Siemens: Μικτή εικόνα στο β΄ τρίμηνο του 2013

Πτώση σημείωσαν τα έσοδα και τα κέρδη των τομέων της Siemens στο β΄ τρίμηνο της χρήσης 2013 που έληξε στις 31 Μαρτίου, παρά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν οι νέες παραγγελίες. Οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.

Siemens: Μικτή εικόνα στο β΄ τρίμηνο του 2013
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Siemens το δεύτερο τρίμηνο του χρηματοοικονομικού έτους 2013 παρουσίασαν μικτή εικόνα. Οι νέες παραγγελίες, οι ελεύθερες ταμειακές ροές και τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν ουσιαστική βελτίωση. Τα έσοδα και τα συνολικά κέρδη των Τομέων σημείωσαν πτώση η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς.

Τα συνολικά κέρδη των Τομέων επηρεάστηκαν ξανά από τα προβλήματα στις δραστηριότητες της εταιρίας που σχετίζονται με τα τρένα υψηλής ταχύτητας, καθώς και από τα έργα συνδέσεων υπεράκτιων δικτύων στη Βόρεια Θάλασσα.

«Τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα. Ενώ μπορέσαμε να αυξήσουμε ξεκάθαρα τις παραγγελίες, αντιμετωπίζουμε ακόμα προκλήσεις σχετικά με τα έσοδα και τα κέρδη. Εστιάζουμε ακόμα περισσότερο στους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε: εφαρμόζουμε αυστηρά το πρόγραμμα Siemens 2014 που αφορά στο σύνολο της εταιρίας», δήλωσε ο Peter Loscher, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του χρηματοοικονομικού έτους 2013, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2013, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθαν στα €21,5 δισ. λόγω των μεγάλων παραγγελιών στους τομείς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και των σιδηροδρομικών συστημάτων.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας τα €18 δισ. Ο δείκτης καταγραφής της τάσης πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 1,19 στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών για όλους τους Τομείς διαμορφώθηκε στα €101 δισ. στο τέλος του τριμήνου.

Στον Τομέα Ενέργειας, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 46 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αγγίζοντας τα €8,5 δισ. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δύο μεγάλα υπεράκτια έργα στο Τμήμα Αιολικής Ενέργειας. Τα έσοδα του Τομέα αυξήθηκαν κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας τα €6,3 δισ.

Λόγω των επιτυχιών που σημειώθηκαν στον τομέα της απεικόνισης, ο Τομέας Υγείας παρουσίασε αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων στις νέες παραγγελίες, που ανήλθαν στα €3,3 δισ. Τα έσοδα σημείωσαν μικρή πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων, αγγίζοντας τα €3,3 δισ.

Ο Τομέας Βιομηχανίας επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς στον κλάδο των βραχυπρόθεσμων δραστηριοτήτων. Τα έσοδα του Τομέα παρουσίασαν μείωση εννέα ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας τα €4,6 δισ. Παρόμοια, οι νέες παραγγελίες διαμορφώθηκαν στα €4.6 δισ., σημειώνοντας πτώση δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Τομέας Υποδομών και Αστικών Κέντρων επωφελήθηκε από δύο μεγάλες παραγγελίες του Τμήματος Σιδηροδρομικών Συστημάτων στην Αυστρία και τη Γερμανία. Οι νέες παραγγελίες στον Τομέα σημείωσαν σημαντική άνοδο 34 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα €5,2 δισ., ενώ τα έσοδα σημείωσαν πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας τα €4,1 δισ.

Κέρδη

Τα κέρδη επηρεάστηκαν από ειδικά εμπόδια καθώς και από τη μείωση των εσόδων. Για παράδειγμα, στους Τομείς υπήρξαν χρεώσεις €104 εκατομμυρίων που σχετίζονται με το πρόγραμμα Siemens 2014. Τα συνολικά κέρδη των Τομέων μειώθηκαν κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από το €1,4 δισ. Τα έσοδα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα €982 εκατομμύρια λόγω -μεταξύ άλλων- και των βελτιώσεων στην NSN.

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας περίπου το €1 δισ. λόγω της θετικής συνεισφοράς από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες της εταιρείας. Τα μη προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, τα οποία αυξήθηκαν από €1,03 το δεύτερο τρίμηνο του χρηματοοικονομικού έτους 2012 σε €1,20, επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών μεταξύ των δύο περιόδων. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν από τα €532 εκατομμύρια σε περίπου €1,4 δισ.

