Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 10/4 Γ.Σ. μετόχων στην Καβάλα Όιλ

Προς ομαλοποίηση οδεύει η κατάσταση στον Πρίνο, εφ΄όσον βέβαια καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης μετόχων της Καβάλα Όιλ, στην οποία η Εnergean Oil and Gas κατέχει το 67% των μετοχών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στις 10/4 Γ.Σ. μετόχων στην Καβάλα Όιλ
Προς ομαλοποίηση οδεύει η κατάσταση στον Πρίνο, εφ΄όσον βέβαια καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης μετόχων της Καβάλα Όιλ, στην οποία η Εnergean Oil and Gas κατέχει το 67% των μετοχών, χωρίς όμως να ασκεί τα διοικητικά δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή, καθώς τη διοίκηση συνεχίζουν να ασκούν οι εκπρόσωποι του 33% που είναι ο συνεταιρισμός των εργαζομένων.

Η πρόσκληση του μετόχου στο δ.σ. της εταιρείας, να προχωρήσει σε σύγκλιση γενικής συνέλευσης για αλλαγή διοίκησης, προσέκρουε στην άρνηση της σημερινής διοίκησης με διάφορες δικαιολογίες.

Ταυτόχρονα η τελευταία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπλόκαρε την πώληση περίπου 200.000 βαρελιών πετρελαίου προς τα ΕΛ.ΠΕ., με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι.

Εν τέλει η γενική συνέλευση μετά από προσφυγή της Ενεργειακής Αιγαίου στο Πρωτοδικείο Καβάλας, ορίστηκε για τις 10 Απριλίου βάσει της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε το Δικαστήριο, το οποίο επίσης απαγόρευσε στη διοίκηση της Καβάλα Όιλ, να λαμβάνει αποφάσεις πέραν αυτών που αφορούν τρέχοντα θέματα διαχείρισης.

Επίσης το Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης της Καβάλα Όιλ κατά της Εnergean, με την οποία ζητούσε να τεθεί απαγόρευση στην φόρτωση του πετρελαίου και να γίνει συντηρητική κατάσχεση.

Για το θέμα της πώλησης πετρελαίου, υφίσταται σύμβαση μεταξύ της Καβάλα Όιλ και της Energean βάσει της οποίας η δεύτερη αναλαμβάνει την πώληση του παραγόμενου πετρελαίου και με το προϊόν χρηματοδοτεί την Καβάλα Όιλ.

Τη σύμβαση αυτή κατήγγειλε μονομερώς η διοίκηση της τελευταίας επιχειρώντας έτσι να αποδεσμεύσει τις ποσότητες πετρελαίου που παρήχθησαν μετά την μονομερή καταγγελία και να τις πουλήσει στα ΕΛ.ΠΕ., ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε και την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να δεσμεύσει και τις υπόλοιπες ποσότητες, ώστε να τις πουλήσει στα ΕΛ.ΠΕ.

Ωστόσο στις 3 Απριλίου, έλαβε απάντηση από τα ΕΛ.ΠΕ. σε σχετικό αίτημα που απηύθυνε, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει αγορά πετρελαίου του Πρίνου από άλλον πωλητή, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. δεσμεύονται με σύμβαση που έχουν υπογράψει με την Energean ως πωλήτρια της παραγωγής.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, φαίνεται ότι το κύριο τέχνασμα της σημερινής διοίκησης της Καβάλα Όιλ να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην εταιρεία, να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Energean, δεν μπορεί να μακροημερεύσει καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια αντοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Energean κατέβαλε στην Καβάλα Όιλ ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ για την μισθοδοσία.
 
Ωστόσο η διοίκηση προτίμησε να το διαθέσει για την πληρωμή προμηθευτών και εργολάβων, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Μετά από όλα αυτά, η πορεία της εταιρείας θα κριθεί στο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση μετόχων, καθώς κατά το παρελθόν η ίδια ομάδα συνδικαλιστών επέβαλε τις θελήσεις της τόσο στην επιλογή επενδυτών (περίπτωση Ρουμανοαυστραλού Φρανκ Τίμις, χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο Λονδίνο με τα πετρέλαια του Πρίνου), ενώ δεν δίστασε να χειροδικήσει κατά μελών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που προσπάθησαν να διευθετήσουν διαφορές του Συνεταιρισμού Εργαζομένων με τους κύριους μετόχους της Καβάλα Όιλ.

Σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες που έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, η τακτική της σημερινής διοίκησης της Καβάλα Όιλ, εκκινεί από την πρόθεσή της να επιβάλει στην Energean την πώληση του ποσοστού της σε άλλο επενδυτή που θα υποδείξει η ίδια.
 
Για την προοπτική πώλησης των μετοχών, υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ προέδρου της Καβάλα Όιλ Βαγγέλη Παππά και Energean, στην οποία αναφέρεται και το τίμημα της μεταβίβασης, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και η διάθεση 50 εκατομμυρίων από το ποσό αυτό, υπέρ προσώπου που θα διευκολύνει την πώληση (!!!!).

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα σχετικά έγγραφα ο κ. Ρήγας έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα, για την εξέταση κατά πόσον υποκρύπτουν σκοπούμενες παράνομες συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις της διάστασης μεταξύ Energean και Καβάλα Όιλ, κλιμακώθηκαν από την στιγμή που ετοιμάστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνονταν η τροποποιητική σύμβαση με το Δημόσιο για τον Πρίνο (προσαρμογή της σύμβασης στα όσα ορίζει ο νόμος 4001 και η κοινοτική νομοθεσία) και αφού προηγουμένως Καβάλα Όιλ και Energean, είχαν συνυπογράψει το κείμενο της τροποποιητικής σύμβασης, το οποίο κυρώθηκε με Νόμο.

Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία, ενώ οι ενστάσεις των δύο κομμάτων εντοπίζονταν στην νομοθετική κάλυψη του επενδυτή.

Τέλος να σημειωθεί ότι από το 2007 που εισήλθε η Energean στην Καβάλα Όιλ ως επενδυτής, εγγυήθηκε τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων, με νέες γεωτρήσεις, ενώ η παραγωγή σταθεροποιήθηκε στα 2.000 βαρέλια ημερησίως.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις άνω των 150 εκατομμυρίων, κυρίως για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε» και για τη βελτίωση της παραγωγής σε Πρίνο και Βόρειο Πρίνο. Για την εκμετάλλευση του «Ε» θα απαιτηθεί η κατασκευή νέας πλατφόρμας εξόρυξης, ενώ θα πραγματοποιηθούν νέες γεωτρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v