Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Εκπλήξεις πριν από την ΑΜΚ

Οι νέοι άσσοι του deal της Εμπορικής. Θα μετρηθεί στο κοινό κεφάλαιο το ΜΟΔ ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος 2,6 δισ. ευρώ και οι νέες εκτιμήσεις για συνέργειες. Στις αρχές του 2014 η πλήρης ενοποίηση.

Alpha Bank: Εκπλήξεις πριν από την ΑΜΚ
Άσσους από το μανίκι βγάζει η Alpha Bank λίγο πριν από την αποκοπή του δικαιώματος και την έναρξη της αύξησης κεφαλαίου καθώς η… ουρά της συμφωνίας με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής κρύβει και νέες εκπλήξεις για τους μετόχους της.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, ως 4,57 δισ. ευρώ, στο κοινό κεφάλαιο (Core Tier I) της Αlpha Bank θα προσμετρηθεί το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αγοράσει η Credit Agricole στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακεφαλαιοποίησης και εν συνεχεία πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η εξαγορά της Εμπορικής προσθέτει στην Alpha κεφαλαιακό όφελος 2,6 δισ. ευρώ, συνέργειες της τάξεως των 265 εκατ. ευρώ, ετησίως, μετά το 2015, καθώς και υψηλές προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής.

Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση αναφέρει ότι οι μετατρέψιμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η Alpha και αγόρασε η Credit Agricole, «είναι μειωμένης εξασφάλισης και κατατάσσονται στην ίδια τάξη με τις κοινές μετοχές της τράπεζας».

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι έως τη μετατροπή ή την εξαγορά τους το ποσό του κεφαλαίου των Μετατρέψιμων Ομολογιών δύναται να χρησιμοποιείται από την Alpha Bank για την απορρόφηση ζημιών που προκύπτουν από τη λειτουργία της, «παράλληλα και στην ίδια αναλογία με τα ποσά που αντλούνται από την έκδοση κοινών μετοχών ή άλλων τίτλων, οι οποίοι κατατάσσονται στα βασικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά απορρόφησης ζημιών».

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, η οποία επήλθε τους τελευταίους μήνες καθώς η αρχική συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Credit Agricole προέβλεπε ότι το ΜΟΔ θα προσμετρούνταν στον δείκτη EBA Core Tier I όχι, όμως, στο Core Tier I.

Στην αλλαγή κατάταξης του ΜΟΔ συνετέλεσε η τροποποίηση των χαρακτηριστικών της έκδοσης καθώς, όπως αποκαλύπτεται στο ενημερωτικό δελτίο, οι μετατρέψιμες ομολογίες δεν θα φέρουν τόκο, ενώ δεν μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές πριν από την πάροδο τετραετίας και εφόσον συντρέχει σειρά προϋποθέσεων.

Ειδικότερα, προβλέπεται να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Nα έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι δείκτες περί το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων της Alpha, της Εμπορικής και των θυγατρικών τους, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των υποκαταστημάτων που λειτουργούσαν στην Ελλάδα κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας Α.Ε. από την Alpha.

- O δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων του oμίλου (Core Tier 1 Ratio), στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Εμπορική Τράπεζα Α.Ε. και οι θυγατρικές της, και αφού ληφθεί υπόψη και η παρούσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να μην είναι κατώτερος του σε ισχύ ελάχιστου δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων.


Εξαγορά του ΜΟΔ έναντι 1.500 ευρώ!

Το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο εκδόθηκε την 1η/2/2013 από την Alpha και καλύφθηκε από την Credit Agricole κατά 1 εκατ. ευρώ και τη θυγατρική της Credit Agricole Corporate & Investment Bank κατά 149 εκατ. ευρώ. Διαιρείται σε 1.500 ομολογίες ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ εκάστη, οι οποίες δεν φέρουν τόκο, είναι μετατρέψιμες, ολικώς ή μερικώς, σε κοινές μετοχές της τράπεζας.

Το ΜΟΔ έχει τετραετή διάρκεια και οι επέτειοι είναι ετήσιες, αλλά αφορούν μόνο τον προσδιορισμό της ημερομηνίας μετατροπής ή εξαγοράς, καθώς δεν πληρώνει κουπόνι στον κάτοχό του.

Επιπρόσθετα, οι ομολογίες είναι ελευθέρως μεταβιβάσιμες και δύνανται να εξαγοραστούν από την Alpha Bank. Δεν μπορούν, δε, να μετατραπούν σε μετοχές, πριν από το πέρας της 4ης επετείου της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας Α.Ε. από την Alpha Bank και τη σωρευτική πλήρωση των προϋποθέσεων μετατροπής

Το δικαίωμα μετατροπής ασκείται αποκλειστικά κατ’ επιλογή των ομολογιούχων, δυνάμει δήλωσης μετατροπής η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται στην Alpha εντός εξήντα εργασίμων ημερών από την 4η επέτειο της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας Α.Ε. από την Alpha.

