Ακτωρ: Διεκδικεί έργο – μαμούθ στη Ρουμανία

Την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού άξονα Cormanic – Brasov, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, διεκδικεί εκ νέου η κοινοπραξία της Άκτωρ με τη Vinci. Οι έτεροι διεκδικητές για το έργο.

Ακτωρ: Διεκδικεί έργο – μαμούθ στη Ρουμανία
Άρχισαν προχθές στο Βουκουρέστι οι διαπραγματεύσεις της ρουμανικής κυβέρνησης με τους ομίλους που διεκδικούν την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού άξονα Cormanic – Brasov, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κοινοπραξία Vinci – Strabag – ΑΚΤΩΡ.

Οι άλλοι τρεις διεκδικητές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση είναι οι Spedition – Tehnostrade (ελέγχονται από τον αποκαλούμενο «Βασιλιά της Ασφάλτου» Dorin Umbrarescu), China Communications Construction Company και Impregilo – Salini.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους θα διαρκέσουν μέχρι τον Αύγουστο και πως η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί τον Οκτώβριο. Ο οδικός άξονας θα έχει μήκος 58 χιλιομέτρων. Περνά μέσα από δύσβατη περιοχή και η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η κοινοπραξία Vinci – ΑΚΤΩΡ είχε κερδίσει στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας το διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης μεγάλου τμήματος του ίδιου οδικού άξονα (Azuga - Predeal), αλλά τελικά αποχώρησε από το έργο τον Απρίλιο του 2010.

Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν τα τελευταία χρόνια σειρά λόγων για τους οποίους ακυρώθηκε το έργο, μεταξύ των οποίων και το γεγονός πως λόγω της διεθνούς κρίσης η κοινοπραξία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση των εργασιών κατασκευής.

Την ίδια περίοδο είχε υπάρξει και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είχε ζητήσει από τη ρουμανική κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις παραχώρησης και τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v