Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στα €14,6 δισ. η ΑΜΚ με CoCos ύψους €1 δισ.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 14,6 δισ. ευρώ και σε έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών μόλις 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου ομίλου.

ΕΤΕ: Στα €14,6 δισ. η ΑΜΚ με CoCos ύψους €1 δισ.
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 14,6 δισ. ευρώ και σε έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών μόλις 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου ομίλου που προέκυψε μετά την απόκτηση ελέγχου και της Eurobank.

Όπως δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση του ομίλου, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου - μέσα Ιουνίου, στο όριο δηλαδή της άτυπης παράτασης που έλαβε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί και η νομική συγχώνευση με τη Eurobank.

Θα έχει προηγηθεί η έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) το ύψος των οποίων θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, όπως δηλώθηκε στους αναλυτές.

Από την παραπάνω δήλωση προκύπτει ότι το ύψος της ΑΜΚ θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ και αν αυτό ισχύει τότε η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών (10% της ΑΜΚ) ανέρχεται σε 1,46 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νούμερα ιδιαίτερα υψηλά. Η διοίκηση της Εθνικής όμως σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στην αύξηση.

Η Εθνική αναμένεται να εξοικονομήσει και κεφάλαια από την εμπλοκή των υβριδικών κεφαλαίων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση. Με βάση τις οδηγίες του Eurogroup, η τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο επαναγοράς υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, αθροιστικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος της, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, είναι μέσω της επαναγοράς να υπάρξει κεφαλαιακό όφελος που θα ξεκινά από το 50% και μπορεί να φθάνει ως και το 100% της ονομαστικής αξίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ των υβριδικών και των subordinated bonds.


Εξοικονόμηση ετησίως 100-150 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελουσίας

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 100-150 εκατ. ευρώ τον χρόνο και αφορά 2.000 εργαζόμενους.

Αναφορικά με την έκθεση στην Κύπρο, η διοίκηση του ομίλου τόνισε ότι το εκεί χαρτοφυλάκιο εργασιών είναι μικρό. Η Εθνική Κύπρου διαθέτει 4 δισ. ευρώ καταθέσεις επί των οποίων δεν επιβάλλεται, ως γνωστόν, έκτακτη εισφορά, και για δάνεια που έχουν χορηγηθεί έχουν σχηματιστεί προβλέψεις 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν υποθήκες/καλύψεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, περιλαμβάνει 24,5 δισ. ευρω από την ΕΚΤ και 2,8 δισ. ευρώ από τον ELA. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, o δανεισμός ανήλθε στα 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και στα 8 δισ. από τον ΕLA.

Η τράπεζα αύξησε τις καταθέσεις κατά 2 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2012 συν 2,5 δισ. ευρώ από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τις 15 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v