Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τι προβλέπει το τριετές business plan

Στην περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης στην εγχώρια αγορά και την καθιέρωσή της ως το κορυφαίο ίδρυμα στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης στοχεύει η Εθνική Τράπεζα στην επόμενη τριετία σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό (business plan) που δημοσιοποίησε η τράπεζα.

Εθνική: Τι προβλέπει το τριετές business plan
Στην περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης στην εγχώρια αγορά και την καθιέρωσή της ως το κορυφαίο ίδρυμα στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης στοχεύει η Εθνική Τράπεζα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό (business plan) που δημοσιοποίησε η τράπεζα σήμερα στο Λονδίνο.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με χρονικό ορίζοντα τριών ετών, παρουσίασαν σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Πεχλιβανίδης και οι Γενικοί Διευθυντές της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και Άνθιμος Θωμόπουλος.

Σύμφωνα με το business plan οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της προσφοράς λύσεων με επίκεντρο τον πελάτη, της πλήρους αξιοποίησης των συνεργιών και των σταυρωτών πωλήσεων, της ενίσχυσης της υπευθυνότητας και της αποδοτικότητας.

Όσον αφορά στις χρηματο-οικονομικές προβλέψεις εκτιμάται ότι ο δείκτης αποτελεσματικότητας αναμένεται να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και να φτάσει στα επίπεδα του 50% το 2007, ενώ τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 70% από 660 εκ. ευρώ το 2004 σε 1.100 εκ. ευρώ το 2007 (με ετήσιο ρυθμό 19%).

Παράλληλα, ο Όμιλος θα εξασφαλίσει για τους μετόχους του εξαιρετικές αποδόσεις, με αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 24%.

Με βάση το business plan της τράπεζας ο όμιλος στοχεύει στα επόμενα τρία έτη σε μέση ετήσια αύξηση δανείων της τάξεως του 15%, μείωση του λόγου δανείων /καταθέσεις από το τρέχον 67%, σε πλέον του 80% και ως αποτελέσματα, έσοδα της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ, με ρυθμό 11% ετησίως.

Παράλληλα ο όμιλος της Εθνικής σχεδιάζει τη συνολική περικοπή του προσωπικού, παρά την εξάπλωση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τη περίοδο 2004-2007, οι δαπάνες του προσωπικού θα αυξηθούν με ρυθμό 3% ετησίως, λόγω αρχικής μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων το 2005

Εξάλλου ο στόχος για τις διοικητικά έξοδα είναι να τρέξουν με ετήσιο ρυθμό 7% και να ανέλθουν στα 390 εκατ. ευρώ το 2007 παρά την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα.

Με βάση την κεφαλαιοποίηση, η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται μεταξύ των 30-35 πρώτων Ομίλων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:

- Κατέχει σαφώς την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά, τόσο ως προς το μέγεθος (π.χ. ενεργητικό και δίκτυο καταστημάτων) όσο και ως προς την κερδοφορία. Ειδικότερα, στη Λιανική Τραπεζική διαθέτει τα εξής μερίδια αγοράς: 29% στη συγκέντρωση διαθεσίμων πελατών (καταθέσεις, αμοιβαία), 31% στα στεγαστικά δάνεια και 21% στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.

- Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη, με σημαντική παρουσία στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία/Μαυροβούνιο.

Παράλληλα οι προτεραιότητες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρεται στο business plan, περιλαμβάνουν ενίσχυση της ηγετικής θέσης στο εγχώριο κομμάτι της λιανικής πίστης μέσω δημιουργίας νέων ”προϊόντων” για παλαιούς και νέους πελάτες.

Περιλαμβάνουν επίσης ενίσχυση της παρουσίας της ΕΤΕ με στόχο τη μελλοντική απόκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα Διαχείρισης Περιουσίας Πελατών, μέσα από την ενεργή στροφή προς πιο σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, αξιοποιώντας όλα τα δίκτυα διανομής του Ομίλου (π.χ. δίκτυο καταστημάτων, Private Banking, ασφαλιστικó δίκτυο).

Στο business plan τονίζεται επίσης, ο στόχος της Εθνικής να καταστεί το ηγετικό διεθνές group στην περιοχή της ΝΑ Ανατολικής Ευρώπης, μέσω επιθετικής οργανικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, δίχως να αποκλείονται εξαγορές ή συμμετοχές όπου κρίνεται σκόπιμο.

Ακόμα η κορυφαία τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει την καταθετική βάση της για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών, με εμπλουτισμό των προτεινόμενων προϊόντων, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών και με εξορθολογισμό των υποστηρικτικών εργασιών στοχεύοντας τη μείωση του κόστους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η λειτουργική αποτελεσματικότητα του ομίλου, σύμφωνα με το business plan, θα βελτιωθεί, μέσω εξοικονόμησης πόρων με περικοπές των διοικητικών δαπανών, με την εισαγωγή συστημάτων παρακολούθησης του κόστους (διαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβολαίων με προμηθευτές όσον αφορά βασικές κατηγορίες εξόδων, ανάθεση εργασιών σε τρίτους, εξορθολογισμός των διαδικασιών προμηθειών).

Για την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας προβλέπεται επίσης ενίσχυση των υφιστάμενων δυνατοτήτων του τομέα Διαχείρισης Κινδύνων για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη με ταυτόχρονη διατήρηση των συντηρητικών πιστωτικών κριτηρίων.



Ωστόσο ενέργειες θα υλοποιηθούν και προς την πλευρά της εταιρικής διακυβέρνησης, μέσω ενδυνάμωσης της ανεξαρτησίας του διοικητικού συμβουλίου και ”αναβάθμιση του ρόλου του” στη διαμόρφωση της πολιτικής του ομίλου.

----- Νέες πρωτοβουλίες

Στην Τουρκία θα βρεθεί αμέσως μετά το Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Αυτό έγινε γνωστό πριν από λίγο από καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες δεν απέκλειαν το ταξίδι στην γειτονική χώρα να γίνεται ακόμα και για λόγους επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα μετά την ανακοίνωση για το business plan της Εθνικής Τράπεζας οι πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει αμέσως νέο road show αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, για την ενημέρωση μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Στη Νέα Υόρκη θα πάει ο ίδιος ο επικεφαλής της Εθνικής, Τ. Αράπογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v