Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FG Europe: Τα προβλήματα και η αισιοδοξία

Aισιόδοξη ως προς την ανάπτυξη των εργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό εμφανίστηκε η διοίκηση της εταιρίας FG Europe. Προβληματίζει όμως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Τι λέει για delisting.

FG Europe: Τα προβλήματα και η αισιοδοξία
Aισιόδοξη ως προς την ανάπτυξη των εργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στον κλάδο της ενέργειας εμφανίστηκε η διοίκηση της εταιρίας FG Europe κατά την παρουσίαση της στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, εγείροντας ωστόσο σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Γ. Παντούση η αδυναμία των τραπεζών από τη μια πλευρά να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία αλλά και το «εχθρικό» περιβάλλον όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα του ομίλου.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος επιδιώκει τη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου κατά το ποσό των 60-70 εκατ.ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης και πιστώσεις προς το πελατολόγιο του.

Η επιδίωξη αυτή εν πολλοίς εξαρτάται από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα κριθεί από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, κατά τον κ.Παντούση, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να αναφέρει ότι διερευνάται το ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικής εταιρίας (υπό τον όμιλο) με έδρα στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η διοίκηση του ομίλου υπογράμμισε επίσης ότι οι συνθήκες άντλησης κεφαλαίων από το Χ.Α. είναι αρνητικές, αναφέροντας πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και του delisting της εταιρίας.

Η χρηματοδοτική ασφυξία σύμφωνα με τον κ.Παντούση πλήττει και τον τομέα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, καθώς μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τιμή πώλησης ρεύματος, η χρηματοδότηση ώριμων projects έχει παγώσει.

Παράλληλα, η καθυστέρηση καταβολής βεβαιωμένων ποσών επιχορήγησης (15,5 εκατ. ευρώ για την FG Europe) αλλά και η έκτακτη εισφορά 10% επί των εσόδων από τη δραστηριοποίηση του ομίλου σε ΑΠΕ επιβαρύνουν τα χρηματοοικονομικά κόστη και τη ρευστότητα της εταιρείας και ανακόπτουν τις επενδυτικές της δραστηριότητες.

Πέραν των παραπάνω, μετά από ένα θετικό 2012 με αύξηση πωλήσεων στην εσωτερική και διεθνή αγορά, ο όμιλος διήνυσε ένα επίσης θετικό α’ τρίμηνο του 2013. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ μόνο στην Ελλάδα εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 33%, διατηρώντας τη θετική τάση που κατέγραψε το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v