Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ:Προσφορές από Εmma Delta, Τhird Point

Δυο προσφορές η μια από σχήμα που ηγείται η Emma Delta και η άλλη από το Third Point κατατέθηκαν για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Το προφίλ των υποψηφίων αγοραστών. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

ΟΠΑΠ:Προσφορές από Εmma Delta, Τhird Point
Δυο προσφορές κατατέθηκαν για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Αναλυτικότερα προσφορά κατέθεσε σχήμα υπό την Emma Delta, ενώ η δεύτερη προσφορά κατατέθηκε από το Third Point του Daniel Loeb.

Η αναλυτική σύνθεση των δυο επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν τον Οργανισμό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα της Emma Delta συμμετέχει ο διεθνής κολοσσός του gaming Lottomatica με ποσοστό 10%. Μικρή συμμετοχή της τάξεως του 5% φέρεται να έχει και ο όμιλος Κοπελούζου.

H Emma Delta Ltd., είναι επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

Ο κ. Smejc είναι ένα εκ των parnter του τσέχικου fund PPF (ο άλλος είναι ο Petr Kellner). Το PPF αποτελεί ένα από μεγαλύτερα success stories της τελευταίας 20ετίας στον τομέα των private equity funds, με επενδύσεις σε τράπεζες, ασφάλειες, real estate, ορυχεία, λιανεμπόριο κ.ά.

Ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991 με υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 225 εκατ. δολάρια και σήμερα διαθέτει assets συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς, με ισχυρούς Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και δοκιμασμένες σχέσεις με μεγάλους ιταλικούς ομίλους.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις του, πέραν της Ρωσίας, επικεντρώνονται σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτές των Κίνας, Ινδίας, Βιετνάμ και Ινδονησίας.

Έχει επίσης καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με την ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ ενώ στον τραπεζικό κλάδο κατέχει σημαντικό ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της τράπεζας.

Ο όμιλος Lottomatica είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους και φορείς διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιγνίων στην παγκόσμια αγορά και ελέγχεται από την De Agostini S.p.A (ποσοστό 53,8%).

O όμιλος διαχειρίζεται και λειτουργεί αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια σε σειρά ρυθμισμένων αγορών και απασχολεί πάνω από 8.000 υπαλλήλους σε 52 χώρες. Διαθέτει γραφεία σε 46 χώρες και έχει πελάτες σε 119 χώρες.

Το 2012 εμφάνισε έσοδα 3,076 δισ. ευρώ και EBITDA ύψους 1,03 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του το Third Point έχει δείξει το τελευταίο χρόνο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Έβγαλε 500 εκατ. δολάρια κέρδος το 2012 στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη, καθώς είχε αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα το καλοκαίρι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Με αυτή την κίνηση πέτυχε την ευχάριστη έκπληξη στη δύσκολη χρονιά που χαρακτήρισε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία των hedge funds.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά ελληνικών assets.Το συγκεκριμένο fund, το Third Point Hellenic Recovery Fund θα επενδύσει «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εταιρικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations).

Το Third Point σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο από το 1,5% των assets των υφιστάμενων hedge funds του στο νέο fund, και θα αντλήσει επιπλέον χρήματα από θεσμικούς επενδυτές. 

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 2,108 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή του Οργανισμού υποχώρησε σήμερα κατά 5,44%, στα 6,61 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι οι παρακάτω υποψήφιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)»:

α) Emma Delta
β) Third Point

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων.

Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v