Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονική: Μείωση τζίρου και κόστους στο H1

Μείωση κύκλου εργασιών και αρνητικά αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA παρουσίασε στο α΄εξάμηνο της χρήσης της η εταιρία Ηλεκτρονική Αθηνών.

Ηλεκτρονική: Μείωση τζίρου και κόστους στο H1
Μείωση κύκλου εργασιών αλλά και θετικό EBITDA παρουσίασε στο α΄εξάμηνο της χρήσης της η εταιρία Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ περίπου, συνεχίζει με ευνοϊκότερους όρους τη δραστηριότητα της στο β’ εξάμηνο της χρήσης της κατά την εκτίμηση της διοίκησης της.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της (όπου περιλαμβάνονται η εν Ελλάδι μητρική, η ελεγχόμενη Σαραφίδης και η κυπριακή θυγατρική) στο διάστημα 01.07.2012 έως 31.12.2012 μειώθηκε κατά 12,19% στα 51,4 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της υποχώρησης στην κατανάλωση. Το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου μειώθηκε επίσης στο 21,97% από 22,73% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα εξαιτίας της προσπάθειας της διοίκησης του ομίλου να έχει ανταγωνιστική εμπορική πολιτική.

Μειώσεις ωστόσο παρατηρήθηκαν και μια σειρά κοστοβόρων παραγόντων, όπως τα έξοδα λειτουργίας που μειώθηκαν περαιτέρω κατά 16,26% αλλά και του χρηματοοικονομικού βάρους κατά 9,56% εξαιτίας της μετατροπής του συνόλου του βραχυπρόθεσμου του ομίλου σε μακροπρόθεσμο με ευνοϊκότερους όρους. Παράλληλα, η εταιρία εμφανίζει μείωση αποθεμάτων, στο πλαίσιο της ενεργούς διαχείρισης που έχει επιλέξει προκειμένου να ανταποκρίνεται στα επίπεδα της ζήτησης, κατά 10,92%.

Ετσι τα αποτελέσματα EBIT διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε ζημιές 966 χιλ. ευρώ, βελτιωμένες ωστόσο έναντι του 1,457 εκατ. ευρώ ζημιών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 3,154 εκατ. ευρώ από 3,653 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε επίπεδο EBITDA όμως καταγράφεται θετικό αποτέλεσμα ύψους 302 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 147 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρία μετέτρεψε το σύνολο σχεδόν του δανεισμού της σε (36,5 εκατ. ευρώ) σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, ενώ στο πλαίσιο της αποφασισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ο βασικό μέτοχος (η οικογένεια Στρούτση) έχει καταβάλλει 5,5 εκατ. ευρώ ήδη στα ταμεία της εταιρίας.

Τέλος σημειώνεται πως η εταιρία πέτυχε την αποδέσμευση των κεφαλαίων της (που παρακρατήθηκαν προς διασφάλιση του ελληνικού δημοσίου για φερόμενες φορολογικές παραβάσεις), αποκαθιστώντας εν μέρει την ισορροπία στη ρευστότητα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v