Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάψευση ΔΕΗ για Μανδάνα

Η επιστολή - απάντηση της ΔΕΗ αναφορικά με την καταγγελία του στελέχους της, Φωτίου Μανδάνα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι απαντά το euro2day.  

Διάψευση ΔΕΗ για Μανδάνα
Από τη Διεύθυνση Τύπου της ΔΕΗ, λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή, αναφορικά με το θέμα της καταγγελίας του στελέχους της Φωτίου Μανδάνα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.

“Κύριε Διευθυντά

Σχετικά με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας σας με τίτλο «Ευθύνες Ζερβού για την υπόθεση Μανδάνα», που αναρτήθηκε στις 30.1.2013 επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδουμε το απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται ότι, «αποκλείεται να μην ήσαν σε γνώση της Διοίκησης» οι ενέργειες στελέχους της ΔΕΗ να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό, άλλωστε, ξεκάθαρα φαίνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ (30.1.2013), ότι δηλαδή, η Διοίκηση είχε πλήρη άγνοια των πρωτοβουλιών στελέχους της Επιχείρησης.

Συνεπώς, τα υποστηριζόμενα στο δημοσίευμα ότι, οι ενέργειες του στελέχους ήσαν «σε γνώση της Διοίκησης» αποτελούν «κοινή πεποίθηση στην αγορά και κυρίως στους εκπροσώπους των βιομηχανιών» είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας, ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις και διαψεύδονται πλήρως”.

Με εκτίμηση
Κίμων Στεριώτης
Διευθυντής Τύπου & ΜΜΕ

O Μιχάλης Καϊταντζίδης, που υπέγραψε το σχετικό ρεπορτάζ, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

Θα δεχόμαστε ευχαρίστως τη διάψευση, εφ΄όσον η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωνε αμέσως ότι έχει πλήρη άγνοια για την πρωτοβουλία του στελέχους της, στο οποίο ανέθεσε το πολύ σοβαρό έργο της διαπραγμάτευσης με καταναλωτές που εκπροσωπούν ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που πουλά.

Αντί αυτού, η διοίκηση της ΔΕΗ με την προχθεσινή της ανακοίνωση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «διερευνά την ακρίβεια του περιεχομένου του δημοσιεύματος» και ότι «θα πράξει συνεπακόλουθα ότι προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί της».

Θεωρούμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, για δύο λόγους. Πρώτον, αν δεν γνώριζε, ακριβώς επειδή δεν γνώριζε, κάτι όμως που δεν το πιστεύει κανείς. Δεύτερον επειδή εμφανίστηκε να μην σέβεται τα συναλλακτικά ήθη που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ συναλλασσομένων.

Είναι δυνατόν το στέλεχος που εκπροσωπεί τον προμηθευτή να διαπραγματεύεται με τον πελάτη του και ταυτόχρονα να «καρφώνει» το αφεντικό του (Δημόσιο ως μέτοχο του 51% στη ΔΕΗ) για ό,τι απίθανο ο ίδιος πιστεύει ότι συμβαίνει με τις τιμές; Ας ρωτήσει ο κ. Ζερβός όποιον επιχειρηματία θέλει, για το πώς θα αντιδρούσε σε μία παρόμοια περίπτωση.

Από όπου και να το πιάσει κανείς το θέμα, «μπάζει». Όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ, μόνο με τις λογικές που διέπουν μονοπώλια και το «βαθύ κράτος της ΔΕΗ», μπορούν να εξηγηθούν.

Nα σημειώσουμε τέλος ότι ο κ. Μανδάνας, διευθυντής της Διεύθυνσης Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η διοίκηση της ΔΕΗ τον όρισε ως υπέυθυνο των διαπραγματεπύσεων με τους πελάτες της καταναλωτές που είναι συνδεμένοι στην υψηλή και μέση τάση. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, η αγορά έχει απελευθερωθεί πλήρως και τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΡΑΕ, θα πρέπει να καθορίζονται μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις και με την τήρηση συγκεκριμένων αρχών τιμολόγησης.

Όπως δε αναφέρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, σε ελάχιστες περιπτώσεις η ΔΕΗ προσήλθε σε διαπραγμάτευση, κυρίως με καταναλωτές στη μέση τάση, ενώ έχει καταγγελεθεί επανειλλημμένα στη ΡΑΕ ότι δεν τηρεί τις αρχές τιμολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v