Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE:Γιατί δεν προχώρησε το ενδιαφέρον της Fairfax

Τις πληροφορίες ότι η Fairfax Holdings είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής επιβεβαιώνει η διοίκηση της τράπεζας.

ETE:Γιατί δεν προχώρησε το ενδιαφέρον της Fairfax
Τις πληροφορίες ότι η Fairfax Holdings είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, το οποίο όμως παρέμεινε σε αρχικό στάδιο καθώς το hedge fund απαιτούσε αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, επιβεβαιώνει η διοίκηση της τράπεζας.

Απαντώντας σε νέα ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Εθνικής παρείχε σχετικές διευκρινίσεις για το θέμα, σημειώνοντας ότι η Fairfax Holdings ενδιαφερόταν να συμμετάσχει με ποσό ως 1,5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου της Εθνικής, αλλά αυτό το ενδιαφέρον παρέμεινε σε αρχικό στάδιο καθώς το hedge fund «απαιτούσε επιμέρους μεταβολές επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών».

Το ενδιαφέρον του hedge fund Fairfax για την Εθνική έχει επισημανθεί από το Euro2day με τη σημείωση βέβαια ότι η Fairfax, η Ross, η Fidelity και η Capital θα προχωρούσαν σε κίνηση αντίστοιχη με αυτήν που έκαναν στην περίπτωση της Bank of Ireland μόνο αν δινόταν λύση στο πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης.

Αλλαγές δεν έχουν επέλθει και η δήλωση Στουρνάρα ότι η ανακεφαλαιοποίηση προχωρά με τους υφιστάμενους όρους γείωσε τις όποιες προσδοκίες για τροποποιήσεις έστω στο και πέντε.

Με βάση την ανακοίνωση της Εθνικής, η οποία ρητά αναφέρει ότι η Fairfax απαιτούσε αλλαγές στους όρους, συνάγεται ότι προς το παρόν το ενδιαφέρον του καναδικού hedge fund για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της ΕΤΕ δεν προχωρά. Την ίδια στιγμή όμως η Εθνική αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Fairfax στην ανακεφαλαιοποίηση του διευρυμένου ομίλου της Εθνικής.

Σημειώνεται ότι η Fairfax διατηρεί ήδη ποσοστό της τάξεως του 20% στη Eurobank Properties, η οποία ελέγχεται πλέον από την Εθνική, ενώ ειδικεύεται σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικούς κλάδους όπως οι ασφαλιστικές και τα ακίνητα.

Η Fairfax δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την εγχώρια αγορά ακινήτων και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να ενδιαφερθεί για την εξαγορά μιας ή και των δύο ΑΕΕΑΠ που κατέχει ο όμιλος της Εθνικής (Eurobank Properties και Πανγαία) ή να συμμετάσχει σε αύξηση θυγατρικών του ομίλου, όπως για παράδειγμα της Finansbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v