Τα κέρδη στον Τομέα Ενέργειας σημείωσαν πτώση το δεύτερο τρίμηνο, από τα €573 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο στα €551 εκατομμύρια. Ο Τομέας κατέγραψε έξοδα που σχετίζονται με τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα δίκτυα ενέργειας. Τα έξοδα που σχετίζονται με τα έργα σύνδεσης των δικτύων ανήλθαν συνολικά σε €84 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο, ενώ πέρυσι είχαν διαμορφωθεί στα €278 εκατομμύρια.

Στον Τομέα Υγείας, τα κέρδη αυξήθηκαν από τα €424 εκατομμύρια στα €445 εκατομμύρια λόγω της περαιτέρω μείωσης του κόστους που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Agenda 2013 του Τομέα καθώς και λόγω άλλων μικρότερων εμποδίων που σχετίζονται με την πρωτοβουλία.

Στον Τομέα Βιομηχανίας, τα κέρδη μειώθηκαν από €662 εκατομμύρια σε €350 εκατομμύρια λόγω της χαμηλότερης χρήσης της παραγωγικής ικανότητας και του δυσμενέστερου μείγματος των εσόδων.

Τα κέρδη στον Τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων σημείωσαν πτώση από τα €270 εκατομμύρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου στα €27 εκατομμύρια. Σημειώθηκαν χρεώσεις €161 εκατομμυρίων που σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στην παράδοση του Velaro στη Γερμανία και του Velaro Eurostar.

Siemens 2014

H εταιρία σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος Siemens 2014. Συνολικά, περίπου 20.000 μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της μείωσης των δαπανών έχουν αποφασιστεί και -εν μέρει- υλοποιηθεί.

Η συνεισφορά του Τομέα Ενέργειας στο συνολικό όγκο μείωσης των δαπανών του προγράμματος που συνολικά ανέρχεται σε €6 δισ., αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη - €3,3 δισ. Ο Τομέας Υγείας αναμένεται να συνεισφέρει €0,8 δισ., ο Τομέας Βιομηχανίας €1,1 δισ. και ο Τομέας Υποδομών και Αστικών Κέντρων €0,8 δισ.

Επιπλέον, η Siemens προωθεί την υποστήριξη των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, όπως έχει ήδη ανακοινώσει. Μετά από την έγκριση των Αρχών που είναι αρμόδιες για θέματα αντιμετώπισης των μονοπωλίων, η εξαγορά της Invensys Rail, του προμηθευτή συστημάτων σιδηροδρομικής σηματοδότησης και ελέγχου, θα ολοκληρωθεί. «Με τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Siemens 2014 να είναι ικανοποιητικά, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και να μη χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο κ. Loscher.

Εκτιμήσεις

Το χρηματοοικονομικό έτος 2013, η Siemens υλοποιεί το πρόγραμμα “Siemens 2014”, το οποίο αφορά το σύνολο της εταιρείας και υποστηρίζει το πλαίσιο “One Siemens”, για τη βιώσιμη δημιουργία αξίας. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του συνολικού περιθωρίου κέρδους των Τομέων τουλάχιστον στο 12%, έως το χρηματοοικονομικό έτος 2014.

Για το χρηματοοικονομικό έτος 2013, η Siemens επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της για μέτρια οργανική ανάπτυξη των παραγγελιών. Με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, τα αποτελέσματα των οποίων επηρεάζουν έντονα τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία πλέον αναμένει μια μέτρια μείωση των εσόδων σε οργανική βάση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Οι χρεώσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα Siemens 2014 στους Τομείς αναμένεται να διαμορφωθούν συνολικά σε €0,9 δισ. για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό έτος.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η Siemens αναμένει τα έσοδα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες το χρηματοοικονομικό έτος 2013 να προσεγγίσουν το κατώτερο επίπεδο των αρχικών προβλέψεών της, €4,5 δισ., χωρίς να περιλαμβάνονται πιθανές επιπτώσεις από νομικά και κανονιστικά ζητήματα ή σημαντικές επιπτώσεις επί του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, το οποίο αναμένει να επιβαρύνει τα έσοδα εώς και €0,5 δισ. κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων της εταιρείας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v