Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CYTA: Πληγωθήκαμε από την κρίση

Την βεβαιότητα ότι η CYTA θα τα καταφέρει να βγει νικήτρια από την σοβαρή κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη ολόκληρη η κυπριακή οικονομία, εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Αχιλλέως.

  • της Μάρως Τσαντήλα
CYTA: Πληγωθήκαμε από την κρίση
Την βεβαιότητα ότι η CYTA θα τα καταφέρει να βγει νικήτρια από την σοβαρή κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη ολόκληρη η κυπριακή οικονομία, εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Αχιλλέως, Ανώτερος Διευθυντής Δικτύων και Διαχείρισης Θυγατρικών της κυπριακής εταιρείας, ο οποίος μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος.

«Πληγωθήκαμε, αλλά δεν θα πεθάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αχιλλέως όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις που έχουν στην εταιρεία οι εξελίξεις που αφορούν την κυπριακή οικονομία στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου των Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της CYTA τα διαθέσιμα που η εταιρεία είχε κατατεθειμένα στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου δεν είναι τέτοιου μεγέθους που να δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας στην CYTA, η οποία έχει τα μεγαλύτερα ποσά της επενδυμένα σε κρατικά ομόλογα. Ωστόσο στις δύο τράπεζες βρίσκονται οι καταθέσεις του Ταμείου Στήριξης και Πρόνοιας των υπαλλήλων για το οποίο, πάντως, ο κ. Αχιλλέως εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επηρεαστεί από το «κούρεμα».

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας και θα προχωρήσουμε όπως και να έχει. Ίσως με κάποιους περιορισμούς και κάποιο πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Αχιλλέως ο οποίος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες όλες οι εταιρείες που σχετίζονται με την Κύπρο.


Κανένα πρόβλημα στην καταβολή των μισθών

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους που θα καταβληθούν κανονικά και χωρίς πρόβλημα εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

«Η Cyta είναι ένας υγιής και κερδοφόρος οργανισμός και θα βρει λύσεις» σημείωσε επίσης ο κ. Αχιλλέως ο οποίος δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την θυγατρική της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία από τις αρχές του έτους έχει αυτονομηθεί από την μητρική εταιρεία.


Μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΟΤΕ για βρόγχους και βλάβες

Ο Ανώτερος Διευθυντής Δικτύων και Διαχείρισης Θυγατρικών της κυπριακής εταιρείας, κατά την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Συνεδρίου έκανε εκτενή αναφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην παράδοση των βρόγχων, αλλά και την ποιότητά τους, όσο και στην επιδιόρθωση των βλαβών από την πλευρά του ΟΤΕ.

«Είναι απαράδεκτο έως παρεξηγήσιμο το υφιστάμενο καθεστώς επιδιόρθωσης βλαβών και παραλαβής βρόγχων», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο εναλλακτικός πάροχος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον βρόγχο.


ΟΤΕ: Δεν υπάρχει διακριτική μεταχείριση

Απαντώντας στην καταγγελία αυτή η εκπρόσωπος του ΟΤΕ, Νομική Σύμβουλος και Γ. Εκτελεστική Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών και Ρυθμιστικών Θεμάτων κυρία Ειρήνη Νικολαϊδου παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχουν προβλήματα καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων των εναλλακτικών παρόχων τα οποία, όμως, απέδωσε στην αναδιοργάνωση του προσωπικού, αλλά και σε προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες στην ανταπόκριση των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Ωστόσο απέκλεισε ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ της λιανικής του ΟΤΕ και σε βάρος των εναλλακτικών παρόχων.


ΕΕΤΤ: Δεν θα δείξουμε ανοχή

Παρεμβαίνοντας στο θέμα αυτό ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, Κ. Δεληκωστόπουλος, σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι ήδη σε γνώση και έχει ξεκινήσει διαδικασία ακροάσεων που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Επιτροπή να δείξει ανοχή. Το αντιμετωπίζουμε αδιακρίτως γιατί είναι θέμα εύρυθμής λειτουργίας της αγοράς», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ.

Οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων τόνισαν την ανάγκη συνεπένδυσης στα δίκτυα νέας γενιάς τα οποία πρέπει να αναλάβει να υλοποιήσει ένα κοινό σχήμα καθώς το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και καμία εταιρεία δεν μπορεί να το σηκώσει.


Αλλάζει το μοντέλο ρύθμισης

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κανέλλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά την σύσταση που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία αφορά στην άρση της κοστοστρέφειας για το πάροχο με σημαντική ισχύ στην αγορά (για την χώρα μας ο ΟΤΕ) όπως ισχύει σήμερα. Η εκ των προτέρων (ex ante) ρύθμιση που ισχύει σήμερα πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα σύστημα ex post ( εκ των υστέρων) ρύθμισης.

Η σύσταση βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη διαβούλευση και αναμένεται να υιοθετηθεί από την Επιτροπή ως τον ερχόμενο Ιούλιο ενώ τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα έχουν χρονικό περιθώριο ως το 2016 προκειμένου να υιοθετήσουν την νέα ρύθμιση.

Για το θέμα της ρύθμισης αλλά και των επενδύσεων σε νέα δίκτυα η κ. Νικολαϊδου, εκ μέρους του ΟΤΕ, σημείωσε ότι ο ΟΤΕ ως επενδυτής στο δίκτυο οπτικών ινών βρέθηκε αντιμέτωπος με το παράδοξο να του λέει η Επιτροπή ότι όσο επενδύει, τόσο πρέπει να ανεβάζει τις τιμές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v