Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FF Group: Θετικές ενδείξεις για το 2013

H ανθεκτικότητα που επέδειξε η εσωτερική αγορά και η διαρκώς αυξανόμενη θέση στην Ασία αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αύξησης μεγεθών του ομίλου Folli Follie το 2012.

FF Group: Θετικές ενδείξεις για το 2013
H ανθεκτικότητα που επέδειξε η εσωτερική αγορά και η διαρκώς αυξανόμενη θέση στην Ασία αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αύξησης μεγεθών του ομίλου Folli Follie το 2012 σύμφωνα με όσα υποστήριξε η διοίκησή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αυτές οι τάσεις διατηρούνται και τους πρώτους μήνες του 2013, έτος για το οποίο προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο όμιλος έκλεισε τη χρονιά με ένα δυνατό δ΄ τρίμηνο και αυξημένες πωλήσεις αλλά και με κέρδη EBITDA στην Ασία και στην Ευρώπη. Έτσι, για το σύνολο της χρονιάς εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 8,7% στο 1,110 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 4,6%.

Σημειώνεται ότι η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Η διοίκηση του ομίλου προέβη επίσης σε απαξίωση εμπορευμάτων (8 εκατ. ευρώ για τη χονδρική και τη λιανική στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και 5 εκατ. ευρώ σε αποθέματα της Links of London που αφορούσαν τη δραστηριότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου), γεγονός που επιβάρυνε περαιτέρω τα αποτελέσματά της.

Αναφερόμενος στις ισχνές ταμειακές ροές του ομίλου (+1 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους), ο κ. Κουτσολιούτσος απέδωσε την εξέλιξη στο γεγονός ότι ο όμιλος προχώρησε σε σημαντικές επεκτάσεις που απορρόφησαν κεφάλαια. Συγκεκριμένα, προχωρά σε συμφωνία franchise για την επέκταση των Folli Follie στην ενδοχώρα της Κίνας, δημιούργησε 45 νέα καταστήματα, ενώ αυξάνει τη διείσδυσή του στην Ισπανία και στη Βρετανία.

Ο κ. Κουτσολιούτσος αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Dufry για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των ΚΑΕ, αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας, αλλά εκτίμησε ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Μετά από αυτήν, υπογράμμισε ότι θα προωθηθεί και η αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου, ο οποίος στο τέλος του 2012 διαμορφώθηκε στα 614,6 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του ομίλου το 2013, ανάφερε ότι στο α΄ τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση πωλήσεων 30% στην Κίνα, 10% στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα η διοίκηση της εταιρίας καταγράφει θετικά αποτελέσματα (+10%). Επίσης, ο κλάδος του ταξιδιωτικού εμπορίου εμφανίζει αύξηση πωλήσεων 10%, την ώρα που η επιβατηγός κίνηση είναι μειωμένη 2% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ωστόσο, για αύξηση της τουριστικής κίνησης, ο όμιλος αναμένει σημαντική ανάκαμψη του κλάδου το 2013.

Ειδικότερα, για τη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά (που συμμετέχει με περισσότερο από 45% στον ενοποιημένο τζίρο) ο κ. Κουτσολιούτσος εκτίμησε ότι το 2013 αναμένεται η ελληνική αγορά να δει τον πάτο της ύφεσης, βρίσκοντας ισορροπία από το 2014 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v