Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επιστολή Φ. Μανδάνα στο Euro2day.gr

Επιστολή προς το Euro2day.gr στην οποία υπεραμύνεται την απόφασή του να προσφύγει στην Κομισιόν για τις επιδοτήσεις σε ανεξάρτητους παραγωγούς, απέστειλε ο κ. Φώτιος Μανδάνας. Τι απαντά το Euro2day.gr.

ΔΕΗ: Επιστολή Φ. Μανδάνα στο Euro2day.gr
Επιστολή προς το Euro2day.gr στην οποία υπεραμύνεται την απόφασή του να προσφύγει στην Κομισιόν για τις -κατά την άποψή του- παράνομες επιδοτήσεις σε ανεξάρτητους παραγωγούς, απέστειλε ο διευθυντής εμπορίας της ΔΕΗ, Φώτιος Μανδάνας. 

Η επιστολή του κ. Μανδάνα έχει ως εξής:  

"Κύριε Διευθυντά
Φυλή 31.1.2013

Σε δημοσιεύματα της ιστοσελίδας σας «Euro2day», τόσο την 30.1.2013 «Ευθύνες Ζερβού για την υπόθεση Μανδάνα», όσο και κυρίως την 31.1.2013, με τίτλο «Διάψευση ΔΕΗ για Μανδάνα», προσεγγίζονται θέματα αναφορικά με καταγγελία μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τρόπο απαξιωτικό προς την προσωπικότητα μου.

Ίσως συμπεριφορές που δηλώνουν ανεξαρτησία γνώμης, προάσπισης δικαιωμάτων και ανάληψη ευθύνης μέσα από μία επώνυμη αναφορά, αν και συνταγματικά κατοχυρωμένες αποτελούν πρωτόγνωρα ακούσματα για ανθρώπους που βιώνουν σε περιβάλλοντα υπηρετών πολλών αφεντάδων, πόσο μάλλον αν η υπεράσπιση των επαφίεται στον πατριωτισμό των, λέξη άγνωστη για όποιο έμαθε να μη θυσιάζει τίποτα για το σύνολο.

Στη βάση αυτή αντιλαμβάνομαι τη σπουδή όλων αυτών που ασχολήθηκαν με το θέμα να με παρουσιάζουν σαν πιόνι στα χέρια τρίτων, ίσως για να αποπροσανατολίσουν το αναγνωστικό κοινό από την ουσία του θέματος, να παρεμποδίσουν τη διερεύνηση του, να απαξιώσουν τις ενέργειες ανεξάρτητων και ενεργών πολιτών, με πιθανό στόχο την αποθάρρυνση και άλλων πολιτών.

Εάν πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουν υπηρεσίες σε κάποιους, οφείλω να τους ενημερώσω ότι η ανάδειξη του θέματος θα υποχρεώσει και τους πλέον διστακτικούς στην Κοινότητα, γιατί και εκεί υπάρχουν συμφέροντα, να ασχοληθούν και με τα άλλα θέματα της αναφοράς και πιθανόν και την Δικαιοσύνη.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον συντάκτη ότι η ΔΕΗ Α.Ε. είναι πολυμετοχική εταιρεία με το 49% εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, τα συμφέροντα των όποίων θα έπρεπε να τυγχάνουν ιδιαίτερου σεβασμού από την Πολιτεία. Έχοντας στην κατοχή μου μερικές χιλιάδες μετοχές θα μου επιτρέψετε να έχω έναν ακόμη λόγο για την προστασία των συμφερόντων της εταιρείας.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι η χώρα μας δεν έφτασε σε αυτή την οικτρή κατάσταση από μόνη της, ο κύριος λόγος αποδίδεται πλήρως από την ακόλουθη φράση του Μπρεχτ. « Ήρθαν και πήραν τους κομμουνιστές και κανείς μας δεν μίλησε, ήρθαν και πήραν τους Εβραίους και κανείς μας δεν μίλησε, ήρθαν και πήραν και μας και δεν υπήρχε κανείς για να μιλήσει».  

Κύριε Διευθυντά,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, τα σχετικά δημοσιεύματά σας – τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – δημιούργησαν εσφαλμένες εντυπώσεις και παραπλάνηση των αναγνωστών σας, ως εκ τούτου θεωρώ αυτονόητη την αυτούσια δημοσίευση της παραπάνω επιστολής μου σε τρέχουσα ημέρα, όχι κρεμασμένο σαν σχόλιο στο άρθρο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι απαντήσεις σε άρθρα δημοσιεύονται σε ανάλογο χώρο και με τα ίδια χαρακτηριστικά προβολής, όπως αυτό επιβάλλουν, άλλωστε, οι στοιχειώδεις Αρχές της Δημοσιογραφίας που θέλουν τη διασταύρωση της κάθε πληροφορίας πριν από τη δημοσίευσή της.

Με εκτίμηση

Φώτιος Μανδάνας
Ευόσμου 7
133 51 Φυλή Αττικής

----------------------------------------

Ο αρμόδιος ρεπόρτερ του euro2day, Μιχάλης Καϊταντζίδης σχολιάζει την επιστολή του κ. Φώτη Μανδάνα ως εξής:

Θα δεχόμαστε να συζητήσουμε απλώς, τα όσα αναφέρει ο κ. Μανδάνας στην επιστολή του, αν ήταν ένας μέτοχος της εισηγμένης επιχείρησης ΔΕΗ. Ωστόσο είναι στέλεχός της, στο οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ ανέθεσε την ευθύνη της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους μεγάλους καταναλωτές.

Ως εργαζόμενος, ο κ. Μανδάνας, έχει δικαιώματα που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση του Διευθυντή Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, την οποία κατέχει.

Ωστόσο η τοποθέτησή του από τη διοίκηση της ΔΕΗ, στην θέση του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με καταναλωτές που εκπροσωπούν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικού (υψηλή και μέση τάση), επιβάλλει στον κ. Μανδάνα να τηρεί τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και να μην παραβιάζει τα συναλλακτικά ήθη. Εάν ο διεθυντής της ΔΕΗ, δεν τα αντιλαμβάνεται αυτά και θεωρεί ότι συνεχίζει να είναι διευθυντής σε μονοπώλιο που επιβάλει στους συνδρομητές – υπηκόους του (και όχι πελάτες) τους δικούς του κανόνες, αυτό δεν είναι πρόβλημα του κ. Μανδάνα, αλλά της διοίκησης της ΔΕΗ.

Γιατί, τι άλλο από παραβίαση κανόνων και ηθών, μπορεί να είναι η καταγγελία στα κοινοτικά όργανα του Ελληνικού Δημοσίου, ως μετόχου της ΔΕΗ, για επιδοτήσεις μέσω τιμολογίων πελατών της ΔΕΗ, ή μεροληπτική μεταχείριση παραγωγών, τη στιγμή που ο ίδιος διαπραγματεύεται με τους πελάτες για το ύψος των τιμολογίων;

Ας διαλέξει ο κ. Μανδάνας αν προτιμά το ρόλο του "μετόχου", του τρίτου πολίτη ή το ρόλο του στελέχους της εταιρίας. Διότι καταφανώς ανάμεσα στις ιδιότητες που επικαλείται υπάρχει σύγκρουση.  

ΥΓ. Όσο για το απόσπασμα από το έργο του Μπρέχτ, ας προσπαθήσει να το εξηγήσει ο κ. Μανδάνας στους εργαζόμενους των βιομηχανιών που έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας που τους πουλά η ΔΕΗ. Ή μήπως δικαιώματα έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v