Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τα καυτά «ντεσού» του κυπριακού deal

Τι αγοράζει η Πειραιώς και τι μένει έξω. Μεταβιβάζονται και τα χαρτοφυλάκια της IBG και των θυγατρικών Leasing και Factoring. Μένουν εκτός ασφαλιστικές, ΑΧΕ και ΑΕΔΑΚ. Τι θα γίνει με εργαζόμενους. Η ρήτρα για due diligence.

Πειραιώς: Τα καυτά «ντεσού» του κυπριακού deal
Σταθμισμένο ενεργητικό 16 δισ. ευρώ, δάνεια 23,9 δισ. ευρώ με 7,7 δισ. προβλέψεις και όλες τις καλύψεις, καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ, 312 καταστήματα και περίπου 5.268 νέους εργαζόμενους.

Η Πειραιώς εκ πρώτης όψεως συνδύασε το… πατριωτικό καθήκον με ένα καλό deal. Αποκτά πλήρως ανακεφαλαιοποιημένα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και μαζί με αυτά τα στοιχεία ενεργητικού εν Ελλάδι θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών.

Το σταθμισμένο ενεργητικό μετά την διενέργεια προβλέψεων 7,7 δισ. ευρώ των μεταβιβαζομένων δραστηριοτήτων διαμορφώνεται σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση σε 16 δισ. ευρώ και θα χρειασθεί κεφάλαια περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω κεφάλαια σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θα καλυφθούν κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. από τις κυπριακές τράπεζες οι οποίες ως αντάλλαγμα λαμβάνουν από την Πειραιώς τίμημα 524 εκατ. ευρώ. Πρακτικά επομένως το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιεί τα κυπριακά καταστήματα στο σύνολό τους και ως αντάλλαγμα οι Κύπριοι μεταβιβάζουν πέρα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και τα ακίνητα καθώς και άλλα πάγια στοιχεία που διατηρούσαν Τράπεζα Κύπρου CPB και Ελληνική στην Ελλάδα.

Η παραπάνω σχέση ενδέχεται να αλλάξει με βάση το due diligence που θα ανατεθεί σε ελεγκτική εταιρεία. Από το αποτέλεσμά του θα κριθεί το τελικό ποσό των κεφαλαίων που θα βάλουν Ελλάδα και Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, που μεταβιβάζουν οι κυπριακές τράπεζες στην Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day έχει μπει ως ρήτρα στην συμφωνία ότι το ύψος της διαφοράς δεν θα υπερβαίνει τα 310 εκατ. ευρώ.

Στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία περιλαμβάνονται και τα χαρτοφυλάκια εργασιών των θυγατρικών Leasing και Factoring που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό τους.

Περιλαμβάνεται επίσης το χαρτοφυλάκιο εργασιών αλλά και οι εργαζόμενοι της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG).

Στον αντίποδα οι θυγατρικές που διατηρούν στον χρηματοοικονομικό τομέα Τράπεζα Κύπρου και CPB (Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ, Κύπρου Asset Management, Marfin ΑΕΔΑΚ) δεν μεταβιβάζονται και προβλέπεται να πουληθούν σε δεύτερο χρόνο από την Τράπεζα Κύπρου στην οποία θα μεταφερθούν και οι θυγατρικές της CPB.

Δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς οι ασφαλιστικές δραστηριότητες που διατηρούν στην Ελλάδα η CPB και η Τράπεζα Κύπρου είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω υποκαταστημάτων.


Η «προίκα» προβλέψεων ύψους 8 δισ. ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ μαζί με προβλέψεις με βάση το δυσμενές σενάριο της Pimco. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί δανείων ονομαστικής αξίας 24 δισ. ευρώ οι προβλέψεις θα ανέλθουν, σωρευτικά, σε 7,7 δισ. ευρώ. Έτσι, το δανειακό χαρτοφυλάκιο πωλείται στο 67% της ονομαστικής του αξίας, μαζί με τις καλύψεις του. Το καθαρό δανειακό χαρτοφυλάκιο (χορηγήσεις μείον οι προβλέψεις) διαμορφώνεται σε 16 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το δυσμενές σενάριο της Pimco ήταν αρκετά αυστηρό και ως εκ τούτου συντηρητικό στελέχη ελεγκτικών εταιρειών εκτιμούν ότι πιθανώς να προκύψει για τον αγοραστή κρυμμένη αξία. Δηλαδή να υπάρξει στο μέλλον ανάκτηση προβλέψεων στην περίπτωση βέβαια που η ελληνική οικονομία σταθεροποιηθεί.

Η συναλλαγή θα επικυρωθεί εντός της εβδομάδας από την Τράπεζα της Ελλάδος 


Η επίσημη ανακοίνωση

Υπεγράφη η συμφωνία για τη μεταβίβαση των Εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG), έναντι συνολικού τιμήματος €524 εκατ.

Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους".

Οπως αναφέρεται, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Freres.
?
Τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, ως γνωστό, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, το "πράσινο φως" για την πραγματοποίηση του deal έδωσε σήμερα το πρωί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.



Βασικά στοιχεία του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

Όμιλος Πειραιώς

Σύνολο εργασιών 3 Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα

Όμιλος Tράπεζας Πειραιώς μετά τη Συναλλαγή

Ισολογισμός(€δισ)

Ενεργητικό

78,6

16,4

95,0

Δάνεια προ προβλέψεων

50,0

23,9

73,8

Δάνεια μετά από προβλέψεις

44,0

16,2*

60,2

Καταθέσεις

35,1

15,0

50,1

Χρηματοοικονομικοί Δείκτες(%)

Δάνεια μετά από προβλέψεις / καταθέσεις

125%

109%

120%

NPLs> 90 ημερών / χορηγήσεις

21%

38%

26%

Δείκτης κάλυψης NPLs > 90 ημερών

58%

85%

70%

Συσσωρευμένες προβλέψεις / χορηγήσεις

12%

32%

18%

Δίκτυο/Ανθρώπινο Δυναμικό (#)

Πλήθος καταστημάτων

1.348

312

1.660

Εργαζόμενοι

18.801

5.268

24.069

Μερίδιο Αγοράς στην Ελλάδα (%)

Μερίδιο αγοράς δανείων

18%

9%

28%

Μερίδιο αγοράς καταθέσεων

19%

8%

27%

Σημείωση: στοιχεία 30.09.12 για τον Όμιλο Πειραιώς, συμπεριλαμβάνοντας pro formaτη Γενική Τράπεζα και τις προκαταβολές κεφαλαίου - βεβαιώσεις δέσμευσης του ΤΧΣ. Εργασίες 3 Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με 15.03.13.

* συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών προβλέψεων που προσδιορίστηκαν από τον έλεγχο διεθνούς εξειδικευμένου οίκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v