Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κληρώνει» σήμερα για το 33% του ΟΠΑΠ

Ο πήχης για το τίμημα, οι διαπραγματεύσεις των ενδιαφερομένων και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα σχήματα. Οι τελευταίες πληροφορίες για τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών. Mεγάλο στοίχημα για ΤΑΙΠΕΔ-κυβέρνηση.

«Κληρώνει» σήμερα για το 33% του ΟΠΑΠ
Σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, ίσως και μερικές δεκάδες περισσότερα, εκτιμάται η αξία της «καλής ψαριάς» που κατά τα λεγόμενά του περιμένει από τον διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέλιος Σταυρίδης.

Σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον φαίνεται να έχει τεθεί ο πήχης από την πλευρά του Ταμείου, που έχει προσλάβει για τον λόγο αυτό και ανεξάρτητο αποτιμητή, την εταιρία SK-AEGIS.

Σύμφωνα πάντως με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι υπολογισμοί από την πλευρά των ενδιαφερόμενων συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε μένει να αποδειχτεί στην πράξη το πόσο θα επηρεάσουν το ύψος των προσφορών η αβεβαιότητα για το μελλοντικό πλαίσιο λειτουργίας του μονοπωλίου, καθώς και η υπόθεση της σύμβασης ΟΠΑΠ-Intralot.
 
Σχεδόν σίγουρη θεωρούνταν, πάντως, η υποβολή μιας προσφοράς, πιθανή η κατάθεση και μιας ακόμη, ενώ κατά την άποψη παραγόντων της αγοράς με συνήθως καλή πληροφόρηση μάλλον έκπληξη θα αποτελούσε η κατάθεση και τρίτης, που να είναι επί της ουσίας «ανταγωνιστική» για τη διεκδίκηση.

Όλα δείχνουν πως ο πλέον «σίγουρος» από τους υποψηφίους είναι η επενδυτική εταιρεία Emma Delta (συμφερόντων του ομίλου Μελισσανίδη και του τσέχικου fund PPF μέσω του Jiri Smejc), η οποία θα υποβάλει προσφορά για την απόκτηση του ΟΠΑΠ, πιθανώς και με διευρυμένο σχήμα, που θα περιλαμβάνει ηχηρό όνομα του χώρου.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συμμαχίες και τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο άλλοι φερόμενοι ως ισχυροί πόλοι, δηλαδή η βρετανική BC Partners και η αμερικανική Third Point.

Λίγες πιθανότητες συμμετοχής συγκεντρώνει η Intralot, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, τις διαρροές περί απόσυρσης, που διαψεύστηκαν με ιδιαίτερα χλιαρό τρόπο, αλλά και από τις αιχμές που άφησε χθες για τον διαγωνισμό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κ. Αντωνόπουλος, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του Economist. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με τρόπο εισπρακτικό, που ευνοεί τα βραχυπρόθεσμα funds κι όχι επενδυτές με στρατηγικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την Emma Delta συζητούσε τις τελευταίες ημέρες και ο ελληνικός βραχίονας του σχήματος Gauselmann AG - Playtech Ltd. - Helvason Ltd., καθώς οι Γερμανοί με τους Ισραηλινούς έδειξαν να απομακρύνονται «διακριτικά» από τη διαδικασία. Εδώ και μέρες ο όμιλος Κοπελούζου, που συμμετείχε στο σχήμα υπό τους Γερμανούς, φέρεται να διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του στο σχήμα της Emma Delta, χωρίς να είναι γνωστό αν επήλθε συμφωνία.

Διακριτική στάση κρατούσαν μέχρι χθες το βράδυ και στην BC Partners, η οποία έχει προηγούμενη εμπειρία από την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών (κατείχε τα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης, τα οποία μεταβίβασε προ ετών στην οικογένεια Λασκαρίδη).

Η BC Partners συζητούσε την από κοινού κάθοδο με τον κινεζικό όμιλο Fosun International εδώ και πολλές εβδομάδες, ενώ η φημολογία φούντωσε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήρθε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του τελευταίου. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα επικρατεί σιγή ασυρμάτου, που δίνει σε αρκετούς παράγοντες την αίσθηση ότι αμφότερα τα σχήματα ίσως δεν εμφανιστούν.

Μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει το αμερικανικό hedge fund Third Point, του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Daniel Loeb, ο οποίος εσχάτως παίζει πολλά (θετικά) στοιχήματα με την Ελλάδα και φαίνεται να έχει κάνει «ντεμαράζ» τις τελευταίες μέρες σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.

Οι εκπρόσωποι του Third Point πήγαν κανονικά στα ραντεβού των τελευταίων ημερών (τις προγραμματισμένες επισκέψεις των υποψήφιων αγοραστών στα γραφεία του οργανισμού). Γι’ αυτό και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση που θα κρατήσουν, χωρίς να αποκλείει μια προσφορά μαζί με κάποιον άλλον εκ των «ορφανών» υποψηφίων που συμμετείχαν αυτόνομα στη δεύτερη φάση.

Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μια προσφορά από την πλευρά του Third Point να αποδειχτεί στο εγγύς μέλλον ότι είχε «ουρά» την... Intralot.

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ είχαν περάσει η BC Partners, η Emma Delta Ltd., η κοινοπραξία των Gauselmann AG - Playtech Ltd. - Helvason Ltd., η Intralot, η Primrose Treasure Limited (θυγατρική της Fosun Ιnternational), η Third Point LLC και η επίσης αμερικανική TPG Capital η οποία αποχώρησε από πολύ νωρίς.

Χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και μίλησε για καλή ψαριά, χωρίς όμως να αγνοήσει και το ενδεχόμενο να πιάσουν τα δίχτυα... φύκια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σταυρίδης γνωρίζει πως για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, όπως ορίζει το μνημόνιο, πρέπει να έχουν αίσιο τέλος δύο κρίσιμοι διαγωνισμοί: του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Πολλοί θεωρούν πως στο Ταμείο έχουν και το «μαξιλάρι» του ΟΛΠ, καθώς οι Κινέζοι της Cosco επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι του Πειραιά, εν μέσω πληροφοριών πως προσφέρουν περί το 1 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ, πάντως, είναι το σημαντικότερο στοίχημα για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για την κυβέρνηση, καθώς είναι ο πρώτος από μια σειρά προκηρύξεων από τις οποίες θα κριθεί η επίτευξη των στόχων για τα έσοδα - και θα αποτυπωθεί η εικόνα της χώρας στα μάτια των επενδυτών.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v