Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Μειώνει την παρουσία της στην Τουρκία

Την ώρα που το deal Δία – Σελόντα βρίσκεται στο επίκεντρο, η μια εκ των δύο πρωταγωνιστών και συγκεκριμένα η Σελόντα, προχωρά σε συρρίκνωση της παρουσίας της στην Τουρκία.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σελόντα: Μειώνει την παρουσία της στην Τουρκία
Την ώρα που το deal Δία – Σελόντα βρίσκεται στο επίκεντρο, η μια εκ των δύο πρωταγωνιστών και συγκεκριμένα η Σελόντα, προχωρά σε συρρίκνωση της παρουσίας της στην Τουρκία.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία αν και σκοπεύει να παραμείνει στη γείτονα περιορίζει δραστικά την παρουσία – παραγωγική δυναμικότητα κάτω από το 50%.

Ήδη από το 2012 η θυγατρική της στην Τουρκία έχει μειώσει την παραγωγή της. Οπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Σελόντα αυτό συνέβη εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης (δραστική μείωση επιδότησης που έδινε το Τουρκικό κράτος προς τις ιχθυοκαλλιέργειες και μη χορήγηση τραπεζικών δανείων).

Η εταιρεία που εδρεύει στο Bodrum διαθέτει πέντε μονάδες παραγωγής λαβρακιού- τσιπούρας συνολικής δυναμικότητας 6.000 τόνων, η οποία αναμένεται να μειωθεί δραστικά, καθώς και μονάδα συσκευασίας και μεταποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2012 η Σελόντα είχε ενισχύσει μέσω εξαγοράς τη θέση της στην τουρκική Fjord Marin Turkey, (μετονομάστηκε σε Aegean AS), στο 79,10%, ενώ η είσοδό της στην Τουρκία χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2007.

Το τίμημα για την απόκτηση πέρυσι του 44% που κατείχε στη τουρκική εταιρεία η νορβηγική Fjord Marin άγγιξε στα 2,55 εκατ. ευρώ και όπως είχε ανακοινωθεί θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι της 15/12/2013 από τις αντίστοιχες καταβολές της θυγατρικής στη Σελόντα, έναντι ισόποσου δανείου που είχε χορηγηθεί το 2010.

Με αφορμή αυτή την εξαγορά ο κ. Ιωάννης Στεφανής είχε δηλώσει πέρυσι ότι «η Σελόντα ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην Τουρκία, καθώς η Fjord Marin Turkey είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας στην χώρα».

Σε ότι αφορά στην επίδραση που είχε η τουρκική θυγατρική στα μεγέθη της Σελόντα το 2012, τα αποτελέσματά προ φόρων της επηρεάστηκαν από τη ζημιά της Aegean AS με ποσό 4,9 εκατ. ευρώ λόγω των προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας και της μείωσης της επιδότησης από το τουρκικό Δημόσιο (ποσό περίπου 4 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο πωλήσεων η τουρκική θυγατρική είχε θετική επίδραση στην πορεία τους σε σχέση με το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v