Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profile: Πτώση κερδών σε όμιλο και μητρική

Με μείωση των κερδών σε όμιλο και μητρική έκλεισε η χρήση του 2004 για την εταιρία Profile, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα μεγέθη επηρρεάστηκαν από περιστασιακούς παράγοντες.

Profile: Πτώση κερδών σε όμιλο και μητρική
Με αύξηση των πωλήσεων του ομίλου κατά 6,5% στα 9,28 εκατ. ευρώ και με μείωση των ενοποιημένων κερδών προ φόρων στα 675,6 χιλ. ευρώ έκλεισε το 2004 για τον όμιλο πληροφορικής Profile.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής έφτασε τα 7,673 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 6,7%, (proforma στοιχεία) ενώ για λόγους σχετιζόμενους μεταξύ άλλων με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας και με την επέκταση της σε νέους τομείς, σημειώθηκε συγκυριακή πτώση της καθαρής κερδοφορίας μετά από αποσβέσεις και προ φόρων, φτάνοντας τα 645,5 χιλ. ευρώ, στη μητρική.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του 2004 επηρεάστηκαν αρνητικά από περιστασιακούς παράγοντες με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν πιστά τη δυναμική του ομίλου όπως αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των επομένων χρήσεων, αρχής γενομένης από το 2005.

Μεταξύ αυτών, ο περιορισμός της συνολικής ζήτησης στον κλάδο και η εμφάνιση σημαντικότατων καθυστερήσεων όσον αφορά την ανάθεση δημοσίων έργων πληροφορικής. Έργων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εταιρία καθώς συμμετέχει σε διαγωνισμούς προϋπολογιζόμενου ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν τελεσφόρησαν μεν κατά τη διάρκεια του έτους, αναμένεται όμως να κατακυρωθούν σε εύλογο πλέον χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, οι αυξημένες επενδύσεις, οι ενέργειες για την είσοδο σε νέες αγορές, η εσωτερική αναδιοργάνωση (ολοκλήρωση της απορρόφησης των θυγατρικών Becom A.Ε., Analysis Α.Ε.) και τα κόστη της εξαγοράς της εταιρίας Global Soft A.Ε., επέδρασαν εκτάκτως στο κόστος λειτουργίας κατά το συγκεκριμένο έτος, με αποτέλεσμα τα περιθώρια μικτού κέρδους να παρουσιάζονται μειωμένα.

Σημειώνεται ακόμα ότι η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται. Τα αποτελέσματα της επόμενης χρήσης αναμένεται να κινηθούν πλησίον των προβλέψεων της διοίκησης και του Business Plan της εταιρίας.

Ο όμιλος PROFILE, με κύριους άξονες την διατήρηση του υψηλού τεχνικού και λειτουργικού επιπέδου των προϊόντων του, την συστηματική έρευνα και ανάπτυξη νέων, τη διείσδυση σε νέες αγορές και την επέκταση στο εξωτερικό, συνεχίζει να χτίζει έναν ισχυρό, κερδοφόρο οργανισμό για τους μετόχους της, το προσωπικό της και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, έναν οργανισμό με απόλυτη χρηματοοικονομική υγεία, με υψηλά κεφάλαια και ελάχιστες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται επιγραμματικά ότι τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός βρίσκεται στα 3,46 εκατ. ευρώ και ότι τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το 2004 σε 2,31 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκαιρη κάμψη των κερδών στο έτος που έκλεισε, δεν επηρεάζει τους στόχους που έχουν τεθεί. Η Διοίκηση πιστεύει ότι η τρέχουσα χρονιά θα αθροιστεί με τις προηγούμενες επιτυχημένες χρονιές που αποτέλεσαν σταθμούς στην πορεία του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v