Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Στο τίμημα θα κριθούν οι αποφάσεις για Globul

Από την ελκυστικότητα των δεσμευτικών προσφορών για την Globul θα εξαρτηθεί η απόφαση του ΟΤΕ για το αν θα προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στη γειτονική χώρα ή αν ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Στο τίμημα θα κριθούν οι αποφάσεις για Globul
Από την ελκυστικότητα των δεσμευτικών προσφορών για την Globul θα εξαρτηθεί η απόφαση του ΟΤΕ για το αν θα προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στη γειτονική χώρα ή αν ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

Η πιθανότητα η εταιρεία να περάσει σε τουρκικά χέρια είναι σοβαρή, καθώς στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους οι τουρκικών συμφερόντων τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Turk Telekom και Turkcell. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία η πρώτη επιβεβαίωσε με επιστολή της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την υποβολή προσφοράς.


Σοβαρή πιθανότητα υπάρχει επίσης η Globul να παραμείνει μέλος του Deutsche Telekom Group, περνώντας όμως στον έλεγχο της μητρικής εταιρείας, η οποία είχε επίσης προσέλθει στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επίσης, κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού το ενδιαφέρον της είχε εκδηλώσει και η νορβηγική εταιρεία Telenor. Η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Globul και των καταστημάτων Γερμανός στη Βουλγαρία έληξε χθες το βράδυ, αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης. Οι αποφάσεις για την τύχη του διαγωνισμού είναι πολύ πιθανό να ληφθούν ακόμη και ως το τέλος του μήνα.


Συνδυασμένες κινήσεις για τον δανεισμό

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ΟΤΕ, που ολοκλήρωσε η διοίκηση το προηγούμενο διάστημα, με σειρά συνδυασμένων κινήσεων μέσω των οποίων μείωσε τον δανεισμό, αλλά και πέτυχε ορθολογικότερη κατανομή του σε βάθος χρόνου, έχει δώσει στον όμιλο την πολυτέλεια να κινηθεί με άνεση στο ζήτημα της πώλησης της θυγατρικής στη Βουλγαρία. Πλέον δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης πώλησης προκειμένου να καλυφθούν χρηματοδοτικά κενά.

Ο πήχης για την πώληση της θυγατρικής έχει τοποθετηθεί στο ύψος των 700 εκατ. ευρώ, τίμημα που θεωρείται ότι απηχεί την αξία και τις προοπτικές εταιρείας και θα μπορούσε να δελεάσει τη διοίκηση του ΟΤΕ να προχωρήσει σε πώληση που δεν είναι αναγκαία άμεσα. Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΤΕ θα πάρει την τελική της απόφαση αφού λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους και ιδίως τις δυνατότητες πρόσβασης του ομίλου σε τραπεζικά κεφάλαια σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ στις αρχές του χρόνου ήταν ένα ιδιαίτερο κρίσιμο τεστ που στέφθηκε από επιτυχία και με την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τον ΟΤΕ. Σίγουρα το στοιχείο αυτό θα βαρύνει στις αποφάσεις, όπως, βέβαια, θα ληφθούν υπόψη και οι γενικότερες εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία. Να σημειώσουμε ότι η πώληση της Globul κι εκείνη του Hellas Sat, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, περιλαμβάνονταν στις κινήσεις που είχε σχεδιάσει η διοίκηση, με στόχο την εξυπηρέτηση του δανεισμού.


Ικανοποίηση διοίκησης - εργαζομένων για τη σύμβαση

Εν τω μεταξύ, με την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την οποία καθορίζεται το ωράριο των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση που είχαν ξεκινήσει από καιρό η διοίκηση και οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ΕΣΣΕ, το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων στα μεγαλύτερα καταστήματα του ΟΤΕ υπολογίζεται πλέον με βάση το σύνολο των ωρών εργασίας σε επίπεδο τριμήνου. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από 3 έως 9 ώρες ημερησίως, με το πρόγραμμα εργασίας να είναι μηνιαίο. Στην περίπτωση μειωμένης ή αυξημένης εργασίας, οι τυχόν επιπλέον ή λιγότερες ώρες εργασίας θα συμψηφίζονται με αντίστοιχα μειωμένη ή αυξημένη εργασία εντός του ίδιου τριμήνου.

Για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης ικανοποίηση δηλώνουν τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, συλλογική σύμβαση εργασίας. Όπως επισημαίνεται η ΕΣΣΕ ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανάγκες αποδοτικότερης λειτουργίας των καταστημάτων όσο και τη μικρότερη επιβάρυνση των εργαζομένων, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ημέρες όπου απασχολούνται με σπαστό ωράριο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πελατοκεντρικό προσανατολισμό της υπογραφείσας σύμβασης.


Εκκρεμότητα

Ωστόσο, την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι διαφορές που υπήρχαν μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων για την εφαρμογή της ΣΣΕ που υπεγράφη το 2011, ζήτημα για το οποίο υπήρξε προσφυγή στο υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ισχύσουν κανονικά τα μισθολογικά κλιμάκια όπως προβλεπόταν από παλαιότερες ΣΣΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης.

Από την πλευρά της διοίκησης επισημαίνεται ότι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ισχύει η τελευταία σύμβαση που έχει υπογραφεί και όχι οι προηγούμενες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v