Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Αισιοδοξία για ΑΜΚ έως 7,3 δισ.

Όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια θέλει να συγκεντρώσει η Πειραιώς προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της ΑΜΚ και να μειωθεί ισόποσα αυτό των CoCos.

Πειραιώς: Αισιοδοξία για ΑΜΚ έως 7,3 δισ.
Όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια θέλει να συγκεντρώσει η Πειραιώς προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της ΑΜΚ και να μειωθεί ισόποσα αυτό των CoCos.

Μιλώντας στους αναλυτές στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση του ομίλου επιβεβαίωσε την παραπάνω στόχευση, αφήνοντας να εννοηθεί με σαφήνεια ότι στόχος της είναι το ύψος της ΑΜΚ να ανέλθει μεταξύ των 5,3 και των 7,3 δισ. ευρώ και επομένως η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών να κινηθεί αντίστοιχα στα 530 - 730 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς έχει ήδη συμφωνήσει με τη Societe Generale να βάλει η τελευταία 170 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, ενώ κεφάλαια τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ θα βάλει και η BCP Millennium, εφόσον ευοδωθούν οι αποκλειστικές συζητήσεις. Ωστόσο, η συμφωνία με τους Πορτογάλους μπορεί να κρύβει επιπλέον εκπλήξεις, ενώ η διοίκηση της Πειραιώς επιδιώκει να συγκεντρώσει πρόσθετα κεφάλαια από τρίτους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσέχικο fund PPF θα συμμετέχει και πιθανόν να αυξήσει το ποσοστό του.

Η απόκτηση των τριών τραπεζών βελτιώνει την εικόνα του ισολογισμού της τράπεζας, γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών προκειμένου να αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου. Οι τελευταίες φέρονται να έχουν δεσμευτεί ότι θα προσελκύσουν κεφάλαια από ξένους επενδυτές.

Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών τραπεζών αποκτήθηκαν με καθαρή θέση μεγαλύτερη από το τίμημα που πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς (524 εκατ. ευρώ). Η διαφορά μεταξύ θετικής καθαρής θέσης και τιμήματος (αρνητικό goodwill) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αρνητική καθαρή θέση του ομίλου Πειραιώς. Κάτι που εξηγεί το ενισχυμένο ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για την ανάληψη της αναδοχής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από Δευτέρα θα τρέξουν οι εξελίξεις για τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης, έτσι ώστε σε ορίζοντα δεκαπενθημέρου να είναι σε θέση να προχωρήσει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.


Στη δεύτερη θέση

«Πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, έχουμε ισχυρές ενδείξεις γι' αυτό», δήλωσε ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος αναφερόμενος στο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών, εκτίμησε ότι "το bad will από την απορρόφηση των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε ακόμη. Τις επόμενες εβδομάδες θα το ξέρουμε".

"Μετά τις εξαγορές γινόμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα με 67 δισ. ευρώ δάνεια και 50 δισ. ευρώ καταθέσεις", σημειώθηκε, ενώ διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις των άλλων τραπεζών θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας ευρύτερα για την οικονομία, υποστηρίχθηκε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. "Πιστεύουμε ότι οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για την εκκίνηση των δημόσιων έργων είναι στον σωστό δρόμο, αλλά θα αποδώσουν το 2014. Οι συζητήσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στη μείωση του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη και θα προκαλούσε αρνητικό σοκ στην οικονομία και στην ύφεση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v