Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Θα είναι λάθος αν δεν πάμε στην Τουρκία

”Θα ήταν λάθος μας αν δεν εξετάζαμε την επέκτασή μας και στην Τουρκία”, δήλωσε πριν από λίγο ο διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Αράπογλου: Θα είναι λάθος αν δεν πάμε στην Τουρκία
του Γιώργου Μαντέλα

”Θα ήταν λάθος μας αν δεν εξετάζαμε την επέκτασή μας και στην Τουρκία”, δήλωσε πριν από λίγο ο διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Δεν διευκρίνισε πάντως με ποιους συζητά, διότι, όπως τόνισε ”αυτό είναι εμπιστευτικό”.

Αναφερόμενος στη Ρουμανία, την ”αγορά που η Εθνική θεωρεί πυρήνα των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ”στόχος είναι ο διπλασιασμός των καταστημάτων φέτος”. ”Θα μπορούσαμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε μία ακόμη τράπεζα στον όμιλό μας”, πρόσθεσε με νόημα ο κ. Αράπογλου.

Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την παρουσία της Εθνικής στη Βουλγαρία, όπου όπως είπε θα λειτουργήσουν άλλες δύο ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου Εθνικής.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό χώρο, ο κ. Αράπογλου είπε ότι δεν βλέπει συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών, καθώς όπως εκτίμησε δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο.

”Οι τράπεζες είναι κερδοφόρες, δεν αισθάνονται κανένα φόβο. Αν προκύψει κάτι, θα προκύψει μετά από ορισμένα χρόνια”, εκτίμησε ο ίδιος.

Για το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, αφού είπε ότι ”δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση για το θέμα της Εμπορικής και της Αγροτικής”, τόνισε ότι ”ως Εθνική μας είναι αδιάφορο αν θα δοθεί λύση-πακέτο ή κατά μόνας, ευχόμαστε η λύση να είναι συλλογική, αλλιώς θα δει ο καθένας τι θα κάνει με την περίπτωσή του”.

Σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων είπε πως δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν θα υπάρξει αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η προσωπική του εκτίμηση πάντως είναι ότι πολύ δύσκολα ”θα δούμε σε εύλογο χρόνο αύξηση του κόστους του χρήματος”.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων και του δανεισμού των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μεγάλων, τόνισε ότι ”πριν από την απελευθέρωση τα διαθέσιμα των τραπεζών έπρεπε κάπου να διατεθούν και πήγαιναν στις χορηγήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα δανείζονταν με καλύτερα περιθώρια από αυτά που δανείζεται ακόμη και η ΙΒΜ.

Μετά την απελευθέρωση, όμως, η τράπεζα έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, η οποία αυξάνεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και όπως εκτίμησε θα συνεχίσει να αυξάνει και στο μέλλον, αν και πιο συγκρατημένα.

Διέψευσε την πληροφορία ότι θα γίνει νέα εθελούσια έξοδος στην Εθνική και τόνισε ότι δεν θα αλλάξουν σε καμιά περίπτωση οι σημερινές εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του βασικού μετόχου τόνισε ότι μέχρι τώρα η Εθνική δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στις συναλλαγές της με τους πελάτες της.

Αναφορικά με το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών, παραδέχτηκε ότι όντως ως προς τα ποσά είναι μεγαλύτερες τον τελευταίο καιρό και διευκρίνισε ότι προέρχονται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όπως είπε έχουν ισχυρό ανταγωνισμό από τις μεγάλες αλυσίδες και τα δίκτυα διανομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v