Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Κεφάλαια €3 δισ. από Εμπορική

«Προικισμένη» με κεφάλαια 2,95 δισ. ευρώ καθώς και με προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. αγόρασε την Εμπορική η Alpha . Η εξαγορά, όμως, δεν μειώνει τις άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της, που παραμένουν στα 4,57 δισ.

Alpha Bank: Κεφάλαια €3 δισ. από Εμπορική
«Προικισμένη» με κεφάλαια 2,95 δισ. ευρώ καθώς και με προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ αγόρασε την Εμπορική η Alpha Bank, η εξαγορά, όμως, δεν μειώνει τις άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της, που παραμένουν στα 4,57 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Alpha Bank για την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής, η απόκτηση της τελευταίας δημιουργεί σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα για τους μετόχους της Alpha, δεν μειώνει όμως τις κεφαλαιακές της ανάγκες τώρα.

Πριν από τη μεταβίβαση της Εμπορικής η Credit Agricole την ενίσχυσε κεφαλαιακά με 2,9 δισ., ενώ αγόρασε και μετατρέψιμο ομόλογο έκδοσης Alpha 150 εκατ. ευρώ, το οποίο προσμετράται στο Core Tier I της Alpha, όχι όμως στο common equity (πρωτοβάθμιο κεφάλαιο), και επομένως δεν μειώνεται το ύψος της ΑΜΚ (2,57 δισ. ευρώ).

Η εξαγορά της Εμπορικής συνεισφέρει στην Alpha καθαρή αξία ενεργητικού 2,7 δισ. ευρώ με στοιχεία 30ής/9, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται συνέργειες και άλλες πιθανές θετικές επιδράσεις, όπως για παράδειγμα η αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Επιπρόσθετα, η Alpha αποκτά χαρτοφυλάκιο όπου περίπου το 22% των συνολικών χορηγήσεων καλύπτεται με προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική «προίκα» που αφήνουν οι Γάλλοι στην Εμπορική, λόγω και των ιδιαίτερα δυσχερών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και στην αγορά.


Έκλεισε το funding gap


Επιπλέον, μετά τη μεταφορά ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου ύψους 1,4 δισ. δολαρίων της Εμπορικής στην Credit Agricole, δεν υφίσταται υπόλοιπο χρηματοδοτήσεως στο ενοποιημένο σχήμα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.


Συνέργειες ύψους 200 εκατ. ευρώ

Η Alpha Bank αναμένει να επωφεληθεί από ετήσιες συνέργειες ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους 150 εκατ. και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από συνέργειες κόστους χρηματοδοτήσεως και εσόδων. Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλήρως εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως.

Συνέργειες λειτουργικού κόστους: Εκτιμώμενες συνέργειες σε πλήρη εξέλιξη ύψους 150 εκατ. ευρώ προερχόμενες πρωτίστως από τον εξορθολογισμό του δικτύου, την
άρση των αλληλοκαλύψεων σε κεντρικές λειτουργίες και από τον περιορισμό των αμοιβών τρίτων, καθώς και από τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών τομέων δραστηριοτήτων

Οι συνέργειες στο cost of funding θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της προσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής προθεσμιακών καταθέσεων της Εμπορικής σε αυτήν της Alpha Bank. Επιπλέον, η αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς στο ενιαίο σχήμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυνατότητα ανατιμολογήσεως με ταυτόχρονη αξιοποίηση ευκαιριών για σταυροειδείς πωλήσεις και ανάπτυξη πωλήσεων σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου στο πελατολόγιο της Εμπορικής.

Με την εξαγορά η Alpha μετατρέπεται στον δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χρηματοοικονομικό όμιλο στην Ελλάδα, με pro forma μερίδιο αγοράς περίπου 20% στις καταθέσεις και 24% στις χορηγήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v