Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Χωρίς το μέρισμα από τις 6/4

Tη διανομή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2004 και την αγορά ιδίων μετοχών ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Eurobank που συνήλθε σήμερα 5 Απριλίου.

Eurobank: Χωρίς το μέρισμα από τις 6/4
του Γιώργου Μαντέλα

διανομή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2004 και την αγορά ιδίων μετοχών ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Eurobank που συνήλθε σήμερα 5 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μέρισμα έχει οριστεί στα 0,72 ευρώ και ήδη η τράπεζα έχει διανείμει προμέρισμα 0,30 ευρώ.

Οπως τονίστηκε στη γ.σ. το μέρισμα είναι αυξημένο κατά 20% έναντι του μερίσματος χρήσης 2003 με τη μερισματική απόδοση να ανέρχεται σε 2,8% με κλείσιμο τιμής μετοχής στο Χρηματιστήριο τέλος του 2004.

Το συνολικό ποσό που διανέμεται ως μέρισμα για τη χρήση 2004 ανέρχεται σε 226 εκατ. ευρώ, είναι το υψηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποτελεί το 61,4% των καθαρών κερδών.

Σημειώθηκε ακόμα, ότι η μετοχή της Eurobank το 2004 παρουσίασε την υψηλότερη απόδοση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που έφθασε το 64,4% έναντι αυξήσεως 44,3% του δείκτη των ελληνικών τραπεζών.

Δικαιούχοι του υπόλοιπου μερίσματος των 0,42 ευρώ είναι οι κάτοχοι μετοχών μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης της 5ης Απριλίου 2005.

Από τις 6 Απριλίου οι μετοχές της Eurobank θα δαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (0,42 ευρώ ανά μετοχή).

Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2005.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση να προβεί η Τράπεζα σε αγορά ιδίων μετοχών, εφάπαξ ή τμηματικά, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα μηνών από σήμερα με κατώτατη τιμή αγοράς 5 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς 27,09 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα αγορασθούν, αθροιζόμενος με τον αριθμό των ιδίων μετοχών που ανήκουν εκάστοτε στην Τράπεζα, δεν θα υπερβαίνει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (που αντιστοιχεί σε 15.700.000 μετοχές περίπου).

Αναγκαία χαρακτήρισε πριν από λίγο τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Νίκος Νανόπουλος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων επεσήμανε πάντως πως θα έχουμε μια επίπτωση στους τρέχοντες δείκτες, όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός, χωρίς όμως, ακόμη να είναι σε θέση να προσδιοριστεί το ύψος αυτής της επίπτωσης.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών, τόνισε ότι η τράπεζά του δεν είναι αντίθετη στη λύση-πακέτο, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα θίγουν τους Έλληνες φορολογούμενους, εννοώντας την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

Επίσης, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε στο μέλλον η EFG Eurobank να βρεθεί να πληρώνει τις εισφορές άλλων τραπεζών.

Στους όρους και τις προϋποθέσεις ανέφερε επίσης τη νομική μορφή που θα πρέπει να έχει το νέο ενιαίο ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ για το Ασφαλιστικό και την τελική διευθέτηση του προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες τραπεζικές εξελίξεις, ο κ. Νανόπουλος επανέλαβε ότι η τράπεζα θα δώσει μεγάλη έμφαση τόσο στην ιδιωτική τραπεζική όσο και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, καταλήγοντας τόνισε ότι με δεδομένες τις διαφαινόμενες θετικές προοπτικές, η Διοίκηση δεσμεύεται για τους ακόλουθους στόχους, σε επίπεδο Ομίλου, τη διετία 2005-2006:

* Καθαρά κέρδη τουλάχιστον 450 εκ. ευρώ το 2005, ετήσια αύξηση στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή που θα υπερβαίνει το 23% και ετήσια αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή που θα υπερβαίνει το 15%.

Αυτά δε, θα στηρίζονται σε, ετήσια αύξηση εσόδων που θα υπερβαίνει το 15%, Δείκτης Κόστους / Εσόδων κάτω από 48% σε επίπεδο Ομίλου και κάτω από 46% για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα το 2006 και Αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων άνω του 20% το 2006.

Οι νέοι μας στόχοι, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, είναι μεν φιλόδοξοι αλλά και εφικτοί. Και κατέληξε: ”Έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του οργανισμού μας και τις ικανότητες των ανθρώπων μας, και μένοντας σταθερά ευθυγραμμισμένοι στην στρατηγική μας, θα δουλέψουμε σκληρά για να τους επιτύχουμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v