Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τα σχέδια για το προσωπικό

Περιορισμένη εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης για τη μείωση του προσωπικού περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός του ομίλου Πειραιώς.

Πειραιώς: Τα σχέδια για το προσωπικό
Περιορισμένη εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης για τη μείωση του προσωπικού περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός του ομίλου Πειραιώς για την επόμενη ημέρα.

Στο πληροφοριακό δελτίο για τη δημόσια προσφορά προς τους μετόχους της Γενικής ο όμιλος Πειραιώς δίνει ένα πρώτο επίσημο στίγμα της στρατηγικής του αναφορικά με το προσωπικό του, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά με τις εξαγορές του υγιούς χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ και της Γενικής και θα αυξηθεί περαιτέρω εφόσον ευοδωθούν οι αποκλειστικές συζητήσεις με την BCP Millennium για την εν Ελλάδι θυγατρική της.

Ειδικότερα, το πληροφοριακό αναφέρει: «Ανάλογα με την εξέλιξη του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές εξελίξεις, η τράπεζα εξετάζει περιορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις στο προσωπικό και στα στελέχη της, οι οποίες δεν αναμένεται να υπερβούν το 10% του συνόλου αυτών, με γνώμονα πάντα τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις».

Πρακτικά, η Πειραιώς σημειώνει πως το αρχικό της σχέδιο περιλαμβάνει μείωση προσωπικού που δεν θα υπερβεί το 10%, ενώ η αναφορά για στοχευμένες παρεμβάσεις παραπέμπει σε πρακτικές χορήγησης κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συντηρητικός στόχος είναι η μείωση του προσωπικού στην επόμενη διετία κατά 2.000 άτομα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο συνταξιοδότησης, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η Πειραιώς μετά την απόκτηση του υγιούς χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, με το σύνολο του προσωπικού της και της Γενικής απασχολούσε με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου πάνω από 19.000 άτομα. Σε αυτά πιθανώς θα προστεθούν και οι εργαζόμενοι στη Millennium.

Το προσωπικό αναμένεται να μειωθεί κατά 281 άτομα, όσα δηλαδή απασχολούνται στην ΑΤΕ Ασφαλιστική και στην ATE Insurance Romania, που βρίσκονται προς πώληση, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 1.800 εργαζόμενοι που προέρχονται από την ΑΤΕ πληρούν κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ο όμιλος Πειραιώς διαθέτει διευρυμένη παρουσία σε 10 χώρες με δίκτυο 1.348 καταστημάτων (897 στην Ελλάδα και 451 στο εξωτερικό), συμπεριλαμβανομένων των 104 καταστημάτων της Γενικής στην Ελλάδα.


Τι θα γίνει με το προσωπικό της Γενικής

Σχετικά με το προσωπικό και τα στελέχη της Γενικής, στόχος της Πειραιώς είναι, με βάση το πληροφοριακό δελτίο, η βέλτιστη αξιοποίησή τους, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο εξορθολογισμού των λειτουργιών του ομίλου.

Βασικοί άξονες για την ανάπτυξη του προσωπικού και των στελεχών θα αποτελέσουν η συστηματική εκπαίδευση, αλλά και η αξιολόγησή τους, ώστε να καταστεί δυνατή η βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Οι όροι απασχόλησης του προσωπικού και των στελεχών της Γενικής και της Πειραιώς θα καθορίζονται και θα πληρούν κατ’ ελάχιστον τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε εφαρμοστέα νομοθεσία.

Η απόκτηση της Γενικής δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον συνολικό αριθμό του προσωπικού και των στελεχών του ομίλου Πειραιώς, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ουσιωδώς αμετάβλητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v