γινόταν και κάτω από το χωριό Μαυροπηγή αφενός και αφετέρου πως στο πλαίσιο της εξόρυξης θα καταστρεφόταν τμήμα του δάσους της Μαυροπηγής, έκτασης 406 στρεμμάτων.

Οι αναλυτές της Marfin Analysis επικοινώνησαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία, σύμφωνα με σχετικό report της χρηματιστηριακής, δήλωσε ότι μόνο με σχετική υπουργική απόφαση θα σταματήσει τη λειτουργία του λιγνιτορυχείου της στη θέση Δυτικό Πεδίο στην Πτολεμαΐδα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό για το λόγο ότι η διακοπή της λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Στο θέμα τοποθετείται με report της η Deutsche Bank η οποία αφού επισημαίνει πως συμφωνεί με τα επιχειρήματα της διοίκησης της ΔΕΗ, συμπληρώνει πως στο μέλλον η Επιχείρηση θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, η Deutsche Bank αναφέρει πως οι τρέχουσες προβλέψεις της για τα μεγέθη της ΔΕΗ, της περιόδου 2005-2007, συμπεριλαμβάνουν μέση αύξηση στα τιμολόγια της τάξης του 2%, αύξηση των εσόδων κατά 3%, με το προσωπικό να διαμορφώνεται στους 27.000 εργαζόμενους το 2007.

Παράλληλα, σημειώνει πως η ΔΕΗ ετοιμάζει ένα νέο business plan στο πλαίσιο της ανάληψης καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Δημήτρη Μανιατάκη.

Επισημαίνει δε πως η μετοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ”ελκυστική” μόνο εάν συνυπολογιστεί η μερισματική απόδοση της τάξης του 4% και λαμβάνοντας υπόψη πως η πιθανότητα πτώσης είναι περιορισμένη.

Εξάλλου, η τιμή-στόχος που έχει θέσει η Deutsche Bank για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι τα 23,70 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες (5 Απριλίου) στα 22,94 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v