Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαϊκή: Πωλητήριο για την IBG

Στην άμεση πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος προχωρά η Λαϊκή. Έχει ήδη εκδηλωθεί, στο παρασκήνιο, ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, Έλληνες και ξένους, και απομένει η διαγωνιστική διαδικασία.

Λαϊκή: Πωλητήριο για την IBG
Στην άμεση πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος προχωρά ο κυπριακός όμιλος της Λαϊκής Τράπεζας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί, στο παρασκήνιο, ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, Έλληνες και ξένους, και απομένει η διαγωνιστική διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή της στο ΧΑ, η Λαϊκή Τράπεζα υπογραμμίζει ότι "σε σχέση με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο (ελληνικές ιστοσελίδες) αναφορικά με την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος A.E., διευκρινίζει ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση".

Το ζωηρό ενδιαφέρον προκύπτει από το μεγάλο ατού της Επενδυτικής Τράπεζας, που είναι η τραπεζική άδεια, η οποία της παρέχει τη δυνατότητα άσκησης ολόκληρης της γκάμας των τραπεζικών εργασιών, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έως σήμερα λειτουργούσε ως αμιγώς επενδυτική τράπεζα.

«Η άδεια την καθιστά φιλέτο, καθώς για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται να δοθούν τραπεζικές άδειες, με βάση τη δέσμευση της χώρας και κατ' επέκταση της Τράπεζας της Ελλάδος στο σχετικό αίτημα της τρόικας», τονίζει στο euro2day στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για την εξαγορά της Επενδυτικής, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «το ζήτημα εξετάζεται και από κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών υπό την καθοδήγηση έμπειρων τραπεζικών στελεχών, που ενδεχομένως επί του παρόντος να μην εργάζονται σε κάποιον από τους τραπεζικούς ομίλους».

Ο αγοραστής, πέραν της «χρυσής» άδειας, θα εξαγοράσει χορηγήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ προς μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και μικρομεσαίες εταιρείες.

Επίσης, η τράπεζα διαθέτει χαρτοφυλάκιο καταθέσεων αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ είναι εξειδικευμένη στις επενδυτικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 220 εκατ. ευρώ. Έχει από ένα κατάστημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Αγρίνιο και στο Ηράκλειο.


Καμία άδεια

Με δεδομένο ότι όσο διαρκεί το μνημονιακό καθεστώς η τρόικα δεν επιτρέπει τη χορήγηση τραπεζικών αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ευκαιρίες εξαγοράς πιστωτικού ιδρύματος από ενδιαφερόμενους είναι μετρημένες στα δάκτυλα.

Ειδικότερα, τα σχήματα που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν τράπεζα θα πρέπει είτε να πλειοδοτήσουν για τη νέα Proton Bank και το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όταν πουληθούν και υπό την προϋπόθεση πως δεν θα ενδιαφερθεί καμία από τις υπάρχουσες τράπεζες, είτε να εισέλθουν ως στρατηγικοί επενδυτές στις μη συστημικές τράπεζες.

Κατόπιν αυτών, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να προκύψουν νέοι μέτοχοι, επιχειρηματικές και εφοπλιστές, στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v