Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Εξαγορά του 94% της HC Instabul

Το πρώτο βήμα στην τουρκική αγορά ανακοίνωσε πριν από λίγο ο όμιλος EFG Eurobank. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η εξαγορά του 94% των μετοχών της χρηματιστηριακής εταιρίας HC Instabul.

Eurobank: Εξαγορά του 94% της HC Instabul
Το πρώτο βήμα στην τουρκική αγορά ανακοίνωσε πριν από λίγο ο όμιλος EFG Eurobank. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η εξαγορά του 94% των μετοχών της χρηματιστηριακής εταιρίας HC Instabul.

Πρόκειται για τη 15η σε μέγεθος χρηματιστηριακή της Τουρκίας το μερίδιο αγοράς της οποίας ήταν το 2004 1,52%, με τζίρο 9 εκατ. δολαρίων, ενώ το Φεβρουάριο του 2005 έφτασε το 2,3% με την πρώτη χρηματιστηριακή εταιρία να έχει μερίδιο αγοράς 5,9%.

Το 2004, η HC Istanbul βραβεύθηκε από διεθνείς οίκους, οι οποίοι την κατέταξαν στην πρώτη θέση μεταξύ των αντιστοίχων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία για το τμήμα της ανάλυσης αγορών, στο οποίο και εξειδικεύεται με επιτυχία.

Η HC Istanbul έχει εξάλλου επιδείξει επιτυχημένη δραστηριότητα στην παροχή συμβουλών και υπηρεσιών και στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών καθώς και στη διάθεση, με ιδιωτική τοποθέτηση, μετοχών εισηγμένων εταιρειών.

Η επένδυση είναι της τάξης των 20 – 25 εκατ. δολαρίων και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

”Στόχος μας είναι η εξάπλωσή μας στις κεφαλαιαγορές και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ώστε να καταστούμε περιφερειακός παίκτης”, δήλωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Νίκος Νανόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξαγοράς και τράπεζας στην Τουρκία, δήλωσε ότι ”κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολη υπόθεση λόγω τιμήματος, μεγέθους αγοράς και πολιτικών δεδομένων. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα”.

Σε ό,τι αφορά την HC Instabul σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία προϋποθέτει την έκδοση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, η χρηματιστηριακή εταιρία θα στοχεύσει στην ανάπτυξη της ήδη επιτυχημένης τετραετούς πορείας της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καθώς και στο νεοσύστατο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Σμύρνης.

Επίσης, θα διευρυνθούν, οι δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στην αγορά χρέους στο εγχώριο νόμισμα και σε συνάλλαγμα καθώς και στη διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Η εξαγοραζόμενη χρηματιστηριακή εταιρία θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη σημερινή της διοικητική μορφή και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της με επικεφαλής τη κα Elif Bigli, η οποία κατέχει μέχρι σήμερα τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου με προηγούμενη εμπειρία στις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα αναλάβει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης.

Σημειώνεται πως η συμφωνία εξαγοράς υπεγράφη με τους διεθνείς θεσμικούς και ιδιώτες μετόχους της HC Istanbul, μεταξύ των οποίων και η HC Securities & Investment S.A.E, η οποία ελέγχει το 55,90% της HC Istanbul Holding A.S.

Γ. Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v