Εφόσον μετά την πάροδο 60 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ωρίμανσης του ΜΟΔ η Credit Agricole δεν ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο εξαγοράζεται από την Alpha Bank έναντι τιμήματος ενός ευρώ (€1) ανά Μετατρέψιμη Ομολογία, για το συνολικό ποσό των 1.500 ευρώ και ακυρώνεται.


Κεφαλαιακό όφελος 2,6 δισ. ευρώ από αρνητικό goodwill

Η απόκτηση της Εμπορικής προσθέτει στον όμιλο καθαρό κεφαλαιακό όφελος
2,6 δισ. ευρώ, ύστερα από προσωρινή αναπροσαρμογή στις εύλογες αξίες σε pro forma βάση.

Το κέρδος 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο συνιστά την αρνητική υπεραξία που προέκυψε από την εξαγορά της Εμπορικής, θα αναγνωριστεί στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Alpha Bank της 31ης/3/2013 που θα δημοσιευθούν σήμερα. Το ποσό αυτό έχει προκύψει λαμβάνοντας υπόψη την εύλογη αξία ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της Εμπορικής Τραπέζης.

Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αποτίμηση στην εύλογη αξία του συνόλου των αναγνωρισμένων περιουσιακών στοιχείων της Εμπορικής και ως εκ τούτου ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Επιπρόσθετα, η εξαγορά της Εμπορικής ενισχύει την Alpha με σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, συνοδευμένο από συνολικές προβλέψεις, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν κατά 25% το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και κατά 61% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς καταθέσεις μετά την απόκτηση της Εμπορικής διαμορφώνεται στο 117%, ενώ η Εμπορική διαθέτει και περιορισμένη ενίσχυση από το ευρωσύστημα μόλις 1,2 δισ. ευρώ. Την 31η Μαρτίου 2013, η χρηματοδότηση της Alpha Bank από το ευρωσύστημα ανήλθε σε 19,9 δισ. ευρώ.


Συνέργειες ύψους 265 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, ο όμιλος υφίσταται σημαντικές δυνατότητες συνεργειών κόστους και εσόδων. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της διοίκησής του, το ποσό των εκτιμώμενων συνεργειών έως το 2015 έχει αυξηθεί από 200 σε 265 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο κερδών προ φόρων, καθότι η ολοκλήρωση προχωρά γρήγορα και με επιτυχία. Από το 2015 και έπειτα οι συνέργειες ετησίως θα ανέρχονται σε 265 εκατ. ευρώ.

Οι συνέργιες κόστους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν έως το ποσό των €180 εκατ., εκ των οποίων περίπου το 80% αναμένεται να προκύψει από συνέργειες εκτός δικτύου υποκαταστημάτων και το υπόλοιπο από την ορθολογική αναδιοργάνωση του δικτύου υποκαταστημάτων.

Οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη χρηματοδότηση και τα έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 35 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, και προέρχονται κυρίως από την εναρμόνιση των πολιτικών τιμολόγησης και τη δυνατότητα αξιοποίησης σταυροειδών πωλήσεων και συμπληρωματικών πωλήσεων.

Τα έξοδα ενσωμάτωσης εκτιμάται ότι θα είναι 120 εκατ. ευρώ, όπου το 60% περίπου αφορά εξορθολογισμό πλάνου εξόδων, το 30% περίπου αφορά τη μηχανογραφική εναρμόνιση και το 10% περίπου την αναδιοργάνωση του δικτύου και τα έξοδα επανατοποθέτησης του καινούριου σχήματος στην αγορά το 2013 και το 2014.


Καθαρή ενσώματη θέση 2,1 δισ. ευρώ

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης και το μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε η Alpha την 1η Φεβρουαρίου και κάλυψε στο σύνολό του η Credit Agricole, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier I) σε επίπεδο ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανέρχεται στο 13,7% και ο συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 14,4%.

Μετά την εξαγορά της Εμπορικής, ο όμιλος Alpha έχει θετική pro forma ενσώματη καθαρή θέση (μετά την αφαίρεση της υπεραξίας των άυλων στοιχείων και της αξίας των προνομιούχων μετοχών) ύψους 2,1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Επίσης, λόγω του ελάχιστου ύψους των άυλων ασώματων στοιχείων καθαρής θέσης και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, η αναμενόμενη επίπτωση της εφαρμογής των όρων της Βασιλείας ΙΙΙ (Basel III) στους κεφαλαιακούς δείκτες του ομίλου αναμένεται περιορισμένη.


Το χρονοδιάγραμμα της ενοποίησης με την Εμπορική

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, η Alpha έχει προετοιμάσει λεπτομερές σχέδιο ενσωμάτωσης της Εμπορικής, το οποίο εξελίσσεται, όπως αναφέρεται, ικανοποιητικά.

Με βάση τον παραπάνω προγραμματισμό, η νομική συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η πλήρης εταιρική ενσωμάτωση και η μηχανογραφική ενοποίηση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση μέχρι τις αρχές του 2014.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v