Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιούφας: ”Σημαντικός παίκτης η ΔΕΗ”

Tη θέση ισχυρού κεντρικού πόλου πρόκειται να κατέχει η ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ, αποτελεί σημαντικό παίκτη στην ελληνική αγορά και έναν από τους πιο υπολογίσιμους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σιούφας: ”Σημαντικός παίκτης η ΔΕΗ”
θέση ισχυρού κεντρικού πόλου πρόκειται να κατέχει η ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ αποτελεί διαχρονικό εθνικό κεφάλαιο στη νέα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα και μπορεί ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ως σημαντικός παίκτης στην ελληνική αγορά και ένας από τους πιο υπολογίσιμους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφερόμενος στην Ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) τόνισε ότι: ”Κεντρικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να υπάρχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη χώρα. Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς, να περιοριστεί η ανεργία (που αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο μας), να υπάρξει πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, να υπάρξει βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Βασική πτυχή της αναπτυξιακής διαδικασίας αποτελεί η πολιτική για την ενέργεια. Οι θέσεις μας, επεσήμανε ο υπουργός, ήταν και είναι ξεκάθαρες. Τις ανέπτυξα κατ’ επανάληψη και τις επαναλαμβάνω:

Εργαζόμαστε για ισχυρή ανάπτυξη για τον τόπο μας, φθηνή ενέργεια για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, καθαρό περιβάλλον για όλους. Για εμάς σήμερα και για τις επόμενες γενιές.



Προχωρούμε στην απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Άξονες στην πορεία αυτή είναι:

* Η διαμόρφωση ισχυρού θεσμικού πλαισίου για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

* Η προώθηση της επιχειρηματικότητας σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

* Η περιβαλλοντική προστασία για την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης.

Θεωρούμε περισσότερο από βέβαιο ότι μέσα από την ουσιαστική απελευθέρωση των αγορών ενέργειας πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ωφεληθούν οι βιομηχανικοί και οι οικιακοί καταναλωτές, να ενισχυθεί η βιομηχανική και (γενικότερα) η παραγωγική βάση της χώρας και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία.

Όπως κατ΄ επανάληψη έχω πει, επεσήμανε ο κ. Σιούφας, στηρίζουμε τη ΔΕΗ (την επιχείρηση, που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας), ώστε να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις νέες προκλήσεις.

Έχω ήδη υπογραμμίσει και το επαναλαμβάνω (δημοσίως στην τοποθέτησή μου στις 24/8/04) ότι, με τα έργα που τότε ολοκληρώθηκαν, υπάρχει σήμερα ασφαλής και επαρκής ηλεκτροδότηση της χώρας, για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Για την περίοδο, όμως, μετά το 2005 χρειάζεται ενίσχυση για την κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης.

Στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ πρόκειται να κατέχει θέση ισχυρού κεντρικού πόλου. Υποχρεούται, ωστόσο, να ανταποκρίνεται διαρκώς στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και εφαρμογής νέων τεχνολογιών παραγωγής και αντι-ρύπανσης. Καλείται ταυτόχρονα (μόνη ή και με συνεργασίες) να επεκτείνει τη δραστηριότητά της με επενδύσεις εκτός Ελλάδος. Η ΔΕΗ, διαχρονικό εθνικό κεφάλαιο, στη νέα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα μπορεί ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ως σημαντικός παίκτης στην ελληνική αγορά και ένας από τους πιο υπολογίσιμους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην προσπάθεια έχουν και ρόλο και λόγο όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Κανένας, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να επιδίδεται σε ασκήσεις υπονόμευσης και περίεργης γυμναστικής για την εξυπηρέτηση κομματικών επιδιώξεων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του κοινού μέλλοντος. Αντί της αντιδραστικότητας που υπηρετεί τη συντήρηση, απαιτείται δράση για την υπηρέτηση της προόδου. Αυτό το δρόμο διαλέξαμε. Και σ’ αυτό το δρόμο μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v