Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία” και για τη ΔΕΗ (update)

Με ξένο συνεταίρο σχεδιάζει η ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατασκευή των νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.600 MW, σε αντικατάσταση παλαιών. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, έχει έλθει σε συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό EDF. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Διαψεύδει η ΔΕΗ.

”Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία” και για τη ΔΕΗ (update)
της Χρύσας Λιάγγου

Με ξένο συνεταίρο θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή των νέων μονάδων, συνολικής ισχύος 1.600 MW, σε αντικατάσταση παλαιών, βάσει σχετικού δικαιώματος που της δίνει ο νόμος.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού Electricite de France (EDF), η οποία παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού για από κοινού επενδύσεις στην ελληνική αγορά, αλλά και στην ευρωπαϊκή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η EDF θα συμμετάσχει με ποσοστό 50% στις νέες μονάδες της ΔΕΗ και η ΔΕΗ με αντίστοιχο ποσοστό σε μονάδες της EDF σε κάποια από τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού επιτυγχάνεται τόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για επέκταση στην αγορά της Ευρώπης, όσο και η στρατηγική για απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς, αφού η αποδυνάμωση της ΔΕΗ δημιουργεί έδαφος για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

Το σχέδιο φαίνεται πως έχει τη συναίνεση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αφού η Επιχείρηση εμφανίζεται να χάνει μεν έδαφος στην εσωτερική αγορά, αλλά από την άλλη να πραγματοποιεί ένα δυναμικό άνοιγμα με έναν ισχυρό συνεταίρο όπως η EDF, στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση.

---- Διαψεύδει η διοίκηση της ΔΕΗ

Η ίδια η ΔΕΗ με σημερινή της ανακοίνωση (17/3/2005), διαψεύδει τόσο την διενέργεια συζητήσεων με την EDF, όσο και την ύπαρξη συμφωνημένου σχεδίου με τη γαλλική εταιρία για την από κοινού διενέργεια επενδύσεων στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο αν η ΔΕΗ θα προχωρήσει στις νέες μονάδες αυτόνομα ή μέσω συνεταίρων. Το τελευταίο ενδεχόμενο είχε μάλιστα συζητηθεί παλαιότερα, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου, κ. Γ. Παλαιοκρασσά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v