Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Σήμερα η μεταβίβαση της Εμπορικής

Κλείνει και τυπικά σήμερα η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank και η συμφωνία περιλαμβάνει και μία... έκπληξη.

Alpha Bank: Σήμερα η μεταβίβαση της Εμπορικής
Κλείνει και τυπικά σήμερα η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank κι η συμφωνία περιλαμβάνει και μια έκπληξη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το funding gap της Εμπορικής κλείνει σημαντικά μετά και τη μεταβίβαση δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ σε θυγατρική της Credit Agricole.

Η Alpha Bank θα εξαγοράσει έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, που πέρα από τον ελληνικό όμιλο περιλαμβάνει και τη δραστηριότητα στην Κύπρο, και θα λάβει μια τράπεζα με καθαρή θέση της τάξεως των 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ και Core Tier I που προσεγγίζει το 19% - 20%.

Η τυπική μεταβίβαση ήταν να ολοκληρωθεί στις 18 Ιανουαρίου, δόθηκε όμως παράταση όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων στις 25 Ιανουαρίου λόγω και της μικρής διαφοράς που προέκυψε από το due diligence. Διαφορά που καλύφθηκε τελικώς κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Credit Agricole να δεσμεύεται ότι θα βάλει επιπλέον κεφάλαια ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Η έκπληξη, όπως προαναφέραμε, της υπόθεσης έγκειται στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (funding gap) της Εμπορικής μετά και την πώληση ναυτιλιακών δανείων αξίας 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική σε θυγατρική της Credit Agricole στο Λουξεμβούργο.

Η πώληση των ναυτιλιακών δανείων, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους 550 εκατ. ευρώ που βάζουν οι Γάλλοι στην Εμπορική, και το ΜΟΔ ύψους 150 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται να καλύψουν κλείνουν σημαντικά το χρηματοδοτικό κενό της τράπεζας, το οποίο περιορίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε γράψει το euro2day.

Σημειώνεται ότι το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η Alpha και θα καλύψει η Credit Agricole δεν μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές και επομένως δεν προσμετράται στα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Alpha για να ανεβάσει το Core Tier I στο 6%.

Οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα ή να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές ή να ζητήσουν την αποπληρωμή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v