Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Προθεσμία 48 ωρών σε Emma Delta για τίμημα

Βελτιωμένη προσφορά από το σχήμα της Emma Delta το μόνο διεκδικητή που κατέθεσε έγκυρη πρόταση, εντός 48 ωρών, ζητά, το ΤΑΙΠΕΔ. Το «εύλογο» του τιμήματος και οι αποτιμήσεις. Τι δείχνουν οι αριθμοί. Η επίσημη ανακοίνωση.

ΟΠΑΠ: Προθεσμία 48 ωρών σε Emma Delta για τίμημα
Η προσφορά της Εmma Delta είναι η μόνη έγκυρη για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, ενώ η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ζητά την αύξηση του τιμήματος που δίνει το επενδυτικό σχήμα το οποίο καλείται να επανέλθει εντός 48 ωρών με βελτιωμένη προσφορά. 

Όπως αναφέρουν οι διαθέσιμες πληροφορίες, το αρχικό τίμημα είναι 622 εκατ. ευρώ. Οι Εθνική και Deutsche Bank που λειτουργούν ως σύμβουλοι έδωσαν αποτίμηση στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ κατώτερη τιμή τα 650 εκατ. ευρώ ήταν η εκτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή του Οργανισμού.

Η οικονομική προσφορά του fund Third Point περιείχε όρους και για το λόγο αυτό κρίθηκε «άκυρη». Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα να πουλήσει χωρίς χρονικό περιορισμό μετοχές του Οργανισμού.

Όπως σημειώνουν πάντως γνώστες της αγοράς, αναφερόμενοι στο ακανθώδες θέμα του «εύλογου» τιμήματος, το ποσό που φέρεται να έχει προσφέρει η Emma Delta, συνεπάγεται λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) που ξεπερνά το 16 για το 2013, με δεδομένο ότι η ίδια η διοίκηση του ΟΠΑΠ, τοποθετεί τα εκτιμώμενα κέρδη για το τρέχον έτος στα 116 εκατ. ευρώ,.

Ποσό που ενδεχομένως να αποδειχτεί και «αισιόδοξο» καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από το εσωτερικό του Οργανισμού, τα αποτελέσματα 3μηνου σε βασικά «παιχνίδια» κινούνται πολύ κάτω από τις συγκεκριμένες προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα έσοδα του Δημοσίου το 2013 θα ήταν περίπου 38 εκατ. ευρώ, με βάση το μέρισμα που θα ελάμβανε. Με το νέο σύστημα όμως που έχει υιοθετηθεί, το Δημόσιο θα λάβει 300-350 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση του «μικτού τζίρου» από τα παιχνίδια (GGR) συν το τίμημα της πώλησης, το οποίο ακόμη και χωρίς περαιτέρω βελτίωση, ισοδυναμεί με πάνω από 16 φορές τα κέρδη του έτους, που αναλογούν στο 33%, ξεπερνώντας το μέσο όρο της αγοράς.

Σε σύγκριση με τη χρηματιστηριακή τιμή, αναφέρουν οι ίδιοι, ήδη το προσφερόμενο τίμημα κινείται στο μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 6 μηνών (κατά την διάρκεια των οποίων ενσωματώθηκαν κερδοσκοπικά στην τιμή οι προσδοκίες της ιδιωτικοποίησης) που προσδιορίζεται στα 5,99 ευρώ, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του Οργανισμού ήταν στα 5 ευρώ,

Σημειώνουν τέλος ότι η σημερινή τιμή της μετοχής ενσωματώνει και το μέρισμα χρήσεως 2012, ύψους 0,54 ευρώ, το οποίο βάση των προδιαγραφών του διαγωνισμού, θα περιέλθει στον μέχρι τώρα κάτοχο του ποσοστού, δηλαδή στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta Ltd., είναι επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχήμα μετέχει ο όμιλος Lottomatica και ο όμιλος Κοπελούζου με μικρό ποσοστό.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Εξετάστηκαν σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, οι φάκελοι υποψηφιότητας για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)», που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι Emma Delta και Third Point στις 17 Απριλίου 2013.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η μη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Third Point, καθώς υπέβαλε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, αποσφραγίστηκε μόνο η οικονομική προσφορά της Emma Delta, παρουσία εκπροσώπων της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v